Η αριστοφανική κωμωδία, στις 8 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη.
ΠΕΡΑ απ’ τις επαγγελματικές παραστάσεις που καλά κρατούν, προγραμματισμένα, και τον Αύγουστο (πρώτα, δηλαδή, ο Ύψιστος…), το δικό τους πρόγραμμα έχουν βάλει ήδη στη ράμπα και οι ερασιτεχνικοί θίασοι της Κέρκυρας. Μεταξύ τους και ο Ερασιτεχνικός Θίασος Νέων Κυνοπιαστών. Με… θέα την 8η Αυγούστου (21.00).
ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ; «Εκκλησιάζουσες». Αριστοφάνη. Στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη. Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ευτυχίας Σουρβίνου – Ανυφαντή, την Άννη Πουλημένου στην επιμέλεια του Χορού και τη συνολική αιγίδα της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας.



ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ συνεχίζονται, ανά τμήματα, απ’ τα τέλη Μαϊου (και το τέλος του lockdown), στο παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού και, προσεχώς, στο χώρο της παράστασης. Mε την… προεργασία, ωστόσο, να γίνεται απ’ την εποχή του εγκλεισμού, έστω, μέσω της τεχνολογίας. Μαζί με την προσπάθεια χορηγικής υποστήριξης του project (ενδυματολογικό, αξεσουάρ κ.λπ.).
ΑΞΙΖΕΙ να σημειώσετε την ημερομηνία στην ατζέντα σας. Μια όμορφη, νεανική προσπάθεια, που της πρέπει (κάθε) υποστήριξη…



Λίγα λόγια για το έργο
Η ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ πολιτική κωμωδία – σάτιρα του Αριστοφάνη, γραμμένη πιθανόν το 391 ή 392 π.Χ., με την οποία, μετά τη «Λυσιστράτη», καταθέτει εκ νέου μια φιλο-γυναικεία προσέγγιση των πραγμάτων, προκρίνοντας την αξία της πειθούς.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ, είναι η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα, που θ’ αναλάβει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης, με στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Έτσι, μεταμφιέζεται σε άνδρα, μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας και η γυναικεία πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του δήμου -στην οποία, ρεαλιστικά, οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου – και ψηφίζουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη.



Η κωμωδία είναι γνωστή και για την, κατά το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (εκδ. 1990), μεγαλύτερη σύνθετη λέξη που έχει εμφανιστεί ποτέ στη λογοτεχνία: 78 συλλαβές, 172 φθόγγοι / 182 στη λατινική μεταφορά της και 28 συνθετικά
Περιγράφει ένα πιάτο φαγητού με μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων (μετρήθηκαν τουλάχιστον 16 γλυκά και ξινά συστατικά) και εμφανίζεται στην τελευταία επανάληψη της χορωδίας, εκεί που ο Βλέπυρος προσκαλείται στο συμπόσιο.


