Η Παλαιά Φιλαρμονική κορυφώνει τη συναυλιακή παρουσία της στο πλαίσιο του επετειακού έτους της για τα 150 έτη από το θάνατο του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου με την εμφάνιση τής μπάντας της στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας στις 3 Δεκεμβρίου 2022 υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη [Σολίστ: Ρόζα Πουλημένου (σοπράνο), Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), Νίκος Νίκας (τρομπέτα)]. Η συναυλία αποτελεί μέρος του αφιερώματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας στο Ν. Μάντζαρο.



Η φετινή επέτειος της συμπλήρωσης 150 ετών από το θάνατο του Μάντζαρου δημιούργησε στην Παλαιά Φιλαρμονική την αυτονόητη και όμορφη υποχρέωση να τιμήσει τον συνθέτη μας. Αν μη τι άλλο, η Παλαιά Φιλαρμονική είναι ο μοναδικός μουσικός οργανισμός της Ελλάδος, ο οποίος σεμνύνεται να έχει άμεση, βιωματική και δυναμική σύνδεση με το Μάντζαρο, αφού σε αυτήν προσέφερε αφιλοκερδώς μέχρι το θάνατό του το 1872 αφενός τις βαθύτατες μουσικές γνώσεις του και αφετέρου το οργανωτικό δαιμόνιό του σε κρίσιμες εποχές για το ίδρυμά μας.
Με αυτό τον τρόπο, δεν εξασφαλίστηκε απλώς η συνέχεια της Παλαιάς Φιλαρμονικής έως τις μέρες μας, αλλά στην ουσία προέκυψαν οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για τη δημιουργία κατά τις επόμενες δεκαετίες, της τόσο χαρακτηριστικής σήμερα για τα Επτάνησα φιλαρμονικής κίνησης.



Η ανακήρυξη του έτους 2022 ως «Έτους Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου» από την Παλαιά Φιλαρμονική υπήρξε αυτονόητη και δεδομένη ήδη από το 2021. Το πανελλήνιο επετειακό συνέδριο που διοργάνωσε η Παλαιά Φιλαρμονική τον Απρίλιο του 2022 με 30 επίλεκτους ομιλητές και ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη, η επικείμενη έκδοση των πρακτικών του, τα ειδικά εκθέματα στο Μουσείο Μουσικής του ιδρύματος και ο στοχευμένος συναυλιακός κύκλος της χρονιάς ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να πράξει η Παλαιά Φιλαρμονική για το γενάρχη της.
Η συναυλία της 3ης Δεκεμβρίου 2022 κορυφώνει τον κύκλο των εκδηλώσεων της Παλαιάς Φιλαρμονικής για το τόσο σημαντικό επετειακό έτος παρουσιάζοντας το συνθέτη πέρα από το στενό πλαίσιο που του έχουν επιβάλει η συνεργασία του με το Διονύσιο Σολωμό και η μελοποίηση του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν”.



Το πρόγραμμα της συναυλίας επιχειρεί να ξαναγνωρίσει στους ακροατές το Μάντζαρο ως δυναμικό μέρος της εποχής του, μιας εποχής μεταβατικής τόσο από καλλιτεχνικής όσο και από κοινωνικής άποψης. Μιας εποχής μεταξύ μουσικού κλασικισμού και ρομαντισμού, αλλά και μεταξύ του σταδιακού τέλους της “παλαιάς κοινωνικής τάξης” και της ανάδυσης των νεωτερικών ιδεών που σφράγισαν τον 19ο αιώνα.
Στο πλαίσιο αυτό θα ακουστούν έργα του Νικόλαου Μάντζαρου κι επιλεγμένων μαθητών του, οι οποίοι είχαν και άμεση σχέση με την Παλαιά Φιλαρμονική. Θα ερμηνευτούν επίσης και συνθέσεις συνομήλικων (ή σχεδόν συνομήλικων) του Μάντζαρου συνθετών: του Ροσίνι, του Σούμπερτ, του Μερκαντάντε και του Μπερλιόζ. Με μερικούς από αυτούς ο Μάντζαρος και η Παλαιά Φιλαρμονική είχαν απευθείας επαφή και όλοι τους αναζήτησαν παρόμοιες καλλιτεχνικές διεξόδους με τον εμβληματικό συνθέτη μας.
Η επετειακή συναυλία της μπάντας της Παλαιάς Φιλαρμονικής θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας στις 3 Δεκεμβρίου 2022 με ώρα έναρξης 20.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ρόζα Πουλημένου
Η Ρόζα Πουλημένου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κερκύρας και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum.
Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσικολογία και το κλασικό τραγούδι στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Birmingham Conservatoire και στο Universität für Musik und Darstellende Kunst της Βιέννης. Μελέτησε ρεπερτόριο κι ερμηνεία του λυρικού τραγουδιού με τους Φρ. Βουτσίνο, R. Yakar, H. Wagner και C. Ludwig.
Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ταϊλάνδη και Η.Π.Α., ερμηνεύοντας όπερα, ορατόριο, ληντ, μουσικό θέατρο, καθώς και σύγχρονη μουσική.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστά σύνολα και ορχήστρες, όπως Melos Brass, Il Canto delle Muse, Almasis Ensemble, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα του Σλήβεν, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και έχει συνεργαστεί με μαέστρους, όπως οι Μίλτος Λογιάδης, Άλκης Μπαλτάς, Λουκάς Καρυτινός, Peter Tiboris, Helmuth Rilling, Anthony Walker Daniel Hoyem-Cavazza και Alessandro Ferrari. Είναι υπεύθυνη της κατεύθυνσης Μονωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει επίσης σε σημαντικές μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Έχει ηχογραφήσει έργα, τραγούδια και όπερες Ελλήνων Συνθετών.



Άγγελος Χονδρογιάννης
Ο Bass Άγγελος Χονδρογιάννης γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και κλαρινέτο στο Ωδείο Κέρκυρας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Κώστα Πασχάλη και την Ειρήνη Τσιρακίδου.
Αριστούχος του Master of Music in Performance στο hoch Schule für Musik Würzburg στην τάξη της Cheryl Studer.
Υπότροφος του Ιδρύματος Wagner για το έτος 2015. Έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες και θέατρα στην Ελλάδα και την Γερμανία όπως Ε.Λ.Σ , Καμεράτα, Opera του Würzburg, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α. Είναι καθηγητής τραγουδιού σε ωδεία καθώς και σε χορωδίες.


