12.9 C
Corfu
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Όλο το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Πάσχα στην Κέρκυρα

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Renewal Tuesday

18:00 Εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Λάρνακά Του, με την καθιερωμένη παρουσία των Αρχών και τη συμμετοχή των 2 παλαιότερων φιλαρμονικών της Πόλης. Τα λεγόμενα «Μπάσματα του Αγίου». | Placement of the Holy Relic of St Spyridon in his sarcophagus at the presence of authorities and the participation of the two oldest philharmonics of the city. This ritual is called “Basmata”.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των Επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η Aναστάσιμη Tελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών.

Η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως κάθε ενορίας πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον Εσπερινό της Αγάπης ή τη «Νια Δευτέρα».

Η Αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον Εσπερινό της Αναλήψεως (Τετάρτη απόγευμα), που σύμφωνα με την τοπική παράδοση τελείται από τις ενορίες η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως, η οποία, κατόπιν, φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του ενοριακού Ναού, μέχρι την επόμενη Ανάσταση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΛΙΩΝ

Τη Μεγάλη Παρασκευή στους Σιναράδες τον Επιτάφιο συνοδεύει η Φιλαρμονική Σιναράδων.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) λιτανεία με τη Φιλαρμονική Σιναράδων από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου (κεντρική εκκλησία).

Επίσης, τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία Λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου.

Την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ

Σάββατο του Λαζάρου, από τις 17.00 και μετά, πλάι στην εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο των Κυνοπιαστών, φτιάχνονται τα Βάγια από τις γυναίκες της Ενορίας, οι οποίες αποδίδουν το λαϊκοθρησκευτικό τραγούδι «Καλό ’ναι τ’ Άγιος ο Θεός…» (Τα Πάθη του Χριστού σε λαϊκούς στίχους).

Τη Μεγάλη Παρασκευή στους Βαρυπατάδες αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων. Εκατοντάδες κελύφη σαλιγκαριών γεμίζονται με λάδι και βαμβάκι, που χρησιμεύει ως φυτίλι. Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής που περνά ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Οι περιφορές των Επιταφίων στους Κυνοπιάστες, Χρυσίδα και Γαστούρι συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές Κυνοπιαστών και Γαστουρίου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) η λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική και η λιτανεία της Ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι.

Την Κυριακή του Θωμά πραγματοποιούνται λιτανείες στα χωριά Κυνοπιάστες, Γαστούρι και Αγίοι Δέκα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΑΙΑΚΩΝ

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στους Πουλάδες γίνεται με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας. Τον Επιτάφιο της Άνω Κορακιάνας συνοδεύει η Φιλαρμονική και Χορωδία.

Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται μία από τις παλαιότερες λιτανείες της υπαίθρου της Κέρκυρας στην Άνω Κορακιάνα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Επίσης, στα Γαζάτικα τη λιτανεία τη συνοδεύει Φιλαρμονική.

Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας.

Λιτανείες πραγματοποιούνται, ακόμη, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας και την Κυριακή του Θωμά στο Σωκράκι.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου ξεκινά το πρωί από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λιαπάδων, της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της Χορωδίας του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες». Το βράδυ της Μ. Παρασκευής η Φ.Ε. Λακώνων και η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες» συνοδεύουν την περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο χωριό Λάκωνες.

Στους Λιαπάδες, η περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας γίνεται με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Λιαπάδων, ενώ στο Σκριπερό πραγματοποιείται αντίστοιχα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία στους Δουκάδες. Λιτανεία γίνεται και στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική Λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.

Τη Νια Παρασκευή γίνεται το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Εκκλησίας Λακώνων.

Την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή του χορευτικού «Κρήνης».

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ: ΟΘΩΝΟΙ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ, ΜΑΘΡΑΚΙ

Στα Διαπόντια Νησιά μας το Πάσχα γιορτάζεται με σεβασμό στην παράδοση.

