3.9 C
Corfu
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® – UNESCO Μεσογειακών Πολιτισμών

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα διεξαχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® - UNESCO Μεσογειακών Πολιτισμών. Η Κέρκυρα θα υποδεχθεί από τις 6 ως τις 10...

Οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ…επιστρέφουν στη σκηνή του ΕΠΤΑ!

14 ΧρόΝια ΕΠΤΑ, Τεχνών ΤόποςWe are back Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 - 22.00 Οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ…επιστρέφουν στη σκηνή του ΕΠΤΑ! Μια κολεκτίβα αληθινής τέχνης για πάνω από 3...

Η Έλλη Σταματοπούλου δώρισε τη βιβλιοθήκη της οικογένειάς της στην Αναγνωστική

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας, με ιδιαίτερη χαρά, παρέλαβε από την Έλλη Σταματοπούλου μία πολύ σημαντική δωρεά: τη συλλογή βιβλίων της οικογένειάς της...

Ο Αποκριάτικος Χορός των Προσκόπων…είναι και πάλι εδώ!

Η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κέρκυρας διοργανώνει, μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, τον ετήσιο Αποκριάτικο Χορό των Προσκόπων. Σας...

«Γεύσεις και κατακτήσεις»: ταξίδι στις μυρουδιές της ιστορίας μας…

Η Βαρβάρα Δούκα συστήνει το πολυαναμενόμενο project του Mon Repos (30/7-1/8), με έμπνευση το εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας Λάσκαρι.

Γράφει ο Ηλίας Αλεξόπουλος

Eκεί που σμίγ’ η Ανατολή με Δύση. Στους υπογάστριους κήπους της Αδριατικής. Σταυροδρόμι με ξέφωτα κι αρμυρούς γαρμπήδες. Εκεί που, αιώνες τώρα, η ιστορία νιώθει το πρόσωπο να κοκκινίζει απ’ τη θυελλώδη αθανασία της νιότης της. Άφθαρτη νιότη. Παρορμητική. Πολύχρωμη. Κάθε μολυβιά και μια σημαία. Κάθε σημαία κι ένα αποτύπωμα. Στους τρόπους, στη λαλιά και στο συνήθιο. Στις μυρουδιές. Στις γεύσεις της… Δεν υπήρξε ιστορική σελίδα, που να μην πέρασε μέσα απ’ το μαγειριό. Λαϊκός πολιτισμός, που να μην άφησε το χνάρι του επάνω σε πινιάτες και σε κόνκολες. Να μην προσδιόρισε και προσδιορίστηκε από «εδεσματολόγια» και «ρετσέτες». Ο κάθε τόπος είναι (και) οι γεύσεις του. Η Κέρκυρα είναι (και) οι γεύσεις της. Μια «Γεύση»… Μια «κατάκτηση»… Κι όλο μαζί, μια παραγωγή– σημάδι, στο φετινό πολιτιστικό μας καλοκαίρι. Οι «Γεύσεις και Κατακτήσεις», σε σύλληψη – σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα, είναι εδώ: 30-31 Ιουλίου, 1η Αυγούστου. Mon Repos…

ΓΥΡΙΖΩ ΠΙΣΩ, μήνα Μάρτη. Τότε, που το Corfu Stories (έντυπη έκδοση) αποκάλυπτε πρώιμα το project. «Eίναι ένα concept, που το σκέφτομαι εδώ κι ενάμιση χρόνο», δήλωνε η Δούκα. «Η ιστορική πορεία και διαστρωμάτωση της Κέρκυρας, μέσα απ’ τις συνταγές της. Όλες οι κατακτήσεις, με πρώτη των Ενετών, άφησαν κάτι στην τοπική κουζίνα -και ως ιστορικό κατάλοιπο και ως lifestyle, διαμορφώνοντας, εντέλει, την “ταυτότητα” του σήμερα… Και με τη σειρά τους “κατακτήθηκαν” απ’ τη μοναδική, κατά κοινή ομολογία Κέρκυρα, την “Πολιτεία των Κορφών”…»

Η ΛΙΣΤΑ μεγάλη. Ατελείωτη. Πολύχρωμη… Βενετοί, Φράγκοι, Ναπολεόντιοι Γάλλοι, Εγγλέζοι, «κατακτητές ή “προστάτες” ενός ψηφιδωτού από Έλληνες, Ιταλούς, Μαλτέζους, Εβραίους, Σουλιώτες, Παργινούς… αργότερα Σέρβους πρόσφυγες… Πόντιους και Μικρασιάτες, Πελοποννήσιους, Ελλαδίτες… τα νεώτερα χρόνια οικονομικούς μετανάστες απ’ την Αλβανία, τα υπόλοιπα Βαλκάνια… Αυτό το “ταξίδι” θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε. Με τον δικό μας τρόπο…»

