19.9 C
Corfu
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

3/5/1909: Ιδρύεται ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού

Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού έχει μια διαδρομή πλέον των 100 ετών στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κέρκυρας με ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στη μουσική και τον πολιτισμό. Ξεκίνησε το 1900 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που δημιούργησαν αρχικά μια χορωδία.

Στην πρωτεύουσα του παλαιού Δήμου Απηλιωτών, το Σκριπερό, ενός Δήμου από τους 13 που δημιουργήθηκαν το 1865 μετά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου του 1909, ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού, με βασικό σκοπό την εκμάθηση μουσικής στα παιδιά των κατοίκων του Σκριπερού και της ευρύτερης περιοχής και απώτερο στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση της Κερκυραϊκής υπαίθρου στα πρότυπα του αστικού ιστού. Είναι η 4η κατά σειρά ίδρυσης φιλαρμονικής στο Νομό της Κέρκυρας.

…”Ιδρύεται εν τη κώμη Σκριπερό, πρωτεύουσα του Δήμου Απηλιωτών και της επαρχίας πρώην Όρους νομού Κερκύρας, Φιλαρμονικός Σύνδεσμος, υπό το όνομα “Η Επαρχία Όρους”….

Το 1911 αγοράσθηκαν τα πρώτα 40 όργανα και οι στολές των μουσικών, με δάνειο που ελήφθη, με υποθήκη ακινήτου του Προέδρου του Συλλόγου.

Ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος πρωτοστεγάστηκε σε οίκημα της Εκκλησίας. Το 1962 ολοκληρώνει την αγορά ενός παλαιού Βενετσιάνικου αρχοντικού (αρχοντικό Μάρκη) και αργότερα στην άκρη του οικήματος χτίζεται αίθουσα τελετών 285τμ με σκηνή 70τμ, κατάλληλη ακόμη και για θεατρικές παραστάσεις, η οποία στα νεότερα χρόνια ανακαινίζεται, κλιματίζεται και γίνεται σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα συναυλιών.

Οι άρτιες και άνετες αίθουσες διατίθενται για τις ανάγκες διδασκαλίας των μαθητών των σχολών Θεωρίας και Οργάνων, για τις δοκιμές και τις συναυλίες της μπάντας, τη φύλαξη των στολών και των οργάνων, για την έκθεση του φωτογραφικού και αρχειακού υλικού ιστορίας και μουσικής παράδοσης, αλλά και του ιστορικού μουσικού αρχείου της Φιλαρμονικής. Επίσης στην αίθουσα του Συλλόγου πραγματοποιούνται και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.

Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού είναι μουσικός και πολιτιστικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα και προσπαθεί ανελλιπώς  να ανταποκριθεί στους στόχους που είναι η πολιτιστική αναβάθμιση και προβολή της πλούσιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Στους κόλπους του Συλλόγου λειτουργεί Σχολείο Μουσικής με τμήματα θεωρητικών της μουσικής, πνευστών και κρουστών οργάνων από εξειδικευμένους και άριστα καταρτισμένους δασκάλους που οι μικροί μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο μουσική αλλά και πολιτισμό, να σέβονται το συνάνθρωπο, να ενδιαφέρονται για τα κοινά, να διαμορφώνουν χαρακτήρα, να ανακαλύπτουν και να γνωρίζουν τις αξίες του Πολιτισμού και της Παράδοσης.

Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού με τα τμήματα που διατηρεί (μπάντα, μπαντίνα & σύνολα μουσικής δωματίου) συμμετέχει από την ίδρυσή του ως σήμερα σε πλήθος κοινωνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και  μορφωτικών εκδηλώσεων. Πραγματοποιεί περί τις 50 δημόσιες εμφανίσεις το χρόνο εκ των οποίων οι 10 είναι συναυλίες, τόσο στην Κέρκυρα όσο κι εκτός.

Χαρακτηριστική του καλλιτεχνικού κύρους του Συλλόγου είναι η συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο του 2009, για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Έχει δώσει συναυλίες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Λάρισα, Λευκάδα, Γαστούνη, Μέτσοβο, Χίο, Παραμυθιά, Πρέβεζα κ.α., καθώς επίσης και σε Ιταλία, Αυστρία και Πολωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