Οι ψαλμοί στα μικρά εξωκλήσια εντείνουν το κλίμα κατάνυξης, οι Επιτάφιοι στολίζονται με λουλούδια της περιοχής και ακολουθούνται απ’ όλο το χωριό στα σοκάκια του, ενώ η Ανάσταση «ντύνεται» με τις μυρωδιές και τα αρώματα της Πασχαλιάς!

Αυτές οι μέρες, στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας, φέρουν τη γλύκα της άνοιξης, το βάρος της παράδοσης και τη δύναμη της Ορθοδοξίας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥΠαραμονή του Λαζάρου | 6th Friday of Lent (before Lazarus Saturday)

18:00 Εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας με τίτλο: «Δόξα να ‘χει ο Θεός, αναστήθη ο Χριστός» στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Πόλεως. | Likeio Ellinidon (folkore dancers) of Corfu at the Holy Church of St Ioannis in Corfu Town.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥΣάββατο του Λαζάρου | Lazarus Saturday

11:30 Από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το νησί, τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Αφού οι χορωδίες ψάλουν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου, συναντώνται στις 12:30 και ψάλλουν τα Κάλαντα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης “San Giacomo”. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης». | Choirs from all over the island of Corfu meet at the Holy Church of Saint Nikolaos of the Elders and start chanting the “Lazarus Carols” all over the old town of Corfu. At 12.30 they all meet in front of the old town hall “San Giacomo” to chant the carols.

20:30 Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, της παλαιότερης φιλαρμονικής του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου. | Concert of the oldest Philharmonic of Corfu, the Philharmonic Company of Corfu, at the Municipal Theatre.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Κυριακή των Βαΐων | Palm Sunday

11:00 Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του πολιούχου Αγίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος, τόσο σε διάρκεια όσο και σε διαδρομή, περίπου κατά μήκος των παλαιών τειχών της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629, σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πανώλη. | Litany of St Spyridon’s relic all over the old city of Corfu to commemorate his miracle of saving Corfu from plague at the presence of His Eminence Metropolitan Nektarios of Corfu.

20:30 Θρησκευτική συναυλία με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων της Χορωδίας Κέρκυρας, στο Περιστύλιο των Ανακτόρων. | Religious concert of Corfu Choir at the colonnade of the Palace of SS Michael and George.

21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας» με τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. | Concert of “Kapodistrias” Philharmonic together with the choir of Corfu Metropolitan Church at the Holy Church of St George in the Old Fortress.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Holy Monday

20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» αφιερωμένη στον Άνθρωπο και την Ειρήνη. Σε συνεργασία με τη Χορωδία του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου (διδασκαλία Δ. Κτιστάκης). Θα ακουστεί το έργο του Ουαλού συνθέτη Karl Jenkins: “The Armed Man” [Ο ένοπλος Άνθρωπος] με υπότιτλο “Α Mass for peace” (Μια Λειτουργία για την ειρήνη). Το έργο γράφτηκε για τους εορτασμούς της χιλιετίας και ήταν αφιερωμένο στα θύματα του Κοσσυφοπεδίου. Περιλαμβάνει κείμενα σε 5 διαφορετικές γλώσσες [Λατινικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Αραβικά] από θρησκευτικές και κοσμικές πηγές. Θα ακουστεί επίσης το έργο του Aaron Copland: “Fanfare for the Common Man” [Φανφάρα για τον κοινό Άνθρωπο], όπως επίσης και πένθιμα εμβατήρια στο Δημοτικό Θέατρο. | Concert of “Mantzaros” Philharmonic in cooperation with the Music Department of Ionian University devoted to Man and Peace. Oeuvres: Karl Jenkins-The Armed Man: A Mass for peace. Aaron Copland-Fanfare for the Common Man, at the Municipal Theatre.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Holy Tuesday

20:30 Η καθιερωμένη συναυλία του Ωδείου Κερκύρας με τη διακριτική ονομασία Χάλκινον Άλως, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο) από το σύνολο Brass Ensemble υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη.

