27.9 C
Corfu
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

“Family εν κινήσει” στο ό,τι αγαπώ

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής ειδικά προσαρμοσμένο σε οικογένειες με μικρά παιδάκια Ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά 2 έως 4 ετών που συνδυάζει μυϊκή...

Ξεκινά το πρόγραμμα Μουσικοκινητικής Αγωγής στο Ιόνιο Ωδείο

Ξεκινά αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα Μουσικοκινητικής Αγωγής στο Ιόνιο Ωδείο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας 4-7 ετών. Μουσικοκινητική αγωγή είναι η συνάντηση της...

Βόλτα στην Κέρκυρα με ένα «γλυκό στο χέρι» με την υπογραφή του «Παπαγιώργη»

Παπαγιώργης street- dessert project: το γλυκό που έχει νόημα και όνομα Από τις πιο κλασικές καλοκαιρινές αναμνήσεις είναι το πέρασμα από τον Παπαγιώργη για παγωτό....

Η Κέρκυρα της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A. Επιμέλεια: Άκης Ρίζος WHO IS WHO: Είμαι η Ρόδη, Επτανήσια γέννημα και θρέμμα, επηρεασμένη...

Το Μουσικό Φεστιβάλ Παξών ξαναρχίζει μετά από 2 χρόνια – Όλο το πρόγραμμα

Το Paxos Music Festival σε παραγωγή των Φίλων Παξών ξαναρχίζει αυτό το καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια περιορισμών και lockdown λόγω του COVID 19.

Αυτή είναι η 36η διοργάνωση του Μουσικού Φεστιβάλ που ιδρύθηκε το 1986 από τον John Gough και το οποίο, καλοκαίρι με καλοκαίρι, έφερε στους Παξούς κλασικούς και σύγχρονους μουσικούς διεθνούς φήμης.

Φέτος προσφέρουμε μια πλούσια ποικιλία εκδηλώσεων και καλλιτεχνών από πολλές διαφορετικές χώρες και υπόβαθρα. Νέοι, ανερχόμενοι μουσικοί αναμειγνύονται στη σκηνή με μεγαλύτερους και καταξιωμένους για να συνδυάσουν δημιουργικά την κουλτούρα και τα ταλέντα τους προς χαρά μας. 

«Η Ανατολή συναντά τη Δύση» κατά τη διάρκεια των εικαστικών μας εκθέσεων και προτείνουμε μια εισαγωγή στη ρεμπέτικη μουσική μέσα από ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά αλλά ίσως όχι μόνο για παιδιά.

Πέμπτη 23 Ιουνίου: The Songs of Jackie Leven  με τους Jinder, Michael Weston King, Deborah Greenwood & ειδικούς καλεσμένους από τους Παξούς.

Τρίτη 28 Ιουνίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Ένα ταξίδι στο Ρεμπέτικο» των Gail Holst – Warhaft και Ζωής Διονυσίου (Εκδόσεις Fagotto).

Παρασκευή 8 ΙουλίουIrish Wings: Muldoon’s Picnic στους Παξούς  – Παρουσιάστηκε από τον βραβευμένο με Πούλιτζερ ποιητή και τραγουδοποιό Paul Muldoon.

Τετάρτη 20 Ιουλίου: Ελληνική – Αυστριακή Μουσική , «Komm, liebe Zither, komm».

Πέμπτη 21 Ιουλίου: Εγκαίνια έκθεσης:  Nikola Sarić, Images of Revelation  (έως 14 Αυγούστου)

Τετάρτη 10 Αυγούστου: Πενταίχων – Παραδοσιακή Ελληνική Ηπειρωτική Μουσική .

Πέμπτη 18 Αυγούστου: Εγκαίνια Έκθεσης: Καταλανικά & Ελληνικά Κεραμικά: Η Ανατολή συναντά τη Δύση  (έως τις 15 Σεπ.).

Κυριακή 21 Αυγούστου: Απόλαυση Κλασικής Κιθάρας  – Μιχάλης Κονδαξάκης & Κωνσταντίνος Αυλωνίτης.

Πέμπτη 25 Αυγούστου: Η Επιστροφή του Παπαδόπουλου Τρίο (συναυλία βιολιού, τσέλο & πιάνου).

Κυριακή 28 Αυγούστου: Σόλο Κοντσέρτο για βιολί  της Marie Claudine Papadopoulos.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου: Sirius Piano Trio  με τους Σίμο Παπανά (βιολί), Βασίλη Σαΐτη (τσέλο), Martyna Jatkauskaite (πιάνο).

