Γράφει ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος, (Διδάσκων του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ι.Π., σκηνοθέτης κι ερευνητής του πρακτικού κινηματογράφου)
“Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος και περήφανος που μετά από 2 χρόνια συγγραφής, σας παρουσιάζω το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο: “Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο: Το Μοντέλο του Ακαδημαϊκού Κινηματογραφιστή», από τις Εκδόσεις Παπαζήση.
Αυτό το βιβλίο ήταν ένα πραγματικό στοίχημα για εμένα καθώς είναι μια πρώτη προσπάθεια παρουσίασης ενός σχετικά νέου μοντέλου, ειδικά στην Ελλάδα, κινηματογραφιστή-ερευνητή που θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις τόσο στο ακαδημαϊκό τοπίο όσο και στον ανεξάρτητο κινηματογράφο.
Το βιβλίο αυτό μπορείτε να το προμηθευτείτε στα βιβλιοπωλεία και στον ιστότοπο των εκδόσεων Παπαζήση (Εκδόσεις Παπαζήση): https://papazissi.gr/…/o-tritos-dromos-ston-kinimatografo/

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καθηγητή Erik Knudsen τόσο για τον πρόλογο και τη συνέντευξη όσο και για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια. Ένα ακόμη μεγάλο ευχαριστώ στο σκηνοθέτη-καθηγητή Πέτρο Σεβαστίκογλου και στον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Καντέα Παπαδόπουλο (Ηράκλειτος Παπαδόπουλος) για τις συνεντεύξεις τους που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο.
Πολύ σύντομα θα σας ενημερώσω για τις παρουσιάσεις του βιβλίου με την πρώτη, η οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πουθενά αλλού πέρα από την Κέρκυρα”!

Σύνοψη από τον Καθηγητή Erik Knudsen:
“Παρότι υπάρχουν πολλά βιβλία που εξερευνούν το ταξίδι του εμπορικού κινηματογραφιστή, με σχετικές συμβουλές και καθοδήγηση, καθώς και πολλά βιβλία για το ταξίδι του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, επίσης με συμβουλές και καθοδήγηση για το δύσβατο δρόμο της ανεξαρτησίας, ελάχιστα βιβλία εξερευνούν τον τρίτο δρόμο.
Ο δρ Παναγόπουλος επιδιώκει να εντάξει τον κινηματογραφιστή στη γλώσσα και στο σκοπό της έρευνας και δείχνει πώς μπορεί η πρακτική της παραγωγής ταινιών να παράσχει δημιουργικές μεθόδους έρευνας, για να προκύψουν νέες αντιλήψεις με αντίκτυπο όχι μόνο στην παραγωγή ταινιών και στον κινηματογράφο αλλά και σε άλλα διεπιστημονικά πεδία. Εξερευνά τι σημαίνει να είναι κανείς ακαδημαϊκός δάσκαλος και κινηματογραφιστής και πώς αυτοί οι 2 ρόλοι εμπνέουν ο ένας τον άλλον και κατ’ αυτόν τον τρόπο διευρύνουν τη γνώση μας για τις ταινίες και τη διδασκαλία.
Κατά συνέπεια, στον “Τρίτο Δρόμο στον Κινηματογράφο” έχουμε μια εξαιρετικά ευπρόσδεκτη εξερεύνηση της συνέχειας ενός ταξιδιού, με αιχμή του δόρατος ένα σχετικά νέο είδος κινηματογραφιστή-ακαδημαϊκού, ο οποίος θα έχει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δημιουργίας ταινιών και του κινηματογράφου καθώς καταδεικνύεται και αρθρώνεται ένας τρίτος δρόμος: ο λιγότερο πεπατημένος (Frost, 1916)”.
Διαβάστε επίσης:
Η Κέρκυρα του Ιάκωβου Παναγόπουλου
Ο Ιάκωβος Παναγόπουλος σε γαλλικό ντοκιμαντέρ για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου