21.9 C
Corfu
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 4 γυναίκες στην Κέρκυρα του τουρισμού, σχολιάζουν…

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τέθηκε επί τάπητος το μέλλον των γυναικών της Ευρώπης μετά την πανδημία, σε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση επιτροπών στην οποία συμμετείχαν Ευρωβουλευτές και Βουλευτές εθνικών Κοινοβουλίων. Η ετήσια συνεδρίαση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής εστιάζει στην ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Η εκδήλωση με θέμα «Ένα φιλόδοξο μέλλον για τις γυναίκες της Ευρώπης μετά την COVID-19: ψυχικό φορτίο, ισότητα των φύλων στην τηλεργασία και μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας μετά την πανδημία», έδωσε τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως αυτή που προκάλεσε η πανδημία.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ανέφερε πως η ισότητα έχει μεγάλη σημασία, για το λόγο αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως δήλωσε, «Το κόστος της τηλεργασίας είναι ότι γυναίκες είχαν την πλήρη ευθύνη και για το νοικοκυριό και για τη δουλειά. Ειδικά οι ελεύθερες μαμάδες είχαν μεγαλύτερη δυσκολία διαχείρισης  του προβλήματος, ενώ είδαμε αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Σοκαριστήκαμε από τη νέα πραγματικότητα, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να δράσουμε απέναντι στις ανισότητες και στα κενά που δημιουργούνται. Το ΕΚ στηρίζει έμπρακτα με οικονομικά προγράμματα τις γυναίκες, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά και με τις εθνικές κυβερνήσεις και είναι αναγκαίο να αλλάξει η κουλτούρα του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Metsola.

Η ομάδα του CorfuStories.Com, μίλησε με 4 γυναίκες στην Κέρκυρα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Τους ζητήσαμε να μας “μιλήσουν”, σχολιάζοντας 5 λέξεις.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Δήμητρα Βάσκου

Service Manager at Grecotel Corfu Imperial, WSET L3 Award in Wines

Φεμινισμός

Είναι γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ακούγοντας τη λέξη φεμινισμός σκέφτεται θυμωμένες γυναίκες που θέλουν να γίνουν σαν τους άνδρες και κάπως έτσι συγχέεται η έννοια με το σεξισμό, είτε είσαι γυναίκα είτε άνδρας. Σαφώς, υπάρχουν πολλές πτυχές του φεμινισμού, εστιάζουμε όμως  στις  προσπάθειες των γυναικών να περιορίσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν κάθε φυλετική ανισότητα, στην προώθηση των συμφερόντων μας αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Ίσα Δικαιώματα

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον  Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Ωστόσο, οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως οι αγώνες των γυναικών δεν είναι μόνο για τα ίσα δικαιώματα αλλά γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για ισότητα, αξιοπρέπεια, σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ελευθερία.

Το 1908 παρέλασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης 15.000 γυναίκες, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς, εκπαίδευση, μόρφωση, απαγόρευση της παιδικής εργασίας και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα “Ψωμί και Τριαντάφυλλο (Bread and Roses)”, με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου το 1952. Από τότε ως σήμερα αναμφισβήτητα, τα βήματα των γυναικών σε όλους τους τομείς είναι μεγάλα πιστεύω όμως πως ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Η διεκδίκηση είναι και πάλι επίκαιρη, με την ανεργία να χτυπά την πόρτα πολλών ανθρώπων, καθώς όλο και περισσότερα επαγγέλματα αλλάζουν με την τηλεργασία και τους περιορισμούς της πανδημίας.

Ασφάλεια

Οι γυναίκες παγκοσμίως υφίστανται κακοποίηση, παρενοχλήσεις, στιγματισμό.

Τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, περίοδο των Lockdowns, τα νέα στις ειδήσεις αναφέρουν όλο και περισσότερο για τις κακοποιήσεις γυναικών, βιασμούς, γυναικοκτονίες και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και το revenge porn.