Στο πλαίσιο του Interreg, προ Covid, είχε προγραμματιστεί στην Κέρκυρα η πραγματοποίηση, τέλη Ιουλίου, Φεστιβάλ, με παρουσίαση των ελληνικών και ιταλικών projects του προγράμματος. Μάταιο, καθώς οι Ιταλοί αδυνατούν να ταξιδέψουν έως τις 26/9, ενώ και τα θέατρά τους παραμένουν κλειστά. Αυτό που ισχύει τούτη τη στιγμή, είναι πως (πιθανότατα) θα ταξιδέψουν οι «Γεύσεις και κατακτήσεις» στην Ιταλία, στις 26/8, παρουσιάζοντας, όμως, εκτός απροόπτου, μόνο το ψηφιακό υλικό.

ΣΤΡΟΦΗ στο τώρα. Με ολοκληρωμένο, πια, το έργο κι αποκωδικοποιημένη την πάσα λεπτομέρεια…

▪ Και ο οποίος (τρόπος) είναι…

«Δύο εκδοχών. Κατ’ αρχήν, το διήμερο στο Mon Repos, θ’ ανέβει ως θεατρικό. Πλαισιωμένο, στον υπαίθριο χώρο, από έκθεση προϊόντων Κερκυραίων παραγωγών – κάτι που απαιτούσε το πρόγραμμα (το διασυνοριακό ΝΕΤΤ, Interreg V-A / Ελλάδα – Ιταλία, χρηματοδότης του project). Ώστε να υπάρξει η σύνδεση του τότε και του τώρα (απ’ τη μουστάρδα dolce στο σύγχρονο παγωτό του “Παπαγιώργη”, για παράδειγμα), κάτι που αποτελεί και το στόχο του προγράμματος…»

▪ Η δεύτερη εκδοχή;

«Ένα 45λεπτο θεατρικό, ψηφιακό ντοκιμαντέρ (που θα μείνει και θα μπορούμε να το δούμε και αύριο και μεθαύριο μέσα π.χ. απ’ το κανάλι μας). Με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα, που κινηματογραφήθηκαν, αρχές Ιουλίου, απ’ τον Μιχάλη Καπετανίδη, σε επιλεγμένα, εμβληματικά σημεία του νησιού, συνδεδεμένα με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία (το κτήμα “Αμπελώνας”, καινοτόμες βιομηχανίες παραγωγής τοπικών προϊόντων / τα νούμπουλα, τα φουμάδα, τα κουμ – κουάτ, τυριά, γαλακτοκομικά…), αλλά και με την ίδια την ιστορία του τόπου. Νέο Φρούριο, Λιστόν, Κοφινέτα… Αλλά και…»

ΣΤΑΣΗ Αγ. Μάρκος. Τ’ αρχοντικό των Λάσκαρι. Εκεί που έζησε η αρχόντισσα, Νινέττα, που «γεννήθηκε Λάσκαρι και παντρεύτηκε Λάσκαρι», γράφει η Δοξιάδη κι «αισθανόμενη το “Κείον νόμιμον” να πλησιάζει, έγραψε για τα εγγόνια της, σώζοντας ό,τι μπορούσε από τη λήθη»: το καταπληκτικό, best seller «Kέρκυρα, Μια ματιά μέσα στο χρόνο» (εκδ. Ποταμός). Αυτή η πανάκριβη κληρονομιά βιωματικής σοφίας και γνώσης. Κερκυραϊκής. Αυθεντικής. «Και η αφορμή», τονίζει η Δούκα, «για τη δημιουργία αυτού του έργου. Η έμπνευση…»

Πλην του βιβλίου της Νινέτας, το απόσπασμα του «Γιατρού από τους Περουλάδες» είναι απ’ το βιβλίο της Ελένης Αρμένη, «Εμισκοβόλουνε» (εκδ. Λοράνδου), ενώ «συνοδοιπόρος μας σ’ αυτό το ταξίδι» βρέθηκαν και οι αναζητήσεις «…της χαμένης κανκιόφολας», καθώς και το βιβλίο «Κερκυραϊκή Κουζίνα» της Βασιλικής Καρούνου, ψυχή της «Acordo Corfu Specialty Foods, Artisan + Natural».