21:30 Ποιητική Μουσική Βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου. | Poetic and musical night gala entitled “From Golgotha to the Resurrection” at the colonnade of the Palace of SS Michael and George.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Holy Wednesday

19:00 Στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων στην Πόλη, ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα από τη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος», προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτoυ Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. | The choir of ecclesiastical music of the Metropolitan Church of Corfu chants the Foot-Washing Service at the presence of His Eminence Metropolitan Nektarios of Corfu, at the Holy Church of Aghioi Pantes in the old town.

20:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Σκριπερού στο Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. | Concert of Philharmonic Skriperou at the Holy Church of St George in the Old Fortress.

20:30 Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “San Giacomo” με τη σύμπραξη των Melos Brass στο Δημοτικό Θέατρο. | Ecclesiastical music concert of the Municipal Choir “San Giacomo” with “Melos Brass”at the Municipal Theatre.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Holy Thursday

20:00 Η τελετή του Νιπτήρα, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών π. Γεώργιος Αλτουβάς πλένει συμβολικά τα πόδια 12 παιδιών. Ακολουθεί, αργά το βράδυ, η τελετή της Αγίας Ώρας (προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας – Παναχράντου Μυστηρίου). | The ritual of Footwashing at the Catholic Cathedral of SS Jacob and Christopher (Duomo). His Eminence Catholic Archbishop f. Georgios Altouvas washes the feet of twelve children, and late at night, the ceremony of the Holy Hour follows.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Holy Friday

Όλες οι εκκλησίες της Πόλης οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη και με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ τα αρμόζοντα ακροάματα από τις μπάντες των φιλαρμονικών περιλαμβάνουν διασκευές από τα κλασικά έργα: “Adagio” του Albinoni και «Εις Άδου Κάθοδος» από τη «Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας» (Παλαιά), τη “La Madruga” του Abel Moreno Gomez, “Marcia Funebre” του G. Verdi και “Aranjuez” του Joaquin Rodrigo, από τη «Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος» (Μπλε), καθώς και την πένθιμη ελεγεία, “Sventura” του Mariani και το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Chopin από τη «Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας» (Κόκκινη)| All city churches organize the procession of their Epitaphs, which take place in a certain order, with the participation of musical ensembles, choirs, schools, and scouts. The churches’ choirs sing the appropriate hymns and the philharmonic bands play the following oeuvres, accompanying the Epitaphs in the streets of old town: Albinoni- Adagio, Abel Moreno Gomez- La Madruga, G. Verdi- Marcia Funebre, Joaquin Rodrigo- Aranjuez, Mariani- Sventura, Chopin- Marche Funèbre.

Περιφορές Επιταφίων | Procession of Epitaphs

12:30
Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης (Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο) | H.C. of St Eirini (Hospital)
Ι.Ν. Αγίου Αρτεμίου (Αστυνομική Διεύθυνση, Παλαιό Νοσοκομείο) | H.C. of St Artemios (Police Headquarters)

14:00
Ι.Ν. Παντοκράτορος (Καμπιέλο) | H.C. Pantokrator (Campiello)
Ι.Ν. Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Νέο Φρούριο). Οργάνωση: Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας | H.C. Spilaiotissa (New Fortress)

15:30
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου των Λουτρών (Πύλη Αγ. Νικολάου). Οργάνωση: ΣΥΠΑΠ Κέρκυρας – Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας | H.C. of St Nikolaos of the Baths (Gate of St. Nikolaos – Faliraki)

16:00
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). Οργάνωση: Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων | H.C. of St George (Old Fortress)

16:30
Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο) | H.C. of St Panteleimon (Psychiatric Hospital)

17:00
Ι. Μονή Αγίας Ευφημίας (Mon Repos) | Holy Monastery of St Ephimia
Ι.Ν. Υ.Θ. Οδηγήτριας-Παναγιοπούλα (Πόρτα Ρεμούντα) Οργάνωση: Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης | H.C. of Odigetrias – Panagiopoula (Porta Remounta)