Ποιος άνθρωπος δεν θέλει να αισθάνεται ασφάλεια; Ασφάλεια αρχικά στο ίδιο του το σπίτι, στη δουλειά του, στο δρόμο, στα υπόγεια πάρκινγκ ακόμη και σε μια νυχτερινή έξοδο.  Παρόλο που υπάρχουν αρκετές οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία της γυναίκας, το 55%-95% των γυναικών δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα, σύμφωνα με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας.

Γυναίκα και Τουρισμός

Ο κλάδος της Φιλοξενίας και των Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι από τους λίγους στους οποίους υπάρχει μεγάλη ισορροπία μεταξύ των δυο φύλων. Ενώ σε άλλους κλάδους γίνονται τροποποιήσεις για να μειωθεί η εργασιακή ανισορροπία μεταξύ των φύλων, ο χώρος  της Φιλοξενίας μπορεί να είναι υπερήφανος που έχει ίση συνεισφορά τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες.  

Οι διαφορές επικεντρώνονται όταν οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες αυξάνονται καθώς αυξάνονται και οι ώρες στον εργασιακό χώρο.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία βασισμένα στη 2η Παγκόσμια Έκθεση για τις Γυναίκες στον Τουρισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) που κυκλοφόρησε το 2019.

  • Το 54% των ανθρώπων που εργάζονται στον τουρισμό παγκοσμίως είναι γυναίκες σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα.
  • Το μισθολογικό χάσμα είναι μικρότερο επίσης σε σχέση με άλλους τομείς, με τις γυναίκες στον τουρισμό να κερδίζουν 14,7% λιγότερα από τους άνδρες.
  • Ο τουρισμός προσφέρει στις γυναίκες μεγαλύτερες ευκαιρίες για ηγετικούς ρόλους. Ενδεικτικά, το 23% των υπουργών Τουρισμού είναι γυναίκες έναντι το 20,7% συνολικά.
  • Περισσότερες γυναίκες αμφισβητούν τα στερεότυπα φύλου στον τουρισμό και αναλαμβάνουν ρόλους που πρωταγωνιστούσαν παλιότερα μόνο άνδρες.
  • Η τεχνολογία διευκολύνει την ενδυνάμωση, παρέχει περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης και τονώνει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, επιτρέποντας την πρόσβαση στην τουριστική αγορά.
  • Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής (policy makers), εισάγουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες μοιράζονται δίκαια τα οφέλη που δημιουργεί ο τουρισμός.

Οι γυναίκες μπορούν να δώσουν πολλά στο χώρο του Τουρισμό καθώς χαρακτηριζόμαστε ως multitasking αρκεί να καταφέρουμε εμείς οι ίδιες να σπάσουμε το φαινόμενο της γυάλινης οροφής. Επίσης, να είμαστε  ενωμένες και υποστηρικτικές μεταξύ μας. Θα κλείσω αναφέροντας και φυσικά συμφωνώντας με αυτό που έχει πει η κυρία Ιωάννα Δρέττα CEO της Marketing Greece

Gender-balanced teams deliver better results

Οι ομάδες με ισορροπία μεταξύ των φύλων προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα”.

Ανθή Πουλή

Ξενοδόχος/ Bella Vista Hotel

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Φεμινισμός

Θεωρώ παρωχημένη έννοια και προτιμώ την φράση “ανθρώπινες σχέσεις”, παρόλο που στην κοινωνία μας εξακολουθεί να υπάρχει ως έννοια με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον καθένα.

Ασφάλεια

Έννοια απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα από τα προσωπικά, μέχρι υπαρξιακά και φυσικά, ειδικά στις μέρες που βιώνουμε. Βασική “προϋπόθεση” ύπαρξης και ανάπτυξης κάθε ανθρώπου και αρκετά δύσκολο για πολλές κοινωνίες. Στη χώρα μας ήμαστε “τυχεροί” για πολλά χρόνια.

Ίσα Δικαιώματα

Αυτονόητα στην θεωρία, δύσκολα στην κυρίαρχη δομή της κοινωνίας. Το δυσκολότερο είναι να πιστέψουμε οι ίδιες οι γυναίκες στα ίσα δικαιώματα στο DNA μας που άμεσα σημαίνει και ίσες υποχρεώσεις.

