Ιδέες για παιχνίδια στη θάλασσα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Δείτε μερικές δραστηριότητες και διασκεδαστικά παιχνίδια στην παραλία και στο νερό, που μπορείτε να οργανώσετε για τους μικρούς μπόμπιρες!

Γράφει η Λίλη Μιχαλά / Καθ. Φυσικής αγωγής και αθλητισμού Δ. Π. Θ

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στη καρδιά του καλοκαιριού και η θάλασσα είναι κάτι που μικροί και μεγάλοι λατρεύουν. Πέρα, όμως, από τους τρόπους με τους οποίους πρέπει κάθε γονιός να προετοιμαστεί και να οργανωθεί προκειμένου να νιώθει πως το μικρό του είναι ασφαλές και ήσυχο, ενώ απολαμβάνει το μπάνιο του, θα πρέπει να αναδείξει και την ευχάριστη πλευρά της θάλασσας! Διότι, όλες αυτές τις ώρες που θα παραμείνετε στην παραλία, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε προνοήσει και να έχετε βρει τρόπους για να απασχοληθούν τα παιδιά και να ευχαριστηθούν αυτή τη θαλασσινή εξόρμηση ακόμη περισσότερο!

Παιχνίδια έξω από τη θάλασσα

 Ο “εκσκαφέας”

Το σκάψιμο στην αμμουδιά είναι ίσως ένα από τα πιο παραδοσιακά παιχνίδια που μπορούν να κάνουν τα παιδιά στην παραλία. Αν τους δώσετε αρκετά φτυαράκια και κουβαδάκια, ώστε να ανοίξουν την τρύπα και να κουβαλήσουν την άμμο που σκάβουν, μπορείτε να τους προκαλέσετε να ανοίξουν μια τόσο μεγάλη τρύπα που να σας χωρέσει μέσα της! Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν να διαχειρίζονται τις εργασίες τους και να καταστρώσουν ένα σχέδιο που θα τα βοηθήσει να καταφέρουν το στόχο τους.

 Το “υγρό” bowling

Εφοδιαστείτε μια ντουζίνα μικρά πλαστικά μπουκάλια και τις μπάλες που ήδη έχετε για τις ρακέτες και στήστε ένα αυτοσχέδιο bowling στην ακροθαλασσιά. Μπορείτε μαζί με τα παιδιά να σκάψετε και έναν “διάδρομο” χρησιμοποιώντας τα φτυαράκια τους, ώστε να διευκολύνετε ακόμη περισσότερο τις μπάλες να φτάσουν στον προορισμό τους. Και κάπως έτσι, θα έχετε έτοιμο το beach bowling για τα μικρά σας.

Καλοκαιρινό limbo

Να ένα παιχνίδι που τα παιδιά λατρεύουν, είτε το παίζουν στην παραλία, είτε στο πάρκο και τα παιδικά πάρτι! Δύο άτομα θα πρέπει να τεντώσουν ένα σκοινί στον αέρα και ένα- ένα τα παιδιά να περάσουν από κάτω, με την πλάτη να “κοιτάζει” στην άμμο. Μόλις όλα καταφέρουν να το περάσουν χωρίς να πέσουν, θα πρέπει να μειώσετε το ύψος του σκοινιού (να το χαμηλώσετε) για να ξαναπροσπαθήσουν και ούτω καθεξής!

 Αμμο-μαχίες

Το γνωστό παιχνίδι που ίσως πολλές φορές να έχετε παίξει στο πάρκο με τους άλλους γονείς και τους φίλους των παιδιών, μπορεί να αποκτήσει και… beach style! Δέστε μεταξύ τους μερικές πετσέτες θαλάσσης, ώστε να δημιουργήσετε μια μεγάλη λωρίδα- σκοινί και με το χέρι σκάψτε μια μικρή λωρίδα άμμου, ώστε να φτιάξετε το κεντρικό σημείο που δεν πρέπει να ξεπεράσετε. Έπειτα χωριστείτε σε ισόποσες ομάδες και ξεκινήστε τα τραβήγματα! Η ομάδα που θα τραβήξει το σκοινί με περισσότερη δύναμη και θα καταφέρει να κάνει την άλλη να ξεπεράσει το όριο, είναι και ο μεγάλος νικητής!