Το ύφος… «Επιλέξαμε το ύφος να πάρει –ποιητική αδεία- τη χροιά μιας εκπομπής ταξιδιωτικής μαγειρικής, γεγονός που μας δίνει την ευλυγισία να αναφέρουμε εκτός από τα μαγειρικά και τα τουριστικά στοιχεία, την αλήθεια των ιστορικών στοιχείων, αλλά και της γλώσσας, των συνηθειών, της κουλτούρας που συμπυκνώνεται σε ένα πιάτο και μία συνταγή», εξηγεί…

ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ μορφές επί σκηνής, η Τζία (θεία) και η ανιψιά – ή, κατά κόσμον, Μαριέττα Σαββανή κι Αγγελική Μιχαλοπούλου. «Η νέα κοπέλα παρουσιάζει εκπομπές και, σ’ αυτό το πλαίσιο, κάνει ένα tour και στην Κέρκυρα, απ’ όπου έλκει τις ρίζες της˙ μισή Κερκυραία. Εκεί, συναντά την “τζία” της και την καλεί να μαγειρέψουν. Εμείς, λοιπόν, αποτυπώσαμε την προετοιμασία αυτής της εκπομπής, τους τσακωμούς θείας και ανιψιάς για το τι ισχύει σήμερα, τι δεν ισχύει, τι έχει επικρατήσει, τις νέες διατροφικές συνήθειες…».

ΝΕΟ, μικρό rewind στο τεύχος του Μαρτίου: «Έτσι, αναπτύσσονται διάφορα περιστατικά – π.χ. η… αντι-τηλεοπτική τζία προκαλεί την αντίδραση της ανιψιάς, όταν ζητεί να μαγειρέψει “ρουμπελόπιτα”, δηλ. ορτύκια ολόκληρα, αλεσμένα: ένα φαγητό που έδιναν στους κολίγους, για να φτύνουν συνεχώς (τα κόκαλα κ.λπ.) και να μην το ευχαριστιούνται. Άλλοτε, στην αφήγηση μπλέκεται ο Goldoni (ο τόσο αγαπητός στους Κερκυραίους της εποχής) και οι γεύσεις που ο ίδιος αναφέρει: τη Salsa verde, τη Salsa bianco, τη Salmestrada…»

Τα γυρίσματα της… εκπομπής Τζίας και ανιψιάς για το ψηφιακό docudrama έγιναν στο Φαληράκι. Με τους Κερκυραίους παραγωγούς – επιχειρήσεις, που ανταποκρίθηκαν αθρόα στο σχετικό κάλεσμα, να στήνουν ντεκόρ με τα προϊόντα τους.

ΜΕΣΑ σε μια τέτοια σεναριακή ατμόσφαιρα, συνεχίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., ζωντανεύει «ένας χείμαρρος ζωντανής ιστορίας και γλωσσικών ιδιωματισμών, που τείνουν να ξεχαστούν, αλλά συνεχίζουν να γοητεύουν με την τραγουδιστή τους γλώσσα και τις περίτεχνες ορολογίες, τόσο τον ουρανίσκο μας, όσο και το αυτί μας και βάζουν τη σφραγίδα τους, ώστε να συνδράμουν σε μια νεώτερη έκδοση της παράδοσης, που απαιτεί αρμονία με το παρελθόν, αφομοίωση των νέων δεδομένων και γλυκύτητα μέσω της συνύπαρξης και της κατανόησης. Ακριβώς όπως συνυπήρξαν οι λαοί σε αυτούς τους τόπους κι επιβίωσαν σε κάθε αναποδιά, σε κάθε δυσκολία, σε κάθε “εισβολή”. Ας μάθουμε από το παρελθόν… Για ν’ αντεπεξέλθουμε στο μέλλον…»

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν.