Γυναίκα & Τουρισμός

Ελαφριά δομή επιχειρηματικότητας όπου τα στερεοτυπικά θηλυκά χαρακτηριστικά “δένουν” με την οικονομία. Κλασικός τομέας ανέλιξης, ειδικά σε ό,τι συνδέεται με διαπροσωπικές σχέσεις.

Μαριέλλα Προσαλέντη

Ξενοδόχος/ Hotel Jason

Φεμινισμός

Για πολλά χρόνια, οι άντρες και η κοινωνία “αγνοούσαν” τη δουλειά που προσφέρει μια γυναίκα στο σπίτι, μη θέτοντας ίσες αξίες. Και τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει reset. Και για να αναγνωριστεί επίσης ο σημαντικός ρόλος όλων εκείνων των γυναικών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμειβόμενες χαμηλά και χωρίς ασφάλεια.

Πολλές  γυναίκες έχασαν τη δουλειά τους, παραιτήθηκαν ή ασχοληθήκαν περισσότερο από τους άνδρες με τα παιδιά που δεν πήγαιναν σχολείο, τεράστιο οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 αποτέλεσε μεγάλο πισωγύρισμα για την εργασία των γυναικών. Ακόμη κι αν διατήρησαν την εργασία τους, οι μητέρες αναγκάζονται να ασχολούνται περισσότερο με τα παιδιά από τους άνδρες, όπως και με τις εργασίες του νοικοκυριού. Από μαρτυρία μιας φίλης μου, μου είπε το εξής «Δεν προλάβαινα να οργανωθώ ανάμεσα στις τηλεδιασκέψεις, τα μαθήματα εξ αποστάσεως, το φαγητό, το νοικοκυριό, ποια ώρα τελείωνα, πολλές φορές δεν έφτανε ο χρόνος και συνέχιζα να δουλεύω το βράδυ». Μεταξύ μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να γυρίζεις σε ένα καθαρό, τακτοποιημένο σπίτι και να βρίσκεις σιδερωμένα τα ρούχα στην ντουλάπα. Αν δεν ήταν, λοιπόν, αυτή η ιδανική περίοδος για να σεβαστούμε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και την προσφορά τους, τότε ποια θα είναι;

Από την άλλη πλευρά μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί εξαιτίας της καραντίνας/πανδημίας και χωρίς αυτούς λιγότερες γυναίκες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Ο κορωνοϊός προσπάθησε να “σκοτώσει” το φεμινισμό, αν σωπάσουν οι φωνές των γυναικών που είναι πάντα εκεί για όλα, έπρεπε πολλές φορές να ζητήσουν άδεια από τη δουλειά επειδή ήταν άρρωστα τα παιδιά τους ή νοσούσαν, να οργανώσουν τα ψώνια του σπιτιού, να παίξουν με το παιδί τους και να ετοιμάσουν φαγητό για την οικογένεια.

Ασφάλεια

Ασφαλείς φυσικά όσες κράτησαν την εργασία τους, αλλά χωρίς ουσιαστική εξέλιξη οι γυναίκες δουλεύοντας με τηλεργασία. Αναμφίβολα, η πανδημία COVID-19 ανέδειξε την αξία της τεχνολογίας σε περιόδους κρίσης, καθώς μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των γυναικών, μεταφέρθηκε online και η έννοια όπως η τηλεργασία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.     

Αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα καθημερινά, όπως μια ασφαλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Δοκιμάζοντας τα όρια της κάθε γυναικάς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Θεωρώ πως δεν είναι ήταν και δεν είναι καθόλου εύκολο, καλλιεργώντας και θέτοντας μια ωραία κουλτούρα για τις γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες μπορεί να προτιμήσουν την τηλεργασία σε μία προσπάθεια να ισορροπήσουν επαγγελματική και οικογενειακή ζωή κινδυνεύοντας όμως να ξαναβρεθούν στο σπίτι δια μίας άλλης οδού, απομονωμένες από τις εξελίξεις ή ακόμα και την εξέλιξη στις δουλειές τους. Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα είναι εντονότερα στις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλότερες τιμές άγχους και κατάθλιψης καθώς επίσης και χαμηλότερη ποιότητα ζωής, πιθανώς γιατί οι γυναίκες έχουν συχνά δυσανάλογα μεγάλη ευθύνη για περισσότερες δραστηριότητες, πέραν της εργασίας τους.

