17.9 C
Corfu
Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025

Βραχνή Φωνή; Αίτια και αντιμετώπιση

Γράφει η Αναστασία ΚωνστάντηΛογοθεραπεύτρια

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ενήλικες που παραπονιούνται συχνά για βραχνάδα στην φωνή. Η φωνή παράγεται σε τρία επίπεδα. Αρχικά χρειάζεται η πηγή αέρα, δηλαδή οι πνεύμονες, που κατά την εκπνοή ωθούν τον αέρα προς τα πάνω, προς τον λάρυγγα. Εκεί, στο δεύτερο επίπεδο, οι δύο γνήσιες φωνητικές χορδές έρχονται σε επαφή και με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η πίεση του αέρα από κάτω. Όταν η πίεση αυτή ανοίξει τις φωνητικές χορδές, ο αέρας περνάει ανάμεσά τους και οδηγείται προς το τρίτο επίπεδο. Πρόκειται για την ανατομική περιοχή πάνω απο τον λάρυγγα, οπού εκεί καθορίζονται τα χαρακτηριστικά που καθιστούν μοναδική την κάθε φωνή του ανθρώπου.

Όταν αλλάζει κάτι στις φυσιολογικές συνθήκες κίνησης των χορδών, παρουσιάζεται δυσφωνία, βραχνάδα, αλλοίωση στη χροιά, κόπωση, ενόχληση στον λάρυγγα. Η παρουσία αυτών των ενοχλήσεων πέραν των πέντε ημερών  απαιτεί την εξέταση από ειδικό γιατρό για την ορθή και έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση των διαταραχών φωνής;

Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την βραχνάδα στην φωνή γίνεται από γιατρό ωτορινολαρυγγολόγο. Η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει σαφής διάγνωση και να ακολουθηθεί η σωστή αντιμετώπιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ή/και φωνοθεραπεία.

Τί μπορεί να ευθύνεται για την βραχνάδα στην φωνή;

Οι συχνότερες παθήσεις του λάρυγγα, που εμφανίζονται με βραχνάδα, είναι οι εξής:

  • Πολύποδας φωνητικών χορδών. Αφορά ένα μόρφωμα στις φωνητικές χορδές. Ο ασθενής αισθάνεται έντονη βραχνάδα. Πρόκειται για καλοήθη μόρφωμα που δεν εξελίσσεται σε κακοήθεια. Εμφανίζεται συνήθως μετά από κακή χρήση φωνής ή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φωνητικό τραυματισμό. Αν δεν αφαιρεθεί χειρουργικά, επιδεινώνεται η δυσφωνία. Καλό θα ήταν ο ασθενής να μπει σε πρόγραμμα φωνοθεραπείας μετεγχειρητικά.
  • Οζίδια (κάλοι) φωνητικών χορδών. Εμφανίζεται συχνά και στις δύο φωνητικές χορδές. Οι όζοι είναι καλοήθη μορφώματα. Δημιουργούνται μετά από χρόνια (παρατεταμένη) σκληρή χρήση της φωνής και παρουσιάζεται βραχνάδα και αλλοίωση στην φωνή του ατόμου. Σπανίως απαιτείται χειρουργική θεραπεία καθώς υποχωρεί με φωνοθεραπεία.
  • Πολυποειδής εκφύλιση, οίδημα Reinke. Πρόκειται για οίδημα (κοινώς πρήξιμο) στην μία ή και στις δύο φωνητικές χορδές. Εμφανίζεται σε καπνιστές μετά από χρόνια φωνητική κατάχρηση και είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Η φωνή γίνεται πιο “μπάσα” και μονότονη. Το οίδημα Reinke είναι καλοήθες και δεν μεταλλάσσεται σε κακοήθες, εκτός εάν υπάρχει νεόπλασμα από την αρχή, λόγω του καπνίσματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει την απαραίτητη διακοπή του καπνίσματος μια για πάντα, χειρουργική επέμβαση και φωνοθεραπεία.
  • Κύστη. Πρόκειται για μόρφωμα στην φωνητική χορδή. Η κύστη δημιουργείται μετά από κατάχρηση της φωνής ή κάποιο φωνητικό τραυματισμό. Απαιτείται χειρουργική αφαίρεση και μετεγχειρητικά φωνοθεραπεία.
  • Αιμάτωμα. Αφορά αιμορραγία κάποιου αγγείου της μίας (συνήθως) φωνητικής χορδής. Προκύπτει μετά από έντονη φωνητική κατάχρηση  ή φωνητικό τραυματισμό. Η θεραπεία έγκειται στην εκμάθηση των κανόνων υγιεινής της φωνής μέσω της φωνοθεραπείας.
  • Kιρσός- Νεοπλασία. Πρόκειται για ένα διατεταμένο αγγείο μέσα στην φωνητική χορδή. Είναι καλοήθης. Δημιουργείται μετά από χρόνια κακή χρήση της φωνής. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία. Στην αποκατάσταση περιλαμβάνονται επίσης και οι συνεδρίες φωνοθεραπείας.
  • Κοκκίωμα. Καλοήθες μόρφωμα. Μπορεί να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδόμηση ή σε κακή χρήση φωνής. Χρήζει χειρουργικής και φαρμακευτικής θεραπείας καθώς και φωνοθεραπείας.
  • Εκτός από τις παραπάνω καλοήθεις καταστάσεις, οι οποίες σχετίζονται συχνά με την βραχνή φωνή, μπορεί να υπάρξουν και κακοήθεις όπως είναι ο καρκίνος, το νεόπλασμα  του λάρυγγα, καθώς και  η λευκοπλακία. Σε κάθε περίπτωση, αν η βραχνάδα στην φωνή επιμένει, οφείλετε να επισκεφθείτε ωτορινολαρυγγολόγο. Η θεραπεία στις διαταραχές φωνής μπορεί να είναι άμεση και επεμβατική με χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή   ή προοδευτική και συντηρητική με φωνοθεραπεία.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαίρετε! Ονομάζομαι Αναστασία Κωνστάντη και είμαι λογοθεραπεύτρια. Τα τελευταία πέντε χρόνια είμαι επιστημονική υπεύθυνη του σύγχρονου κέντρου λογοθεραπείας και ειδικής αγωγής «εξέλιξις», που βρίσκεται στο νησί μας την Κέρκυρα. Ασχολούμαι με διαταραχές λόγου, ομιλίας και φωνής σε παιδιά και σε ενήλικες. Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια.

——————————-

Για περισσότερα άρθρα στην κατηγορία ΥΓΕΙΑ, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