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου: Εγκάρδια μουσική από Ελλάδα και Τουρκία για βιολί και πιάνο από τους Νίκο Μανδηλά (βιολί) & Πόπη Μαλαπάνη (πιάνο).

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: British Soundscapes  με τους Michael Lafferty (βαρύτονος), Hannah Boxall (σοπράνο), Ashley Beauchamp (πιανίστα).

Οι ημερομηνίες για διαλέξεις  για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και τη σύγχρονη καταλανική κεραμική καθώς και ορισμένους  περιπάτους στους Παξούς  θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας και ανυπομονούμε να σας δούμε ξανά (επιτέλους!) σε πολλές από τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις μας της καλοκαιρινής σεζόν 2022.

Με τις καλύτερες ευχές και τους χαιρετισμούς μας,

Φαίη Λύχνου & Chris Boïcos

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Paxos Music Festival ήταν το πνευματικό τέκνο του John Gough. Για πολλά χρόνια ήταν το φεστιβάλ: ο εμπνευστής του, ο διοργανωτής και ο χρηματοδότης του. Ο Γιάννης είχε σπίτι στους Παξούς εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και αγαπούσε το νησί και τους ανθρώπους του: τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους. Ήρθαν φίλοι και κατάλαβαν τις ιδιαίτερες ιδιότητες του νησιού και από αυτό προέκυψε η ιδέα να εστιάσει το πάθος του για τη μουσική σε ένα φεστιβάλ Παξών. Η πρώτη εκδήλωση, πάνω από 30 χρόνια πριν, έλαβε χώρα κάτω από τα δέντρα του κήπου του. Από αυτές τις απλές αρχές το φεστιβάλ αναπτύχθηκε, αναπτύσσοντας σχέσεις με τη νησιωτική κοινότητα και τους διεθνείς ερμηνευτές, ιδιαίτερα τον πιανίστα Julian Jacobson και τον βιολονίστα Jagdish Mistry.

Μαζί ο John και ο Julian, με τη συμβολή του Jagdish, οργάνωσαν εντυπωσιακά φιλόδοξα ετήσια φεστιβάλ, συνήθως τον Σεπτέμβριο, με δασκάλους και περίπου δέκα μαθητές συμμετέχοντες.

Ο John Gough ξεκίνησε την ιδέα της πρόσκλησης εξαιρετικών νέων μουσικών να έρθουν στους Παξούς και να τους δοθεί εντατική καθοδήγηση σε ένα ευρύ ρεπερτόριο μουσικής δωματίου και να επιδείξουν τα αποτελέσματα σε ανοιχτές πρόβες και παραστάσεις ενώπιον Παξωτών και επισκεπτών όλων των ηλικιών.

Η επιτυχία της πρώτης σεζόν οδήγησε στη σύσταση του Paxos Festival Trust το 1987 ως εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα με αντικείμενο την προαγωγή της μουσικής εκπαίδευσης και την προώθηση της κατανόησης της μουσικής στο ευρύτερο κοινό. Η φιλανθρωπία ήταν μη κερδοσκοπική, με ένα συμβούλιο από Άγγλους και Παξιώτες διευθυντές να ζουν ή να επισκέπτονται το νησί, δίνοντας το χρόνο και τους πόρους τους δωρεάν.

Πραγματοποιήθηκαν συναυλίες σε διάφορους χώρους των Παξωτών, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιομνημόνευτης σειράς παραστάσεων του « Solider’s Tale» του Στραβίνσκι στην κυκλική ντίσκο Aloni. Με τα χρόνια η ευκαιρία να σπουδάσουν εντατικά και να εμφανιστούν στους Παξούς ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία για πολλούς μουσικούς υψηλού προφίλ στην πορεία της εξέλιξής τους.

Μέχρι το 2004 ο Τζον αποφάσισε ότι το φεστιβάλ θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια νέα κατεύθυνση, γεγονός που οδήγησε στην έναρξη του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ Παξών . Ο Jagdish και το IEMA (International Ensemble Modern Academy) από τη Φρανκφούρτη ήρθαν για να εκπαιδεύσουν εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς σε μια ευρεία γκάμα μουσικής του 20ου αιώνα και νέας μουσικής, ξεκινώντας με καθημερινά masterclasses στο νησί, ακολουθούμενα από μια σειρά χειμερινών συναυλιών στο Μέγαρο της Αθήνας. Αυτό το concept κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Μουσικών και Δραματικών Κριτικών το 2009 και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Συνόλου Σύγχρονης Μουσικής ERGON.

