13.9 C
Corfu
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024

Κοιτώντας, βράδυ, «στην κάρφη τ’ Αψηλού»

Η παλαιότατη, εθιμική, προσκυνηματική ανάβαση του Παντοκράτορα • Τα γαϊδουράκια, τα καϊκια απ’ τ’ Αλεύκι, οι λάτες, τ’ ασήμια, τα μονοπάτια και το στρίμωγμα στα κελιά και τον περίβολο.

Γράφει ο Ηλίας Αλεξόπουλος

ΚΑΘΕ χρόνο τέτοια μέρα, στο σούρουπο του μήνα, αργά, αποβραδίς, οι παλιοί οι Κερκυραίοι από Ποταμό και πέρα, έχουν το χούι να κοιτάζουν τον ορίζοντα. Ψηλά. Ως «την κάρφη τ’ Αψηλού». Την «Τσούμπα». Αν «άναψαν τα φώτα».

ΠANT’ ανάβουν. Χρόνια κι έτη. Με το π’ αγγίζει η νέα μέρα. Το τηρούν και γαληνεύουν…

Η ΓΙΟΡΤΗ του Παντοκράτορα, μόλις άρχισε «και φέτος». Μπαίνοντας πρώτη «του μηνού». Προσκύνημα έξι ημερών (όσες και η «κάρφη» φωτισμένη), παλιότερα οκταήμερο, έως της Μεταμορφώσεως (6/8), στην ιστορική Μονή του Μεγάλου Παντοκράτορα. Του «Υψηλού». Πρωτοχτισμένη πριν από 676 χρόνια (1344), «το 6855 από κτίσεως κόσμου», στην κορυφή του πιο ψηλού βουνού της Κέρκυρας (+900 μ.)…

ΔΥΣΚΟΛΟΣ δρόμος. Δύσβατος. Παλιά, δίχως αμάξι, με τα πόδια, περισσότερο. Χωμάτινα περάσματα, απότομα, δραματικές εναλλαγές τοπίων, άλλοτε η φύση άγρια, άλλοτε απλά μαγευτική, όσο πιο ψηλά, τόσο πιο δέος – σαν να αγγίζεις ουρανούς.

«ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ», λέει ο μοναχός Κύριλλος για τους καιρούς που η Μονή είχε μόνιμα ζωή, «ο κόσμος ανεβοκατέβαινε με γαϊδουράκια από κάθε πλευρά της Κέρκυρας. Και τις νύχτες έμεναν εδώ, γιατί ήταν ταξίδι μακρινό».  Στα κελιά απ’ το μοναστήρι. Ή στριμωγμένοι στον περίβολο (κι «ένεκα της σχετικής στενότητος, ενίοτε συνέβησαν διαπληκτισμοί», γράφει ο Παπαγεωργίου).

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ένοιαζε. Αρκεί να έκαναν το τάμα. Να βγαίναν’ «βλοημένοι». Κάνοντας άλλοτε (όσοι, τουλάχιστον, έδιναν στον εαυτό τους μια – δυο μέρες τράτο παραπάνω), δυο στάσεις, στα πανηγύρια των ενδιάμεσων χωριών. Της Πετάλειας (4/8) και του ορεινότατου Στρινύλα (5-6). Με το μυρωδάτο του κρασί…

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΔΕΣ. Μονάχοι τους, ιδίως απ’ τα κοντινότερα χωριά, του Όρους και τ’ Αγύρου. Ή μικρο-καραβάνια, αν ξεκινούσαν «απ’ τη χώρα». Έπαιρναν το δρόμο βράδυ, με δροσιά, για να φθάσουν την επόμενη. Και ‘κει, κατά την παραλία του Ύψου, οι… μυημένοι ξέκοβαν «στο μονοπάτι», που ‘ξεραν. Κι έφθαναν έτσι την Περίθεια.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ, γυρνοβολώντας ανάμεσα στα (σημερινά) αρχιτεκτονικά απομεινάρια, τα λατομεία και τ’ αγριοκάτσικα, μέσα απ’ το παλαιό, οδικό δίκτυο, έφθαναν στους πρόποδες του όρους. Έπαιρναν δρόμο προς Σταυρό, έφθαναν «στο κύκλωμα» με το παλιό ‘ξωκκλήσι, περνούσαν τα Δαφνάτα (και κάτω, θέα επική σε κοιλάδα Στρογγυλής, λίμνη Κορισσίων, Βουνιατάδες, Άη Μαθιά) κι όταν έβλεπαν, άλλο σημείο – αναφορά, «την εκκλησιά των βράχων», ήξεραν πως έφθαναν. Ανταμώνοντας μ’ αυτούς που ‘χαν κοπιάσει από Σπαρτύλα (με «λύσσες» ως εκεί ή, αργότερα, ποδήλατα και κατόπιν ποδαράτο «απ’ την Κρανούλα») ή «τσου κάτω». Νοτιάς, Λευκίμμη…

ΤΟΥΤΟΙ, θυμούνται οι γεροντότεροι του Όρους, έφθαναν συχνά με ψαροκάικα, από τ’ Αλεύκι, σε κάποιο λιμανάκι του Βορρά. Έδεναν κάβους και από εκεί, έπαιρναν το δρόμο «δια δυσβάτων, πετρωδών ατραπών και φέροντες (τα) αναθήματα». Γλάστρες με βασιλικούς, λάτες με λάδι, λαμπάδες και ασήμια. Τάματα. Στη χάρη του…

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ προσκύνημα των πέντε αιώνων (κι άνω), με την παλαιά, εθιμική, περίπου τελετουργική, πεζοπορική μορφή του, στο πέρασμα των χρόνων, με… την πρόοδο, ατόνησε. Ώσπου η σταδιακή ανάδειξη του μονοπατιού προς την κορφή, δια της φροντίδας των πεζοπορικών ή δρομικών ομάδων του νησιού, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, το επαναφέραν’ μαζικότερα. Κι οργανωμένα…

! Νεώτερη ενημέρωση (1/8)

Λόγω της αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, οι διοργανωτές σύλλογοι της προσκυνηματικής πεζοπορίας ανακοίνωσαν τη ματαίωση της δράσης.

ΕΤΣΙ, πρώτη τ’ Αυγούστου, Σάββατο, «Κάσσιος Δίας», Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σινιών, Κασσιόπης, Νησσακίου, Σύλλογος Περιθιωτών «Φίλ. Βλάχος» και Κερκυραϊκή Νεανική Πρωτοβουλία Γημαρίου, το ανήγγειλαν: απογευματινή – βραδινή (προσκυνηματική) πεζοπορία, ανάβαση. Περπατησιά «σε μέρος των διαδρομών που χρησιμοποιούσαν και οι προσκυνητές για την ανάβαση στην Μονή, ώστε να συναντηθούν στην κορυφή του Όρους, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να βιώσουν εμπειρίες μιας άλλης εποχής…»

Οι λεπτομέρειες της δράσης, ΕΔΩ.

Κι ΕΔΩ οι απαιτούμενες υγειονομικές συστάσεις προς (συνολικά) τους φετινούς προσκυνητές του Παντοκράτορα, σύμφωνα με την «καλένδα» του Δήμου Β. Κέρκυρας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