CREDITS /Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα • Παίζουν: Μαριέττα Σαββανή (Τζία), Αγγελική Μιχαλοπούλου (Αγγελική), Γιώργος Βλάχος (Μανώλης) • Σκηνικά: Άκης Χειρδάρης • Κοστούμια / Σκηνικά Αντικείμενα: Πηνελόπη Μαμάλου • Μουσική: Γιώργος Βλάχος • Φωτισμοί / Κινηματογράφηση: Μιχάλης Καπετανίδης • Κινηματογραφικό Συνεργείο: Σπύρος Κούρκουλος, Νίκος Μουστάκας, Ζωή Παπαιωάννου, Σπύρος Πατέλης • Μακιγιάζ – Κομμώσεις: Στέλλα Παπαβλασσοπούλου • Ηχογράφηση: Στούντιο «Λυχνία» – Κλεομένης Ευαγγελόπουλος • Μουσικοί: Γιώργος Βλάχος, Μαριάννα Μπαρούτα, Ανθή Κυρτσόγλου • Βοηθός παραγωγής: Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης.

Η παραγωγή ευχαριστεί θερμά…

Για τη συνολική στήριξη… Τον κ. Περικλή Λάσκαρι και τη φιλόξενη «Οικία Λάσκαρι» • Την Έφορο Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, κ. Διαμάντω Ρηγάκου • Τον ΣΥ.Π.Α.Π. Κέρκυρας και τον Πρόεδρό του, Σπύρο Μωραΐτη • Τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Γυφτάκη – Μπεκ και Σπύρο Αντωνιάδη.

Για τη φιλοξενία, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων… Τον «Αμπελώνα Κέρκυρας» και τη Βασιλική Καρούνου • Το εστιατόριο «Veranda» και τον Γιάννη Γραμμένο • Το ζαχαροπλαστείο «Παπαγιώργης» και τον Γιώργο Δαφνή • Το «Σπετσερικό» και το Δημήτρη Δελλή • Το «Αubergine Café» και την Κατερίνα Δελλή • Τον Φούρνο – Ζαχαροπλαστείο «Μηνάς» για τα υπέροχα κήφελ του.

Για την προσφορά προϊόντων, για τις ανάγκες των γυρισμάτων, τις επιχειρήσεις… Acordo Corfu Specialty Foods, Artisan + Natural • Κερκυραϊκή Ζυθοποιία – CORFU BEER • Olive Fabrica – The Governor • ΚΑΣΤΡΟΣ Κερκυραϊκά Γαλακτοκομικά • Lazaris Distillery & Artisan Sweets • Κερκυραϊκό Εργαστήριο Ζυμαρικών «PASTA CORFU» • Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων Α.Ε. / COMECO S.A. • Ζαχαροπλαστείο «O ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ» • Οικ. Λιναρά «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» • Περιβόλια Κουμ-Κουάτ Άνω Γαρούνα Κέρκυρας Dennis & Corfiot • Παραδοσιακό παντοπωλείο «ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ» • Οικογένεια Γραμμένου • Επισκέψιμο Βιολογικό Αγρόκτημα «Estate ΕΛ + ΑΙΩΝ» • Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης.

Συνδυάστηκαν στοιχεία από (1) το αποκλειστικό θέμα του (έντυπου) Corfu Stories, τ. Μαρτίου 2020, (2) την επίσημη παρουσίαση του θερινού προγράμματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. (17/7) και (3) το επίσημο δελτίο Τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® – UNESCO Μεσογειακών Πολιτισμών

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα διεξαχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® - UNESCO Μεσογειακών Πολιτισμών. Η Κέρκυρα θα υποδεχθεί από τις 6 ως τις 10...

Οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ…επιστρέφουν στη σκηνή του ΕΠΤΑ!

14 ΧρόΝια ΕΠΤΑ, Τεχνών ΤόποςWe are back Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 - 22.00 Οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ…επιστρέφουν στη σκηνή του ΕΠΤΑ! Μια κολεκτίβα αληθινής τέχνης για πάνω από 3...

Η Έλλη Σταματοπούλου δώρισε τη βιβλιοθήκη της οικογένειάς της στην Αναγνωστική

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας, με ιδιαίτερη χαρά, παρέλαβε από την Έλλη Σταματοπούλου μία πολύ σημαντική δωρεά: τη συλλογή βιβλίων της οικογένειάς της...

Ο Αποκριάτικος Χορός των Προσκόπων…είναι και πάλι εδώ!

Η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κέρκυρας διοργανώνει, μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, τον ετήσιο Αποκριάτικο Χορό των Προσκόπων. Σας...

Η Πυροσβεστική κοντά στους μαθητές του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σκριπερού

Την εβδομάδα που πέρασε στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σκριπερού υλοποιήθηκε μία πολύ σημαντική ενημερωτική δράση από το Πυροσβεστικό Σώμα Κέρκυρας. Συγκεκριμένα ο Υποδιοικητής του...