Εφηβεία και τσιγάρο: Πώς διαχειριζόμαστε την περιέργεια ενός παιδιού;

Οι αναγνώστες του C.S. ρωτούν και ο ειδικός δίνει την απάντηση

▪ Η ερώτηση

Τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία κι ένα θέμα με απασχολεί ιδιαίτερα. Πώς θα τα κατευνάσω την περιέργεια που- φυσιολογικά- νιώθουν για να δοκιμάσουν τσιγάρο, ποτά κτλ. Αν η δοκιμή έχει ήδη γίνει, υπάρχει κάποιος τρόπος να το σταματήσω; Δεν φοβάμαι ότι θα γίνουν αλκοολικά, αλλά θεωρώ είναι μικρά. Δεν θέλω επουδενί να θεωρήσουν ότι είναι κάτι απαγορευμένο, αλλά να μπορέσω να τα βοηθήσω ώστε να αντιληφθούν την έννοια του εθισμού και της κατάχρησης. Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντάει η Γεωργία Ζέρβα/ Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Αγαπητή αναγνώστρια…

ΥΠΑΡΧΟΥΝ αρκετοί λόγοι που ωθούν τους έφηβους στην δοκιμή του τσιγάρου ή ποτού. Κάποιοι από αυτούς είναι η επιθυμία τους να ανήκουν στο κοινωνικό  τους περίγυρο, η μίμηση των γονέων ή αδερφών που ήδη καπνίζουν, η επιθυμία τους να ανεξαρτητοποιηθούν και να φαίνονται μεγαλύτεροι, στρες, και βεβαίως η περιέργεια.

Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά για το θέμα αυτό. Να είστε ειλικρινείς μαζί τους και διερευνήστε τις απόψεις τους. Συζητήστε αν έχουν ποτέ δελεαστεί να δοκιμάσουν ή αν κάποιος τους προέτρεψε. Είναι σημαντικό να καταλάβετε το γιατί θα ήθελαν να δοκιμάσουν χωρίς όμως να ασκήσετε κριτική. Αποφύγετε απειλές  διότι το πιο πιθανόν είναι να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Μοιραστείτε την δική σας εμπειρία πάνω στο θέμα. Αν καπνίζετε, πόσο δύσκολο σας είναι να σταματήσετε, πόσο αποθαρρυντικό είναι να είστε εθισμένοι, ή πόσα λεφτά θα θέλατε να μην έχετε χαραμίσει σε τσιγάρα ή ποτά. Ακόμα και αν δεν καπνίζετε πώς νιώθατε γύρω από φίλους καπνιστές ή αν πιεστήκατε ποτέ να δοκιμάσετε, ή αν η απαγόρευση και μόνο σας έκανε να θέλετε να πιείτε κρυφά.  Πότε μεθύσατε για πρώτη φορά ή πόσο ευάλωτοι νιώσατε όταν χάσατε τον έλεγχο.

Αν η δοκιμή έχει ήδη γίνει, ενημερώστε τα παιδιά σας για τις βλαβερές συνέπειες  που έχει το τσιγάρο ή το ποτό. Μιλήστε με ρεαλιστικό τρόπο για τον εθισμό που φέρνουν, την εξάρτηση, τις συνέπειες στον οργανισμό και την υγεία τους, τις άμεσες επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο- για παράδειγμα στην εμφάνισή τους- όπως μαυρισμένα δόντια, δυσοσμία, και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όπως οι ρυτίδες, μείωση της φυσικής τους κατάσταση. Πως η κατανάλωση του ποτού μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς είτε επιθετική είτε παθητική, ή πόσο πιο εύκολα θα κουράζονται και θα αρρωσταίνουν. Επικεντρωθείτε πιο πολύ στις άμεσες συνέπειες για να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο πώς επηρεάζονται άμεσα.

Τέλος, παροτρύνετε τα παιδιά σας να έχουν μία αθλητική δραστηριότητα ή κάποιο χόμπι ώστε να εκτονώνουν τη ενέργειά τους με αποτελεσματικό τρόπο. Είναι σημαντικό να βρίσκουν τρόπους να αποφορτίζονται από οποιοδήποτε άγχος ή σημαντικά θέματα που τους απασχολούν στη εφηβεία.

Φιλικά, Γεωργία

Για περισσότερα άρθρα στην κατηγορία ΚΑΤΙ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ, πατήστε ΕΔΩ