Ίσα Δικαιώματα

Η ισότητα των δυο φύλων είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους καθημερινά διότι τα ανθρωπινά δικαιώματα καθορίζουν την πορεία του κάθε ανθρώπου, σε όλα τα επίπεδα. Το κάθε επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα ίσες υποχρεώσεις και ίσες ευκαιρίες, συνεπάγεται ότι η μάχη  πρέπει να είναι καθημερινή και ισχυρή. Οι γυναίκες εν έτη 2022 δεν βρίσκουν εύκολα τίποτα και ούτε τους χαρίζεται κάτι απλόχερα αν δεν παλέψουν για αυτό. Παρόλα αυτά έχουν να αναμετρηθούν με διάφορα θηρία όπως η βία και τα στάνταρ του κάθε φύλου. Φυσικά και οι γυναίκες στη μετά-Covid εποχή που διανύουμε βρίσκονται στη μειονεκτική θέση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει αισθητά η παρουσία τους σε πολλούς τομείς και κυρίως της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»!

Γυναίκα & Τουρισμός

Περίπου το 84% των εργαζόμενων γυναικών μεταξύ 15 και 64 ετών απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του Covid-19 και συνεπάγεται ότι αντιμετωπίζουν απώλεια θέσεων εργασίας.

Πάνω από το 30% των γυναικών εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης και απασχολείται σε μεγάλο βαθμό στην χωρίς κανόνες οικονομία, συχνά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική προστασία και άλλα θεμελιώδη οφέλη.

Οι γυναίκες ανέλαβαν και αναλαμβάνουν ακόμα και σήμερα φυσικά ένα τεράστιο οικιακό φόρτο εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον μπορούσαν να μοιραστούν κάποιο από αυτό το βάρος με δασκάλους, μπέιμπι σίτερ, γιαγιάδες και φίλους. Αλλά τώρα που έχουν  χάσει την πρόσβαση σε αυτήν την υποστήριξη, αυτές οι ανισότητες γίνονται πιο έντονες δημιουργώντας άλλα προβλήματα. Λόγω  του ότι η γυναίκα  είναι από τη φύση της δυνατή και δυναμική φυσικά θα τα καταφέρει και θα δώσει τη μάχη της και θα βγει ξανά νικήτρια.

Πάμε λοιπόν να σχολιάσουμε μια από τις λέξεις που αγαπώ πολύ διότι ασχολούμαι με τον τουρισμό από παιδί, καθώς είμαι ιδιοκτήτρια ξενοδοχειακής μονάδας στο νησί και συνάμα είναι μια δουλειά που έχω σπουδάσει…

Ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς τομείς στον κόσμο. Απασχολεί 1 στους 10 ανθρώπους στη Γη και προσφέρει τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμο. Δίνει ώθηση στις οικονομίες κι επιτρέπει στις χώρες να ευημερούν. Δεν σας κρύβω ότι τρόμαξα παρά πολύ στην αρχή της πανδημίας όπως όλοι φυσικά αρχικά για την υγεία μας και εν συνεχεία ο καθένας για τη δουλειά του.    

Στους πρώτους μήνες του covid, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν περισσότερο από το μισό και περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν στον τουριστικό τομέα ύστερα από έρευνες που έγιναν. Συνολικά περίπου 120 εκατομμύρια απευθείας θέσεις εργασίας στον τουρισμό κινδύνεψαν.

Πολλές από αυτές βρίσκονται στην άτυπη οικονομία, στις πολύ μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και νέων ανθρώπων.