17:30
Ι. Μονή Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Φιγαρέτο) | Holy Monastery of Kassopitra (Figareto – Kanoni)
Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη) | H.C. of Ascension (Analipsis-Kanoni)
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Μαντούκι) | H. C. of St. George (Mandouki)

18:00
Ι.Ν. Αγίων Πάντων (Πόλεως) | H.C. of SS Pantes (old town)
Ι.Ν. Αναστάσεως (Α’ Δημoτικό Νεκροταφείο) | H.C. of Resurrection (1st municipal cemetery)
Ι. Μονή Αγίων Θεοδώρων (Στρατιά) | Holy Monastery of SS Theodori (Stratia)

18:30
Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα) | H.C. of St Paraskevi (Porta Remounda – old town)

19:00
Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου (Σπηλιά) | H.C. of St Antonios (Spilia)
Ι.Ν. Αγίας Τριάδος (Γαρίτσα) | H.C. of St Triada (Holy Trinity, Garitsa)
Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες) | H.C. of St Konstantinos and Eleni (Koulines)
Ι.Ν. Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα) | H.C. of Koimiseos (Dormition) of Mamali (Koyievinas Hill)
Ι.Ν. Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου (Γαρίτσα) | H.C. of SS Jason and Sosipatros (Gartitsa)

19:15
Ι.Ν. Αγίας Σοφίας (Εβραϊκή) | H.C. of St Sophia (Jewish neighbourhood)
Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα) | H.C. of Theotokos Vlacheraina (Garitsa)

19:30
Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου (Κοφινέτα) | H.C. of St Eleftherios (Cofinetta – old town)
Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα) | H.C. of St Spyridon of San Rocco (Kotselas – new town)
Ι.Ν. Αγίων Τριών Μαρτύρων (Γαρίτσα) | H.C. of the Three Martyrs (Garitsa)
Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου) | H.C. of Faneromeni/ Panaghia ton Xenon (old town)

20:00
Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου (Πίνια) | H.C. of St. Vasileios (old town)
Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Λάζου (Κεφαλομάντουκο) | H.C. of St Ioannis of Lazos (Kefalomandouko)
Ι.Ν. Αγίου Βαρβάρου (Ποταμός) | H.C. of St Barbaros (Potamos)
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλυκών (Αλυκές) | H.C. of St Nikolaos of Alikes (Alikes Potamou)
I.N. Αγίων Πάντων (Γουβιών) | H.C. of SS Pantes (Gouvia)

20:15
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο) | H.C. of St Nikolaos of the Elders (Campiello – old town)

20:30
Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη (Πιάτσα) | H.C. of St. Ioannis (old town)

20:45
Ι.Ν. Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου (Καθολική Μητρόπολη/ Duomo) | Catholic Cathedral of the SS Jacob and Christopher

21:00
Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος. Περιφορά του Επιταφίου μέσα στο Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας | H.C. of St Spyridon. Procession of the Epitaph inside the church, accompanied by the Philharmonic Company of Corfu
Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, Κοντόκαλι | H.C. of St Triada (Holy Trinity, Kontokali)

22:15
Ι.Ν.Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, Μητροπολιτικός Ναός (Σπηλιά) | H.C. of Spilaiotissa, Metropolitan Church (Spilia-old town)

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Holy Saturday

06:00 Αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου, ερμηνεύοντας τη σχετική Ευαγγελική περικοπή. | Representation of the Earthquake which followed the Resurrection of Christ at the H.C. of Panaghia ton Xenon in the heart of the old town.

