Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους, μέσα από 10 Q & A!
Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη
WHO IS WHO: Η Μαρία Μαλτέζου είναι συνθέτις και performer με έδρα το Λονδίνο. Το έργο της επικεντρώνεται στη δημιουργία διαδραστικών συνθέσεων για μεικτά μέσα και οι δημιουργικές τις διαδικασίες είναι εμπνευσμένες από διαφορετικούς κλάδους της τέχνης. Στις συνθέσεις της ο ήχος χρησιμοποιείται ως καμβάς, πάνω στον οποίο εφαρμόζονται ορισμένοι κανόνες με σκοπό την προσομοίωση κοινωνικών καταστάσεων, που συνδέονται με το αντικείμενο της έρευνάς της. Τα κύρια καλλιτεχνικά κι ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η αρχιτεκτονική ως ρυθμιστικό εργαλείο και ο πολιτικός διάλογος μέσω της τέχνης.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα, όπου το 1999 ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών με τη Μαρία Μπούφεση-Κογεβίνα. Από το 2001 είναι μέλος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας. Είναι απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη σύνθεση για τις παραστατικές τέχνες. Το 2017 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο σύγχρονο θέατρο και τις πρακτικές της παράστασης στο Royal Holloway, University of London (UK) με καθηγητές τους Dr Libby Worth και David Williams και το 2019 το μεταπτυχιακό της στο Bath Spa University με καθηγητή τον Prof. James Saunders. Σπούδασε επίσης, ως υπότροφος Erasmus, στο Πανεπιστήμιο του York (UK) με καθηγητές τους Prof. William Brooks και Prof. Thomas Simaku. Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, χορό και video art, καθώς και performance art έργα μικρής διάρκειας.
Η Μαρία Μαλτέζου εκπονεί διδακτορική διατριβή στη σύνθεση στο Bath Spa University (UK) με επιβλέποντα καθηγητή τον Prof. James Saunders, ενώ εργάζεται στο Λονδίνο ως συνθέτις κι εκπαιδευτικός.
1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…
Τις ξαφνικές καλοκαιρινές μπόρες και τις «προμελετημένες» χειμωνιάτικες. Τη βροχή γενικά.
Την Πιάτσα νωρίς το πρωί πριν ανοίξουν τα μαγαζιά και την ησυχία στους – κατά τ’ άλλα – πολυσύχναστους δρόμους, αλλά και τη φασαρία και κίνηση της Πλατείας τα απογεύματα με τα παιδιά που τρέχουν και παίζουν.
Το Φρούριο, τον Παραλιακό και το Άλσος, το πρόσωπο της Πόλης της Κέρκυρας, που δυστυχώς σταδιακά καταρρέει.
2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;
Αυτοί οι ήρεμοι, αραιοί ήχοι που ακούς στην Παλιά Πόλη την Κυριακή του Πάσχα νωρίς το πρωί πριν ξεκινήσουν οι Αναστάσεις, ακριβώς στα ίδια σημεία που λιγότερες από 24 ώρες πριν περπατούσαν, μιλούσαν κι έπαιζαν μουσική χιλιάδες άνθρωποι.
Επίσης, έχω πολύ όμορφες μνήμες συνδεδεμένες με τους ήχους του Παλαιού Φρουρίου. Οι ψαράδες που μιλάνε κάτω από τη γέφυρα, ο αέρας πάνω στη γέφυρα και ο αντίλαλος στις στοές, ο ήχος από τα χαλίκια όταν πλησιάζεις το Τμήμα Μουσικών Σπουδών.
3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;
Καμία φορά το ηχοτοπίο είναι το καλύτερο soundtrack και είναι μοναδικό και χαρακτηριστικό. Αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας του κάθε τόπου. Αν βέβαια πρέπει να κατονομάσω ένα συγκεκριμένο συνθέτη θα έλεγα τον Alain Goraguer του La Planete Sauvage.
4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;
O Mario Monicelli πιστεύω θα μπορούσε να αποτυπώσει το χιούμορ των Κερκυραίων. Εναλλακτικά, θα ήθελα να δω τις 2 εντελώς διαφορετικές οπτικές της Agnes Varda, για την ειλικρινή προσωπική της ματιά και του Peter Greenaway, για τον τρόπο που χρησιμοποιεί το φως και την αρχιτεκτονική. Δυστυχώς μόνο η εκδοχή του Peter Greenaway θα ήταν εφικτή.
5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;
Η ικανότητα να διακωμωδεί ακόμα και τις πιο άβολες καταστάσεις και η φιλομάθεια. Και σίγουρα η πλήρης άγνοια των πραγματικών ονομασιών των οδών της Πόλης. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε λογής παλιές ονομασίες δρόμων, μαγαζιών, κοντινά σημεία συνάντησης, περιγραφή των κτηρίων ή και συνδυασμό των παραπάνω.
6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;
Ανεμόμυλος αργά το βράδυ του χειμώνα ακόμα και με βροχή – ή μάλλον ακόμα καλύτερα με βροχή – κάτι που έκανα από έφηβη μετά τα μαθήματα για να χαλαρώσω και να πάρω δύναμη. Εκεί έχουν γεννηθεί πολλές ιδέες κι έχω πάρει αρκετές σημαντικές αποφάσεις.
7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;
Η θεία μου, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του σωστού Κερκυραίου και γνωρίζει άριστα την Κερκυραϊκή! Γενικά το πρόσωπο των καθημερινών ανθρώπων που δουλεύουν, ζουν, μεγαλώνουν στην Κέρκυρα και η υγρασία τυραννάει τα κόκκαλα τους για δεκαετίες.
8. Η καλύτερη θέα;
Η οικεία θέα της θάλασσας από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Παλαιό Φρούριο και η θέα του δρόμου από τα παράθυρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας – ο κόσμος, οι ήχοι της φιλαρμονικής, τα μαγαζιά, ο γνωστός που περνάει και τον χαιρετάς.
9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;
Μεγάλωσα στο Save Rock Bar λόγω μουσικών προτιμήσεων, αλλά και το Πολύτεχνο ήταν για καιρό το δεύτερο σπίτι μου, καθώς με στήριξε και στην παρουσίαση της πτυχιακής μου εργασίας. Επίσης αγαπώ ιδιαίτερα τα Αλχημικά Υλικά για την παρέα και το βιβλιοπωλείο Πλους για τα ήσυχα μεσημέρια.
10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;
Ίσως στην Κρήτη. Όσες φορές την επισκέφθηκα ένιωσα οικειότητα.