11.9 C
Corfu
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

23/4/1823: Ο 1ος αγώνας κρίκετ στην Κέρκυρα

Το κρίκετ στην Ελλάδα παίζεται κυρίως στην Κέρκυρα, όπου πρωτοεμφανίστηκε όταν το νησί βρίσκονταν ακόμη υπό βρετανικό έλεγχο. Το πρώτο παιχνίδι ποτέ διεξήχθη ανάμεσα σε αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού στις 23 Απριλίου 1823, ανήμερα της γιορτής του προστάτη της Αγγλίας Αγίου Γεωργίου.

Έφηβοι κι ενήλικοι Κερκυραίοι δελεάστηκαν από αυτό το ευγενικό και ήρεμο ψυχαγωγικό ομαδικό παιχνίδι κι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθησή του. Από την πλευρά τους, οι Άγγλοι προθυμοποιήθηκαν με ευχαρίστηση να το διδάξουν και να το διαδώσουν. Από τη στιγμή εκείνη, οι Κερκυραίοι χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια για να εμπεδώσουν το παιχνίδι και να δημιουργήσουν τις 2 πρώτες τοπικές ομάδες για να αντιμετωπίζουν τους Βρετανούς. Η μια απαρτίζονταν από παίκτες κατώτερης και μέσης κοινωνικής στάθμης και ονομαζόταν Μικροί και η άλλη από άτομα υψηλής κοινωνικής στάθμης και λεγόταν Μεγάλοι.

Μετά την αποχώρηση των Άγγλων από την Κέρκυρα το 1864 και την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν 2 νέες ομάδες, η Εταιρεία Γογγάκης και το Σωματείο Καμπίτσης. Ὴ έλλειψη όμως παικτών ανάγκασε τα 2 σωματεία να συγχωνευτούν, δημιουργώντας το 1893 τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο (Κ.Γ.Σ.), ένα από τα παλιότερα σωματεία στην Ελλάδα και μοναδικό αντίπαλο για τις ομάδες πληρωμάτων του Βασιλικού Ναυτικού τα οποία επισκέπτονταν την Κέρκυρα.

Ιστορικά το κρίκετ εμφανίστηκε στο χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1900, ενώ ήταν επίσης προγραμματισμένο να συμπεριληφθεί στους Αγώνες του 1904 στο Σεν Λούις, όμως λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων δεν κατέστη δυνατόν. Στην Κέρκυρα το κρίκετ δεν ήταν απλώς ένα αθλητικό θέαμα, αλλά αποτελούσε ένα μοναδικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός, που, κατ’ αρχάς συνδέθηκε άμεσα με την ισχυρή αστική τάξη και τις «παλιές αριστοκρατίες» και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς και παρέσυρε όλο τον κόσμο του νησιού. Η «ημέρα του κρίκετ» έγινε η κατ’ εξοχήν διασκέδαση των Κερκυραίων, μια μοναδική ευκαιρία για έξοδο και συνάντηση, ένα αναπόσπαστο και περιζήτητο στοιχείο της καθημερινότητας τους.

Το 1923 ιδρύθηκε ο Εργατικός και το 1925 ο Γ.Σ.Κ. Βύρων, στη μνήμη του μεγάλου ποιητή. Σταθμοί στην προπολεμική ιστορία του κρίκετ στο νησί θεωρούνται οι χρονιές 1904 και 1932, όταν τα πληρώματα αντίστοιχα 40 περίπου και 46 πλοίων του Βρετανικού Μεσογειακού στόλου έλαβαν μέρος στους τοπικούς αγώνες κρίκετ. Το 1932 παρούσα ήταν και η πριγκίπισσα της Ουαλίας στο πολεμικό πλοίο Queen Elizabeth. 

