Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τo Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Η συνεργασία αυτή ενισχύει τις δραστηριότητες των 2 εργαστηρίων και των ερευνητικών τους ομάδων διευρύνοντας το πεδίο της έρευνας για να συμπεριλάβει επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς. «Θα αξιοποιηθούν υπολογιστικά εργαλεία για την μοντελοποίηση κυκλωμάτων νευροφυσιολογίας που σχετίζονται με νευρολογικές διαταραχές», δήλωσε ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην έρευνα σχετικά με τη φυσιολογική και παθολογική λειτουργία του εγκεφάλου, με έμφαση στην παθογένεια των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, η ερευνητική συνεργασία θα επικεντρωθεί σε μοριακά γενετικά εργαλεία ειδικά για μεμονωμένους τύπους νευρωνικών κυττάρων (NCTs) για τη διερεύνηση νευρικών κυκλωμάτων μνήμης και σχετικών ασθενειών του εγκεφάλου.
Όπως ισχύει για όλες τις συνεργασίες του BiHELab, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, θα δοθεί έμφαση στην αμοιβαία ανταλλαγή έρευνας και στη δημιουργία νέων προγραμμάτων κι ευκαιριών για φοιτητές και νέους ερευνητές.
Η συνεργασία προέκυψε στο πλαίσιο του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Γενετικής, Γηριατρικής και Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων» GeNeDis 2022 που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο, από τις 20 ως τις 23 του περασμένου Οκτωβρίου.
Σε δήλωσή του, ο Καθηγητής Clifford Κentros, ο οποίος ηγείται της ομάδας μοριακής γενετικής στο Ινστιτούτο του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), έδρα των βραβευμένων με Νόμπελ May-Britt και Edvard Moser, τόνισε ότι «Ανυπομονούμε για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το BiHELab αλλά και στην πρωτοποριακή αλληλεπίδραση της Μοριακής Νευροβιολογίας με την Υπολογιστική Νευροεπιστήμη και τη Νευροπληροφορική».