14.9 C
Corfu
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η συναυλία της ΦΕ Μάντζαρος με έργα Διονυσίου Ροδοθεάτου

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, συναυλία, από το Μουσικό Σώμα της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος», με έργα Διονυσίου Ροδοθεάτου, για την επέτειο των 175 χρόνων από τη γέννησή του (1849-1892).

Ο Δ. Ροδοθεάτος θεωρείται από τους σημαντικότερους Επτανησίους συνθέτες. Ήταν μαθητής του Ν.Χ. Μάντζαρου, με αξιόλογες σπουδές σε Κέρκυρα, Ιταλία και Γερμανία. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, καλλιτεχνικός υποδιευθυντής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, διαδεχόμενος το Μάντζαρο, ενώ υπήρξε ο συγγραφέας του πρώτου εγχειριδίου διδασκαλίας της Αρμονίας στην ελληνική γλώσσα. Με επιρροές από τα κεντροευρωπαϊκά ακούσματα, παραπέμπει σε συνθέτες όπως οι Βάγκνερ, Λιστ και Μπερλιόζ, ξεφεύγοντας από τα “παραδοσιακά” ακούσματα της ιταλικής μουσικής παράδοσης.

Στο Α΄μέρος της συναυλίας, ακούστηκε η φωνητική μουσική του συνθέτη η οποία αποδόθηκε από την υψίφωνο Έλλη Καρύδη, καθώς και την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας (προετοιμασία: Δήμητρα Καλογεροπούλου).

Στο Β’ μέρος, ακούστηκε το συμφωνικό ποίημα σε 7 μέρη, “Αθαλία”, πρωτότυπο έργο του συνθέτη για ορχήστρα πνευστών (μπάντα).

Το έργο ακούστηκε σε Α’ εκτέλεση από το μουσικό σώμα της «ΦΕΜ».

Το πρωτότυπο υλικό απόκειται στο ιστορικό αρχείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, την οποία το ΔΣ της «ΦΕΜ» ευχαριστεί για την παραχώρησή του προς το σκοπό της διατριβής.

Η προσαρμογή και κριτική έκδοση του έργου για σύγχρονη ορχήστρα πνευστών, αποτελεί μέρος της Διδακτορικής Διατριβής του αν. Αρχιμουσικού της «Μάντζαρος», Σπύρου Ρουβά, ο οποίος και διηύθυνε τη συναυλία.

Τη συναυλία προλόγισε ο μουσικολόγος Γεράσιμος Μαρτίνης.

Το ΔΣ της «ΦΕΜ» ευχαριστεί πολύ όλους τους συντελεστές της ωραίας αυτής συναυλίας, τους Μουσικούς και το κοινό που τίμησε με την παρουσία του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