Ο John Gough ως ο Βρετανός αξιωματικός στη σκηνή της Kantata (2000) «Θα είμαστε εδώ… για άλλα 1000 χρόνια»

Παράλληλα, το Φθινοπωρινό Φεστιβάλ συνεχίστηκε μέχρι το 2010 με ταλαντούχους μουσικούς από το Guildhall School of Music and Drama, απευθυνόμενοι στο πιο παραδοσιακό κοινό που έρχεται στους Παξούς.

Το 2008 το Trust συγκέντρωσε ειδική εκπαιδευτική επιχορήγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ύψους 10.000 λιρών για την αγορά μουσικών οργάνων για τα παιδιά, τα οποία διδάσκονται από ειδικούς δασκάλους στο Δημοτικό Μουσικό Σχολείο.

Το πρώτο μουσικό εργαστήρι για παιδιά διοργανώθηκε το 2011. Από το 2013 έως το 2015 η Δήμητρα Τρυπάνη, συνθέτρια και Λέκτορας στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου καθοδήγησε καλλιτεχνικά αυτό το κομμάτι του φεστιβάλ, δημιουργώντας μια δημιουργική γέφυρα μεταξύ των φοιτητών μουσικής και των καθηγητών του Τμήματος Μουσικής , το τοπικό μουσικό σχολείο και η Παιδική χορωδία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το 2013 ξεκίνησε η συνεργασία του φεστιβάλ με τη Διευθύντρια Χορωδίας Aneljia Stefanova και την Νεανική και Παιδική Χορωδία της «Armonia» Πρέβεζας. Όλες οι υπέροχες παραγωγές που προέκυψαν από αυτές τις συνεργασίες χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από το Ίδρυμα ΙΦΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ . Το  Ίδρυμα JFCostopoulos έχει προσφέρει οικονομική και ηθική υποστήριξη στο Paxos Festival από την έναρξή του.

Μετά το θάνατο του Gough το 2006, ο στενός φίλος του Nick Thompson έγινε πρόεδρος του Trust. Με τη βοήθεια Trustees όπως το ζευγάρι Herdman, οι Roger Blears, Miles Stockwell, Ivana Jenkins, Nada Geroulanos, John Whiteman και πολλοί άλλοι, το Paxos Festival κατάφερε να ζήσει, να δημιουργήσει, να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί για 30 ολόκληρα χρόνια.

Ο μη κερδοσκοπικός σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΠΑΞΩΝ (FoP) διαδέχθηκε το Paxos Festival Trust στην παραγωγή του φεστιβάλ το 2015.

Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από φιλανθρωπικούς σκοπούς, δωρεές και χορηγίες από ελληνικές και ξένες πηγές.

Το FoP στοχεύει να εργαστεί για το φεστιβάλ, ώστε να συνεχίσει να αυξάνεται σε κλίμακα και ποιότητα κάθε χρόνο, φέρνοντας περισσότερους επισκέπτες στο νησί, πολλοί από τους οποίους επιστρέφουν ετησίως ειδικά για τις μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Family εν κινήσει” στο ό,τι αγαπώ

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής ειδικά προσαρμοσμένο σε οικογένειες με μικρά παιδάκια Ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά 2 έως 4 ετών που συνδυάζει μυϊκή...

Ξεκινά το πρόγραμμα Μουσικοκινητικής Αγωγής στο Ιόνιο Ωδείο

Ξεκινά αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα Μουσικοκινητικής Αγωγής στο Ιόνιο Ωδείο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας 4-7 ετών. Μουσικοκινητική αγωγή είναι η συνάντηση της...

Βόλτα στην Κέρκυρα με ένα «γλυκό στο χέρι» με την υπογραφή του «Παπαγιώργη»

Παπαγιώργης street- dessert project: το γλυκό που έχει νόημα και όνομα Από τις πιο κλασικές καλοκαιρινές αναμνήσεις είναι το πέρασμα από τον Παπαγιώργη για παγωτό....

Η Κέρκυρα της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A. Επιμέλεια: Άκης Ρίζος WHO IS WHO: Είμαι η Ρόδη, Επτανήσια γέννημα και θρέμμα, επηρεασμένη...

Γιαννιώτης και Φέρτμαν συναντήθηκαν στην Κέρκυρα 7 χρόνια μετά την κούρσα στο Ρίο

Ο «χρυσός» και ο «αργυρός» ολυμπιονίκης του 2016, αντάμωσαν στη Κέρκυρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοιχτής θάλασσας που πραγματοποιείται στο νησί. Στις 16 Αυγούστου...