Με την αποχώρηση των Βρετανών από τη Μεσόγειο μεταπολεμικά, το κρίκετ επιβίωσε σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συνεχή διαφήμιση από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης (BBC, Daily Telegraph), με συνεντεύξεις παικτών και την τηλεοπτική αναμετάδοση στιγμιοτύπων αγώνων από το νησί. Σαν αποτέλεσμα βρετανικές ομάδες συνέχισαν να επισκέπτονται το νησί. Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Βρετανικών Αερογραμμών (British Airways), οι οποίες διευκόλυναν τέτοιες επισκέψεις. Ανάμεσα στους άλλους, την Κέρκυρα επισκέφτηκαν οι Eton Ramblers, οι Cricketer XI, οι παλιοί Wellingtonians και οι Lord Taverners (απαθανατίστηκαν σε ταινία).

Το 1966, τη χρονιά εγκαινίασης της γραμμής Λονδίνου–Κέρκυρας, οι Βρετανικές Αερογραμμές φιλοξένησαν για μια εβδομάδα στο Λονδίνο την αντιπροσωπευτική Ελληνική ομάδα κατά την πρώτη έξοδό της στο εξωτερικό. Μετά το 1966 άρχισαν να πραγματοποιούνται αποστολές ομάδων στην Αγγλία και η συμμετοχή τους σε εκεί τουρνουά.

Κατά τη δεκαετία του ’70 η δομή του κρίκετ στην Κέρκυρα άλλαξε με την ένταξή του αθλήματος στο Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ) και τη δημιουργία των πρώτων ομάδων παίδων και εφήβων. Το 1976 ιδρύθηκε και τρίτος σύλλογος κρίκετ, ο Α.Ο. Φαίαξ ενώ το 1980 αναβιώσε ο παλιός Εργατικός. Το 1993 ιδρύθηκαν οι Α.Ο.Κ. Αχιλλέας και ο Α.Ο.Κ. Κέρκυρα.

Το 1996 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ) υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργούν, πέρα από τους συλλόγους, 6 Εθνικές ομάδες: Ανδρών και Γυναικών, Εφήβων και Νεανίδων, Παίδων και Κοριτσιών, οι οποίες αγωνίζονται συστηματικά σε Πανευρωπαϊκά και Διεθνή πρωταθλήματα. Τα βασικά γήπεδα κρίκετ της Κέρκυρας είναι ο ιστορικός χώρος της Εσπιανάδας στην Κεντρική Πλατεία της Κέρκυρας, το γήπεδο της Μαρίνας Γουβιών.

Η ΕΛ.Ο.Κ μεριμνά για την κατάρτιση, την επιμόρφωση και μετεκπαίδευση Διαιτητών, Προπονητών και συμμετέχει σε ενεργά σε αθλητικά και πολιτιστικά ζητήματα. Συνεργάζεται με άλλους αθλητικούς οργανισμούς αλλά και με οργανισμούς οι οποίοι επιδιώκουν τους ίδιους ή παράλληλους σκοπούς. Η διοργάνωση ετησίων διεθνών Πρωταθλημάτων Νέων και Ανδρών αποτελούν σημαντικά αθλητικά δρώμενα, ενώ η επιτυχής διοργάνωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες χώρες προτίμησης διεξαγωγής διεθνών αγώνων.

Πέρα από την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος, το κρίκετ συμβάλλει καθοριστικά στον αθλητικό τουρισμό της Κέρκυρας και της Ελλάδος γενικότερα καθώς ετησίως ομάδες του εξωτερικού επισκέπτονται το νησί για να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Η Κέρκυρα έχει καθιερωθεί σε χώρο συνάντησης, αγωνιστικής, επιστημονικής ψυχαγωγικής, με σημείο αναφοράς το κρίκετ. Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ υλοποιεί ειδικά κοινωνικά προγράμματα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συμβάλει στην μείωση της περιθωριοποίησης των αλλοδαπών νέων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της ισοτιμίας στο κοινωνικό σύνολο.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ είναι η μοναδική αθλητική ομοσπονδία η οποία εδρεύει εκτός της Αθήνας. Κάθε χρόνο διοργανώνονται τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών ανοιχτού χώρου, τα οποία διεξάγονται από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα κλειστού χώρου, τα οποία διεξάγονται από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