09:00 Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Του. Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία, πιθανόν το έτος 1553. Κατά παλαιότατη παράδοση, επειδή το πρωί του Μ. Σαββάτου συνεχίζεται το πένθος της Μ. Παρασκευής, περιφέρεται και ο Επιτάφιος του Ι.Ν., ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του Επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι μπάντες και των 3 Φιλαρμονικών της Πόλης, οι οποίες αποδίδουν τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την όπερα “Amleto” του Ιταλού συνθέτη Franco Faccio (Παλαιά), τα πένθιμα εμβατήρια των Cesare de Michelis “Calde Lacrime” (Καυτά δάκρυα) και Δημήτρη Ανδρώνη στο «Βασίλειο του Πλούτωνα» (Μάντζαρος) και τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την «Ηρωική Συμφωνία» του Beethoven (Καποδίστριας). Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, μετά τη λιτάνευσή Του στην Πόλη, τοποθετείται στη θύρα για τριήμερο προσκύνημα. Πρόκειται για μια επίσης παλαιότατη παράδοση, που πιθανότατα έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, όταν ακόμη βρισκόταν το σκήνωμα του Αγίου στον εκεί Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μάλιστα, στα χρόνια της Βενετοκρατίας, οι μέρες που ήταν «ο Άγιος στη θύρα», θεωρούνταν μέρες ασυλίας. | Litany of the Holy Relic of St Spyridon and procession of the Epitaph of St Spyridon Church. It is the oldest litany of St Spyridon dated about in 1553 in commemoration of his miracle to save Corfu from famine. Epitaph procession that takes place on Holy Saturday morning due to an old tradition. The three philharmonics of the city accompany the litany and the Epitaph with oeuvres of: Franco Faccio- Amleto, Cesare de Michelis- Calde Lacrime, DimitrisAndronis- In the Kingdom of Pluto, BeethovenSinfonia Eroica. After the litany, the relic of St Spyridon stands for three days in front of the gate of his church for worship.

11:00 Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (Μπότηδες). Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης» με τη ρίψη των «μπότηδων». Οι ρίζες αυτής της συνήθειας είναι πολύ παλιές. Ίσως με τον κρότο από το σπάσιμο να συμβολίζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου. Οι Κερκυραίοι σ’ αυτήν την τοπική παράδοση αποδίδουν χριστιανικό περιεχόμενο, αναπαριστώντας αλληγορικά τον Αναστάσιμο λόγο του προφήτη «ἵνα συντρίψω αὐτούς, ὡς σκεύη κεραμέως». | After the litany, the Vespers of Resurrection take place at the Metropolitan Church and exactly at 11.00 all city churches ring their bells joyfully. At the same time, all people throw earthenware pots from their windows and balconies, filled with water. This is the custom of “First Resurrection” and it is believed to be a very old one.

11:01 Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της Πόλης, τα τελευταία χρόνια αναβίωσε το έθιμο της «Μαστέλας». Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το… μπουγέλο. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.). | In Pinia area, in the heart of old town (Nikiforou Theotoki and Kolla str.) the custom of “Mastella” takes place. In a big ornamented barrel full of water, the passersby throw coins and make a wish. After the bells ringing for the First Resurrection, the first man to jump into the barrel takes what it has inside: money and a… bath.

21:00 Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου των Καθολικών π. Γεωργίου Αλτουβά. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00. | Service of the Easter Wake at the Catholic Cathedral (Duomo) accompanied by choir and church organ, at the presence of His Eminence Catholic Archbishop f. Georgios Altouvas. The service lasts until 23.00.

22:00 Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου. Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα), όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Τελευταία, έχει καθιερωθεί η τελετή παραλαβής του Αγίου Φωτός από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διακόπτει τη Λειτουργία για να παραλάβει από τα χέρια του Ορθόδοξου Μητροπολίτη το Άγιο Φως, κατά την πομπή προς το Ναό της Αγίας Παρασκευής. | Reception of the Holy Light from the Holy Sepulchre. It takes place at Pentofanaro in Liston, at the presence of local authorities. The Holy Light is transferred to the H.C. of St Paraskevi in Porta Remounda. There, the Service of Resurrection takes place, at the presence of His Eminence Metropolitan Nektarios of Corfu. Over the last years, the Catholic Archbishop interrupts his service to receive the Holy Light from the hands of the Orthodox Metropolitan during the transportation of the Holy Light to the Church of St. Paraskevi.