Η οικονομική κρίση στον τουριστικό τομέα αποτελεί ένα ισχυρό σοκ για τις αναπτυγμένες αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες,

Θεωρώ πως για να βοηθήσουμε τον τουριστικό τομέα να ανακάμψει χρειάζονται να γίνουν αρκετά έξυπνα βήματα όπως να αναλυθούν σωστά οι κοινωνικό οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, να χρησιμοποιήσουμε σωστά την τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να μας πάει δέκα χρόνια μπροστά, να εστιάσουμε στην πράσινη ανάπτυξη με σοβαρές κινήσεις, αυτό που θα πουλάμε να είναι σωστής ποιότητας με σεβασμό πάντα τον πελάτη, να είμαστε σταθεροί σε αυτό και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τον τουρισμό καθώς και τα καταλύματα. Ο τουρισμός θα ανακάμψει και θα ανοίξει σίγουρα νέες θέσεις εργασίας.

Oι γυναίκες στον τουριστικό κλάδο αν και είναι περισσότερες, κατέχουν χαμηλόβαθμες θέσεις και απολαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς. Λέγεται πως ο τουρισμός είναι ένας γυναικοκρατούμενος κλάδος, και μπορεί αυτό να ισχύει σε επίπεδο αριθμών, ωστόσο κι εδώ η παρουσία των γυναικών μεταφράζεται με χαμηλόβαθμες θέσεις και χαμηλότερους μισθούς και φυσικά χωρίς την ισότητα των φύλων δεν μπορεί να υπάρξει  ανάπτυξη. Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι οι γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες, είναι περισσότερο αποτελεσματικές, τόσο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, όσο και στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών μιας επιχείρησης, πόσο σημαντική είναι η τοποθέτησή τους σε θέσεις κλειδιά στην τουριστική βιομηχανία!

Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα κέρδισε μερίδιο αγοράς πέρσι από ανταγωνίστριες χώρες κυρίως λόγω ασφαλέστερου υγειονομικού προφίλ.

Διπλάσιες θα ήταν οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι 2022 στην Ελλάδα.Oι προκρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022 και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου του 2022 είχαν αρχίσει από την έναρξη του έτους να αυξάνονται κατακόρυφα. Μεγάλο πλήγμα θα φέρει σε πολλούς τομείς ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και στον ελληνικό τουρισμό. «Είχαμε 400.000 τουρίστες από την Ουκρανία». Επίσης όλη αυτή η ενεργειακή κρίση σαφώς και θα επηρεάσει σημαντικά άλλα λόγω  του ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά και όλα θα λήξουν όσο πιο ομαλά γίνεται και το 2022 θα συνεχιστεί με αισιοδοξία χαρά και όχι ΠΟΛΕΜΟ!

Αναστασία Χατζημιχάλη

BSc International Hospitality & Tourism Management, Υπάλληλος στον τομέα του Villas Management

Μπορεί να είναι κοντινή λήψη ένα ή περισσότερα άτομα και γυαλιά

Φεμινισμός 

Όλοι μας ξέρουμε τι σημαίνει. Πιστεύω πως ήδη ακούμε τη λέξη αυτή σπανιότερα στις μέρες μας, όχι επειδή δεν αντιπροσωπεύει έναν πολυετή, σκληρό και αποδεδειγμένα πολυσήμαντο κίνημα των γυναικών των περασμένων δεκαετιών, αλλά γιατί ακριβώς τα «τρόπαια» αυτού του αγώνα τα απολαμβάνει πλέον ενεργά η μέση σύγχρονη γυναίκα έχοντας σε μεγάλο βαθμό αποδείξει την αξία της επαγγελματικά, πολιτικά και κοινωνικά στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Όσο αυτό συνεχίσει να εδραιώνεται, θα μιλάμε όλο και λιγότερο γι’ αυτό. Σίγουρα υπάρχει μέλλον μέχρι αυτό να ισχύσει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μας. Ας ελπίσουμε η στιγμή αυτή, που δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να μιλάμε για διεκδίκηση του αυτονόητου, να είναι πολύ κοντά και να διαβάζουμε κάποτε για το κίνημα του φεμινισμού σαν ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας που εξέλιξε εμάς τις γυναίκες στα σύνθετα και ικανά όντα που είμαστε σήμερα και που προπόνησε την ευρύτερη κοινωνία να το αγκαλιάσει αυτό.  

