Ένα παραδοσιακό κερκυραϊκό χωριό με στενά πλακόστρωτα καντούνια
Γράφει η Αγγελική Κουρουτζή/ travel.gr
Στην πλαγιά του ορεινού όγκου Αρακλής, λίγο πάνω από την πανέμορφη, αλλά και κάπως πολύβουη τα καλοκαίρια Παλαιοκαστρίτσα, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας, οι Λάκωνες. Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά, το χωριό διατηρεί ακόμα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, ενώ έχει και καταπληκτική θέα στους γραφικούς όρμους της Παλαιοκαστρίτσας και στο Αγγελόκαστρο, ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά φρούρια της Ελλάδας.
Το όνομα του χωριού εξάπτει την περιέργεια, γεννά ένα εύλογο ερώτημα ως προς την ιστορία του. Οι Λάκωνες είναι ένα ιστορικό χωριό, οι πρώτοι κάτοικοι του οποίου πιστεύεται πως ήρθαν από τη Λακωνία. Οι πρώτες γραπτές αναφορές στο χωριό ανάγονται στο 1387. Χωρίς να είναι επίσημα καταγεγραμμένες με ακριβείς λεπτομέρειες, οι προφορικές μαρτυρίες που φτάνουν ως τις μέρες μας λένε πως νωρίτερα μια ομάδα Λακώνων μετοίκησε εδώ. Πιο συγκεκριμένα, κατά μία εκδοχή, η οικογένεια Μιχαλά από το Οίτυλο της Μάνης έφυγε κυνηγημένη από τον τόπο της και φτάνοντας εδώ ίδρυσε το χωριό, αρκετοί κάτοικοι του οποίου φέρουν το επώνυμο αυτό μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα βέβαια με μια άλλη εκδοχή, κάποτε – άγνωστο πότε ακριβώς – τρεις οικογένειες από τη Σπάρτη αποφάσισαν να μετοικήσουν στην Νότιο Ιταλία. Μία τρικυμία, όμως, φαίνεται να ανέκοψε τον δρόμο τους με αποτέλεσμα μόνο μία από τις τρεις οικογένειες να φτάσει τελικά στον προορισμό της. Από τις άλλες δύο, μία φαίνεται να χάθηκε στην θαλασσοταραχή και η άλλη – απροσανατολισμένη εντελώς – βγήκε στον όρμο της Παλαιοκαστρίτσας. Το χωριό ιδρύθηκε αρχικά στα παράλια, όμως έπειτα από επιδρομές πειρατών μετακινήθηκε ψηλότερα, εκεί δηλαδή που βρίσκεται και σήμερα.
Οι Λάκωνες βρίσκονται 4 χιλιόμετρα μακριά από την κοσμοπολίτικη Παλαιοκαστρίτσα. Η διαδρομή ως το χωριό είναι καταπράσινη και μοσχοβολάει πεύκο, ελιά και κυπαρίσσι. Βέβαια, ο δρόμος είναι ιδιαίτερα στενός και γεμάτος απότομες στροφές, γι’ αυτό συνιστάται προσοχή. Κάντε μια στάση στην περιοχή Bella Vista, θα σας συνεπάρει με την ανεπανάληπτη θέα ολόκληρης της παραλιακής ζώνης Παλαιοκαστρίτσας. Όσο ανεβαίνει κανείς, η θέα γίνεται όλο και πιο μαγευτική, ενώ ο δρόμος όλο και στενεύει, μιας και οι κάτοικοι του χωριού δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν προβλέψει ότι στο μέλλον μέσα από το χωριό τους θα περνούσαν καθημερινά τόσα οχήματα. Κάποτε από εδώ περνούσαν μόνο γαϊδουράκια, φορτωμένα με δυο καλάθια ή δυο τσίγκινα δοχεία για τη μεταφορά νερού, ένα σε κάθε πλευρά. Σήμερα, τα επιβατικά τουριστικά λεωφορεία περνούν τσίμα τσίμα, όπως η κλωστή απ’ τη βελόνα. Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα τόσο στενό πέρασμα είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει κυκλοφορία διπλής κατεύθυνσης, γι’ αυτό και στην είσοδο και έξοδο του χωριού υπάρχουν δύο φανάρια που αποτρέπουν τη συμφόρηση, καθώς και τα ατυχήματα.
Σεργιανήστε στο χωριό
Η πλατεία του χωριού είναι λιλιπούτεια. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση να την προσπεράσει κανείς χωρίς να αντιληφθεί ποτέ ότι πρόκειται για πλατεία. Βρίσκεται στη μέση του θεόστενου δρόμου που διασχίζει το χωριό και τα μόνα στοιχεία που της προσδίδουν την ιδιότητα της πλατείας είναι ένας μοναδικός πλάτανος που στέκει μες στη μέση του δρόμου και τα λιγοστά τραπεζάκια που βγάζει ενίοτε το παραδοσιακό καφενείο του Ευτύχη. Αμέσως μετά την πλατεία, ο δρόμος στενεύει ακόμα περισσότερο, ενώ αριστερά και δεξιά του δρόμου στέκουν πετρόχτιστα σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα.