23.00 Έναρξη Ακολουθίας Παννυχίδος Αναστάσεως στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στην Πόρτα Ρεμούντα. | Service of Resurrection and start of all-night vigil at the H.C. of St Paraskevi in Porta Remounda.

23:40 Από τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις 3 φιλαρμονικές της πόλης να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Γραικοί» μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα στους Ιερούς Ναούς: Αγίων Πάντων (Πόλεως), Αγίας Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα), Αγίας Σοφίας, Παναγίας των Ξένων, Αγίων Ιάσωνος και Σωσίπατρου, Αγίων Τριών Μαρτύρων, Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα), Οδηγήτριας Αλεπούς, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες), Αγίων Πάντων Γουβιών και στις Ιερές Μονές: Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγίας Ευφημίας, Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι) και Αγίων Θεοδώρων (Στρατιά). | The Resurrection Service is transferred to the Kiosk in upper Spianada square, at the presence of His Eminence Metropolitan Nektarios of Corfu. At midnight, all people chant the Resurrection Hymn “Christ is risen” in a spectacular atmosphere of a sky full of fireworks and under the sounds of the town’s philharmonics playing simultaneously a joyful march. The Service of Resurrection at night takes place in various churches all over the city of Corfu.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Great and Holy Easter

09:00-11:00 Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά παλαιά παράδοση, πιστά βασισμένη στην Ευαγγελική Περικοπή «… πρωῒ τῆς μιᾶς Σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον, ἀνατείλαντος τοῦ ἡλίου». Επίσης, λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, που ισχύει ακόμη σε νησιά του Αιγαίου και στις Σλαβικές ορθόδοξες χώρες. | The Resurrection Service takes place in the morning, in most churches of Corfu, due to an old tradition. Also, a litany of the the icon of Christ’s Resurrection takes place according to the byzantine tradition, which still exists also in the islands of the Aegean and the Slavic orthodox countries. Περιφορές της εικόνας της Αναστάσεως στην πόλη Procession of the icon of Resurrection in Corfu Town.

07:30
Ι.Ν. Αγίας Σοφίας (Εβραϊκή) | H.C. St. Sophia (Jewish neighborhood, old town)

07:45
Ι. Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά) | Holy Metropolitan Church of Spileotissa (Spilia – old town)

08:00
Ι.Ν. Αγίων Πάντων (Λιστόν) | H.C. of SS Pantes (Liston – old town)

08:15
Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα) | H.C. of St Spyridon San Rocco (Kotselas, new town)

08:30
Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου (Κοφινέτα) | H.C. of St Eleftherios (Cofinetta, old town)
Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη) | H.C. of Ascension (Analipsis, Kanoni)
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Μαντούκι) | H.C. of St George (Mandouki)
Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα) | H.C. of Theotokos Vlacheraina (Garitsa)

08:45
Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου (Πίνια) | H.C. of St Vasileios (Pinia – old town)
Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα) | H.C. of St Paraskevi (Porta Remounda – old town)

09:00
Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου) | H.C. Panaghia ton Xenon (old town)
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο) | H.C. of St Nikolaos of the Elders (Campiello – old town)
Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη (Πιάτσα) | H.C. of St Ioannis (old town)
Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου (Σπηλιά) | H.C. of St Antonios (Spilia – old town)

10:00
Ιερό Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) με τα έργα “Tannhäuser” του R. Wagner, «Καμπάνες Αναστάσεως» του Γιώργου Περούλη και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος με την «Ανάσταση – Marcia Trionfale» του Σωτήρη Κρητικού. | Holy Worship of St Spyridon with the participation of the two oldest Philharmonics of Corfu.

18:00
Ι.Ν. Αγίας Τριάδος (Γαρίτσα) | H.C. of St Triada (Garitsa)

19:30 Εσπερινός της Αγάπης στο Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Νεκταρίου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. | Vespers of Love at the Metropolitan Church, at the presence of His Eminence Metropolitan Nektarios of Corfu, during which the Gospel is read in all languages.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