Ασφάλεια  

Ας ξεκινήσουμε με το αντίθετο. Η πρόσφατη πανδημία μας έκανε να νιώσουμε πρωτοφανή ανασφάλεια σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής μας. Ο προφανής φόβος ήταν η απειλή της υγείας, οι λιγότερο εμφανείς πτυχές ήταν οι επιπτώσεις στην εργασία, την οικογένεια, την ψυχική μας ισορροπία. Είναι όμως δίκαιο να πούμε πως τον κραδασμό αυτής της αναστάτωσης τον απορρόφησαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι γυναίκες; Η άποψη μου είναι πως όχι. Η πανδημία δεν έκανε διακρίσεις. Όλοι στερηθήκαμε και όλοι επιβαρυνθήκαμε ισομερώς, ίσως με διαφορετικούς τρόπους. Πολλές γυναίκες έμειναν στο σπίτι, αλλά και πολλοί ήταν οι άνδρες που έμειναν χωρίς δουλειά και φρόντιζαν τα παιδιά. Ίσως η αντίληψη μας για την ασφάλεια να πρέπει να αναθεωρηθεί οριστικά. Αν μη τι άλλο η πανδημία μας έδειξε πως δεν μπορούμε να τη θεωρήσουμε δεδομένη.  

Ίσα δικαιώματα  

Με τη λήξη της πανδημίας νιώθω πως όλοι τοποθετούμαστε σε μια γραμμή εκκίνησης και καλούμαστε να τρέξουμε μπροστά σε ένα νέο και απαιτητικό μαραθώνιο, ο καθένας με τα προσόντα και τις δεξιότητές του, ίσως και με μια επιπλέον δόση ωριμότητας και αυτογνωσίας σε σχέση με πριν. Σαν να ξεκινάμε από την αρχή αλλά λίγο σοφότεροι. Εξαιρετική ευκαιρία για έναν δίκαιο αγώνα και να θέσουμε νέες βάσεις! 

Τώρα περισσότερο από ποτέ μπορούν και οι γυναίκες να αδράξουν την ευκαιρία για εξέλιξη, πρόοδο και επιχειρείν. Έχουν παντού οι γυναίκες τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες; Όχι ακόμη. Όμως το σίγουρο είναι πως η μετα-covid εποχή θα είναι έντονη και γεμάτη προκλήσεις. Οι γυναίκες πολύ-εργαλεία, οι γυναίκες με τις δυνατές οργανωτικές και ηγετικές τους ικανότητες θα είναι απαραίτητες και καταλυτικές για την ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανίας μετά την πανδημία.  

Γυναίκα & Τουρισμός  

Θεμέλιος λίθος του Τουρισμού είναι η έννοια της Φιλοξενίας, λέξη γένους θηλυκού. Δεν είναι τυχαίο πως η γυναίκα, μητέρα και σύμβολο φροντίδας είναι αυτή που καθιστά ένα μέρος φιλόξενο, ζεστό και κάνει τον επισκέπτη να νιώθει ευπρόσδεκτος. Η γυναίκα έχει αποδείξει την αξία της στον κλάδο του τουρισμού και με την αντικειμενικά σκληρή δουλειά της αλλά και με την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, τη ζεστασιά με την οποία ενστικτωδώς μεταχειρίζεται τους άλλους όταν αγαπάει τη δουλειά της. Η σύγχρονη γυναίκα στον τουρισμό είναι δυναμική, διπλωματική και μπορεί να ελιχθεί είτε σε εταιρικό είτε σε ανεξάρτητο επιχειρηματικό περιβάλλον. Συχνά είναι προικισμένη με το έμφυτο χάρισμα να ηγείται, να δημιουργεί, να τονώνει την ομάδα της, εκπαιδεύοντας και εξελίσσοντας τους γύρω της, όπως η μάνα τα παιδιά της, γιατί ποτέ δεν παύει να σκέπτεται το μέλλον.  

Το γεγονός πως οι γυναίκες σπανιότερα συναντώνται στα υψηλοτέρα κλιμάκια διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Συνήθως αυτό συμβαίνει όχι λόγω ανεπάρκειας ή έμφυλης ανισότητας αλλά λόγω του παράλληλου ρόλου της μητρότητας που είναι η φυσική βιολογική της εξέλιξη και στην οποία δύσκολα μπορεί να αντισταθεί.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