Περπατήστε στα ακόμα πιο στενά πλακόστρωτα καντούνια του χωριού με τις γραφικές καμάρες και τα παμπάλαια παραδοσιακά κερκυραϊκά σπίτια – κάποια ανακαινισμένα, κάποια όχι – τα περισσότερα με τα χαρακτηριστικά κυπαρισσί πορτοπαράθυρα. Αναζητήστε το κτίριο του μουσικού ομίλου “Οι Λακωνίτες”, όπου στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει αρχεία, παλιές φωτογραφίες, βιβλία μουσικής, παραδοσιακές ενδυμασίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς και μικρογραφίες παπυρέλας (προϊστορικό πλοιάριο σε σχήμα πλάβας, κινούμενο με κουπί).
Πολλοί θεωρούν τους Λάκωνες ιδανική αφετηρία για πεζοπορίες στην περιοχή. Εκτός από την περιπλάνηση στα σοκάκια του χωριού, υπάρχουν και αρκετά μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε. Υπάρχουν, για παράδειγμα, πολλά μονοπάτια που πηγαινοέρχονται από τους Λάκωνες στην Παλαιοκαστρίτσα, καθώς και μονοπάτι που οδηγεί από την τοποθεσία Bella Vista στο βυζαντινό Αγγελόκαστρο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μονοπάτια μπορείτε να απευθυνθείτε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Corfu Trail.
Κολυμπήστε σε σμαραγδένια νερά
Σε μικρή απόσταση από το χωριό, στα δαντελωτά ακρογιάλια και τους ορμίσκους της Παλαιοκαστρίτσας, θα βρείτε εκπληκτικές παραλίες με πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα, κρύα νερά όλο το χρόνο. Η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής είναι η παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Πλαισιωμένη από πυκνή βλάστηση, η παραλία έχει άμμο και ψιλό χαλικάκι, ήρεμα νερά και είναι πλήρως οργανωμένη, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Δίπλα από την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται η Αλύπα, το φυσικό γραφικό λιμανάκι της Παλαιοκαστρίτσας, απ’ όπου φεύγουν καραβάκια για πανέμορφους, απρόσιτους από τη στεριά κόλπους και φημισμένες σπηλιές, όπως οι παραλίες Ροβινιά και Καστέλι και το σπήλαιο της Ναυσικάς. Η παραλία της Αγίας Τριάδας είναι από τις ομορφότερες της περιοχής, ενώ είναι και πολύ εύκολα προσβάσιμη. Στην ακτή θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση, beach bar, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών και θαλάσσιων ποδηλάτων, αλλά και κέντρο καταδύσεων.
Δυτικότερα, κάτω από το περίφημο μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας, βρίσκονται δύο μικρότερες μα εξίσου υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, τον Άγιο Πέτρο και το Αμπελάκι. Η πρώτη, αν και μικρή σε μήκος, είναι καλά οργανωμένη και προσφέρεται για πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μην παραλείψετε μην επίσκεψη στο Ενυδρείο της Κέρκυρας, το οποίο βρίσκεται πάνω στην παραλία του Αγίου Πέτρου. Παρότι μεσαίου μεγέθους, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και θα ενθουσιάσει σίγουρα μικρούς και μεγάλους. Χωμένη σε ένα καταπράσινο τοπίο, η παραλία Αμπελάκι είναι αρκετά ήσυχη. Βοτσαλωτή με υπέροχα παγωμένα νερά, η παραλία φιλοξενεί το πρώτο καταδυτικό κέντρο που ιδρύθηκε στην Ευρώπη, το 1963.
Επισκεφθείτε τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας
Πάνω από τις γραφικές ακτές της Παλαιοκαστρίτσας, στέκει επιβλητικό το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Χτισμένο τον 13ο αιώνα, αποτελεί κλασικό παράδειγμα ελληνικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα ολόκληρου του νησιού. Εντός της μονής λειτουργεί μουσείο με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και διάφορα άλλα χριστιανικά κειμήλια. Περιηγηθείτε εντός της μονής και ανακαλύψτε το παλιό λιοτρίβι, τα κελιά των μοναχών, το τυπικό καμπαναριό επτανησιακής τεχνοτροπίας στον προαύλιο χώρο, καθώς και ένα εντελώς αναπάντεχο έκθεμα: τον σκελετό μιας φάλαινας, που λέγεται ότι σκότωσε ένας ψαράς τον 19ο αιώνα. Καθότι χτισμένη στην κορυφή του ακρωτηρίου της Παλαιοκαστρίτσας, η μονή προσφέρει θέα προς τις πανέμορφες ακτές και το Αγγελόκαστρο απέναντι που κόβει την ανάσα.
Ανεβείτε στο Αγγελόκαστρο
Μόλις 3,5 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Λάκωνες, χτισμένο στην κορυφή ενός κρημνώδους λόφου, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά φρούρια της Ελλάδας. Το Αγγελόκαστρο υπήρξε το δυτικότερο προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στο οποίο υπαγόταν το νησί μέχρι τα μέσα του 13ου αιώνα. Ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από την Εταιρία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Κέρκυρας αποκάλυψαν δύο χριστιανικούς τάφους που αποδεικνύουν ότι η περιοχή είχε οχυρωθεί ήδη από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Σήμερα, εντός του φρουρίου σώζονται ερείπια δεξαμενών και αποθηκών, καθώς και δύο εκκλησίες, των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο ψηλότερο σημείο και της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο. Φορέστε τα αθλητικά σας, λοιπόν, και ξεκινήστε νωρίς. Η ανάβαση είναι λίγο απαιτητική, όμως αξίζει τον κόπο. Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορεί κανείς να δει ολόκληρο το νησί από την κορυφή.