 Το “κυνήγι του υδάτινου θησαυρού”

Τα παιδιά ενθουσιάζονται πάντα με ένα ωραίο και καλά οργανωμένο κυνήγι του θησαυρού και η παραλία ίσως είναι το πιο ιδανικό “σκηνικό” για να στήσετε ένα τέτοιο παιχνίδι. Εφοδιάστε τα μικρά με τα κουβαδάκια τους και δώστε τους μια λίστα με πράγματα που θέλετε να ψάξουν, να ανακαλύψουν και να σας φέρουν. Μπορεί να είναι κοχύλια, καβουράκια, κόκκινες πέτρες, ελαφρόπετρες και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε και θεωρείτε πως ταιριάζει στην ηλικία των παιδιών

Παιχνίδια μέσα στη θάλασσα

Διαγωνισμός καλύτερης βουτιάς

Ένα παιχνίδι που αρέσει πολύ στα παιδιά! Απλή βουτιά, βουτιά με τούμπα, βουτιά με κατακόρυφο, μακροβούτι, βουτιές από τους ώμους του μπαμπά μας κλπ. Όλες απίθανες, όλες διασκεδαστικές, όλες ξεκαρδιστικές και σίγουρα όλες μοναδικές!

Υποβρύχιες καταδύσεις

Χρειάζεται μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή και διάθεση! Θα γίνει το αγαπημένο χόμπι των μικρών αλλά και των μεγάλων. Πάρτε αστείες πόζες κάτω από το νερό και κάντε κλικ! Ο καλύτερος κερδίζει τόσο για την πόζα του όσο και για την φωτογραφία του!

Φουσκωτά παιχνίδια

Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, τα φουσκωτά παιχνίδια, είναι πολύ διασκεδαστικα ! Στρώματα, σαμπρέλες, δελφίνια, καρχαρίες μέχρι και φουσκωτά αεροπλάνα!

Πόλεμος με νεροπίστολα και μπουγέλο με θαλασσινό νερό

Πολύ αγαπημένο παιχνίδι και όχι μόνο στη θάλασσα! Παίρνουμε κουβαδάκια, νεροπίστολα, ό,τι έχουμε διαθέσιμο τέλος πάντων και ξεκινάμε ! Μικροί – μεγάλοι εν δράση.

Σερφ με τη σανίδα

Ανακαλύψτε τη σανίδα, τα παιδιά θα τη λατρέψουν ! Ισορροπούμε πάνω σε αυτή και ψάχνουμε κύματα για να μας βγάλουν έξω ή ξαπλώνουμε πάνω της και κολυμπάμε με τα χέρια μας!

Βόλτες με τη βάρκα

Φουσκωτή βαρκούλα, και το παιχνίδι στην παραλία θα αποκτήσει άλλο νόημα! Η βάρκα να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει όλα τα παιδάκια της παρέας

Γάτα και ποντίκι

Κυνηγητό μες το νερό. Κάνουμε ένα κύκλο και ένα παιδί ποντίκι μέσα και ένα άλλο γατούλα έξω από το κύκλο. Το παιχνίδι αρχίζει με βουτιές και περάσματα κάτω από τα χέρια ή πάνω από τα χέρια ότι εσείς επιλέξετε.

Μη ξεχνάτε ότι το βασικότερο βήμα για να μάθει ένα παιδί να κολυμπάει είναι να αγαπήσει το νερό και να έρχεται συχνά σε επαφή με τη θάλασσα. Κάθε παιδί μαθαίνει ευκολότερα κάτι που αγαπά!

Καλή διασκέδαση!