33.9 C
Corfu
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Στην τελική ευθεία για το «24ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας»

Ένας θεσμός που ξεκίνησε από τα πρώτα βήματα του Λαοδάμα τη δεκαετία του ’80 κι εξελίχτηκε στη μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στο νησί, το Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας, μπήκε στην τελική ευθεία για το 24ο κατά σειρά.

«….Ο σύλλογός μας επί 38 χρόνια με αφορμή τις εθνικές επετείους όπως της 25ης Μαρτίου-28ης Οκτωβρίου και με ευκαιρία τοπικές εορτές όπως της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα την 21η Μάη, αλλά και το Πάσχα κλπ, διοργανώνει εκδηλώσεις μουσικοχορευτικές προσδίδοντας το απαιτούμενο εορταστικό κλίμα, ανάλογο του μεγέθους της επετείου-γιορτής.

Τα τελευταία 26 χρόνια παίρνει την μορφή διήμερων ή τριήμερων εκδηλώσεων (λόγω μεγάλης συμμετοχής) αφού κατορθώσαμε, 40 και πλέον χορευτικά σχήματα από την Κερκυραϊκή ύπαιθρο κυρίως, να τα οργανώσουμε σε μια συνάντηση με την ευκαιρία αυτή και να παρουσιάσουμε ένα καταπληκτικό φεστιβάλ όπου περνούν μηνύματα στη νέα γενιά κυρίως σε σχέση με την αγάπη και το σεβασμό στην ιστορία μας, στα έθιμα μας…με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, το χορό, το τραγούδι, την Ελληνική φορεσιά…» τονίζει ο Νίκος Πέρρος από τους ιδρυτές του Λαοδάμα και γραμματέας στο ΔΣ.

Η πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος Μαριλένα Κάντα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την πρώτη συγκέντρωση των σωματείων που δήλωσαν συμμετοχή:

«38 χορευτικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας την Πέμπτη 2/2 στη νέα μας αίθουσα επί της Ιωάννου Θεοτόκη και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την οργάνωση του 24ου Φολκλορικού Φεστιβάλ Κέρκυρας που θα διεξαχθεί το τριήμερο μεταξύ 23,24,25 Μάρτη στο Δημοτικό μας Θέατρο. Μετά από την περίοδο της πανδημίας, αναμένεται δυναμική παρουσία των συλλόγων που καλλιεργούν τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς μέσα από το Φεστιβάλ. Γίνεται δε, προσπάθεια να καλυφθούν με ζωντανή μουσική τα περισσότερα χορευτικά, με ντόπιο μουσικό δυναμικό, γεγονός που θα αναβαθμίσει ποιοτικά το Φεστιβάλ Κέρκυρας, Φεστιβάλ που σε οργάνωση και μαζικότητα δεν έχει προηγούμενο στον τόπο μας».

Η φετινή χρονιά θα αφορά ενήλικα Φολκλορικά Συγκροτήματα κυρίως.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του «Κέντρου Πολιτισμού Δημήτριος Κάντας» παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων από:

Άγιο Ματθαίο (ΠΣ), Αρίλλα (Πολιτιστική Πρωτοβουλία), Αλεπού (Σύλλογος Γ&Κ), Άφρα (Σύλλογος Γ&Κ), Αχαράβη (ΠΣ Γυναικών η Πρόοδος), Βελονάδες, Βιταλάδες, Βουνιατάδες, Γαστούρι (Χορευτικό Τμήμα της Φιλαρμονικής), Γιαννάδες, Γουβιά, Δουκάδες (ΠΣ Ιωάννης Καποδίστριας), Ηπειρωτικό Σύλλογο, Καβαλλούρι, Καλαφατιώνες, Καρουσάδες, Κασσιόπη, Καστελλάνους (ΠΣ και Σύλλογο Γ&Κ), Κάτω Γαρούνα, Κορακιάνα (Χορευτικό Τμήμα της Φιλαρμονικής Σπύρος Σαμάρας), Σύλλογο Γυναικών Κάτω Κορακιάνας, Κομπίτσι, Κρήνη, Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας, Πάγους, Πέλεκα, Περίθεια, Πετριτή, Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας, Σινιές, Στρογγυλή, Ιστορική Λαογραφική Εταιρίας Κέρκυρας «Ν. Πακτίτης», Σιναράδες, Φαέθων Λευκίμμης, Χλωμό (Θ. Παλαιολόγος) ενώ αναμένεται να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές και άλλοι σύλλογοι-χορευτικά που για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