Οι αναγνώστες του C.S. ρωτούν και ο ειδικός δίνει την απάντηση
Η ερώτηση
«Ο γιος μου είναι 2,5 ετών και τον τελευταίο χρόνο κοιμόμαστε μαζί, στο δωμάτιό μου. Ο άντρας μου έχει «μετακομίσει» στον ξενώνα, καθώς όπως λέει «δεν ξεκουράζεται». Ενώ από 6 μηνών κοιμόταν στην κούνια του, εδώ και 6 μήνες περίπου, θέλει να κοιμόμαστε μαζί. Αν τον μεταφέρω κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ξυπνήσει, φωνάζει, κλαίει και χρειάζομαι χρόνο να τον ηρεμήσω. Ο μπαμπάς του κι εγώ θέλουμε να επιστρέψει στο κρεβάτι του κι εμείς στο δικό μας. Μπορείτε να με συμβουλεύσετε για το πώς αυτό μπορεί να γίνει ομαλά κι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα;»
Απαντάει η Γεωργία Ζέρβα/ Συμβουλευτική Ψυχολόγος
ΠΡΙΝ ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία που θα σας βοηθήσει στο να κοιμάται το παιδί σας στο δωμάτιό του, σιγουρευτείτε ότι το δωμάτιο του έχει την κατάλληλη χαλαρωτική ατμόσφαιρα που χρειάζεται για να τον ηρεμεί και να προωθεί τον ύπνο. Πειραματίστε με διαφορετικούς τρόπους, για να δείτε τι βοηθά το παιδί σας να λιγοστέψει τους φόβους του και να το ενθαρρυνθεί να κοιμάται ανεξάρτητα. Για παράδειγμα ίσως θέλει κάποιο φωτάκι ανοιχτό, κάποιο κουκλάκι, λίγη μουσική.
ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ τις προθέσεις σας. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι θα αλλάξετε τις συνήθειες ύπνου του, ότι κοιμάται εδώ και έξι μήνες μαζί σας και ότι από σήμερα το βράδυ θα τον βοηθήσετε σιγά-σιγά να κοιμάται στο κρεβάτι του. Επικυρώστε τα συναισθήματά του λέγοντας του ότι γνωρίζετε ότι φοβάται και ότι είστε σίγουρη ότι είναι αρκετά γενναίος για να μείνει στο κρεβάτι του ακόμα και αν φοβάται.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ένα πλάνο για να γίνει η μετάβαση σταδιακά. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με το να κοιμάται στο δωμάτιό σας, αλλά μόνο στο στρώμα του, στο πάτωμα. Ή μπορείτε να κοιμάστε στο δωμάτιό του μαζί του μέχρι να συνηθίσει και νιώσει πιο έτοιμος. Έπειτα θα συνεχίσετε μέχρι να κοιμάται μόνος του.
ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ μία υγιή ρουτίνα ύπνου που θα βοηθήσει τον γιο σας να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για ύπνο. Ένα ζεστό μπάνιο, διαβάστε του κάποια βιβλία, δώστε του αγκαλιές, κτλ. Όταν είναι η ώρα ύπνου και κλείσουν τα φώτα φύγετε από το δωμάτιο για να εξασκηθεί στο να κοιμάται μόνος του. Τις πρώτες φορές θα χρειαστεί να του επιβεβαιώσετε ότι όλα είναι καλά, πείτε του να σας καλέσει αν σας χρειαστεί χωρίς όμως να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Επαναλάβετε το μέχρι 3 φορές και μετά σταματήστε να πηγαίνετε.
Το πιο σημαντικό είναι να είστε συνεπείς κάθε βράδυ για την απόφασή σας να κοιμάται στο κρεβάτι του. Πολλές φορές μπορεί ακόμα και αν τον πάρει ο ύπνος στο κρεβάτι του να έρθει κρυφά στο δικό σας και από την κούραση ή και τον εκνευρισμό να αφεθείτε και να τον αφήσετε. Αν το παιδί σας καταλάβει ότι η επιμονή του και η διαμαρτυρία του είναι αποτελεσματική θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί. Να είστε συνεπείς και να τον πηγαίνετε κατευθείαν πίσω στο κρεβάτι του χωρίς εξαιρέσεις ή δικαιολογίες.
Τέλος, επιβραβεύστε το παιδί σας με θετική ενθάρρυνση όταν κοιμάται στο κρεβάτι του, σε αυτήν την ηλικία συνήθως ένα διάγραμμα με αυτοκόλλητα βοηθάει, ή εάν κοιμηθεί όλο το βράδυ μόνος του την επόμενη μέρα μπορεί να μείνει ξύπνιος 10 λεπτά παραπάνω κτλ. Πάντοτε, όμως, επικεντρωθείτε στην λεκτική επιβράβευση και πόσο σας χαροποιεί η πρόοδος του.
Φιλικά,
Γεωργία
Για περισσότερα άρθρα στην κατηγορία ΚΑΤΙ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ, πατήστε ΕΔΩ
