19.9 C
Corfu
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Εγκαίνια της έκθεσης “Ο Κ. Θεοτόκης μέσα από οικογενειακά κειμήλια και αρχειακά τεκμήρια”

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατο του λογοτέχνη Στέφανου-Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923), σας προσκαλεί στα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης:

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης μέσα από οικογενειακά κειμήλια και αρχειακά τεκμήρια”.

Θα μιλήσουν:

Δημήτρης Θεοτόκης, Δρ Πληροφορικής, MBCS, Έφορος Βιβλιοθήκης Αναγνωστικής Εταιρίας

Σπύρος Ζηνιάτης, Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρίας

Δημήτρης Ζυμάρης, Ιστορικός, Επιστημονικός Διευθυντής Αναγνωστικής Εταιρίας

Τα εγκαίνια θα  πραγματοποιηθούν την παραμονή της επετείου της εκδημίας του Κ. Θεοτόκη, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και ώρα 20.00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ

Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση:

Η Αναγνωστική Εταιρία οργάνωσε την επετειακή έκθεση πολύτιμων οικογενειακών κειμηλίων και αυθεντικών  τεκμηρίων, τα οποία συσχετίζονται άμεσα με τη ζωή και τη δράση του Κερκυραίου Λογοτέχνη Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός όλων των άλλων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας και μάλιστα διετέλεσε Γραμματέας της Διοικητικής Επιτροπής της κατά τα έτη 1898-1900.

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα των επτανησιακών και γενικότερα των ελληνικών γραμμάτων. Γαλουχήθηκε στην αστική Κερκυραϊκή κοινωνία  του τέλους του 19ου αιώνα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα βιωματική σχέση με την Κερκυραϊκή ύπαιθρο. Στη συνέχεια συμμετείχε στο ευρωπαϊκό και στο ελληνικό πνευματικό γίγνεσθαι, με θαυμαστή αφομοιωτική και δημιουργική ικανότητα, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει επί της ουσίας την Κερκυραϊκή του ταυτότητα, όπως και το όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που τον διέκρινε.

Η βαθύτατη μόρφωσή του, η πολυμέρειά του, το φιλέρευνο πνεύμα του, το πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο του, ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του, η πίστη του σε ανιδιοτελείς ανθρωπιστικές αξίες, η αγάπη, οι αγώνες κι οι αγωνίες του είναι ορισμένες από τις θεμελιώδεις προσδιοριστικές πτυχές του βίου του. Ορισμένους σταθμούς από αυτόν τον πολυτάραχο βίο επιχειρεί να αναδείξει η εν λόγω έκθεση.

Βεβαίως, είναι αδύνατο -ούτως ή άλλως- να παρουσιαστεί σε μια έκθεση με πληρότητα το εύρος της πολυκύμαντης ζωής και των πνευματικών δραστηριοτήτων του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι στην Αναγνωστική Εταιρία  εκτίθενται -για πρώτη φορά- πολλά χειρόγραφά του, αλληλογραφία του, δημόσια έγγραφα, έντυπα και φωτογραφίες της εποχής του, βιβλία του και προσωπικά του αντικείμενα.

Φιλοδοξία μας είναι μέσα από όλα αυτά τα τεκμήρια, ο επισκέπτης να γνωρίσει μ’ έναν αμεσότερο τρόπο, στιγμές της ζωής του και κυρίως να εφοδιαστεί με ένα επιπλέον κίνητρο,  για να προσεγγίζει καλύτερα το θεμελιώδες έργο του.

Το υλικό της Έκθεσης οφείλεται κυριότατα στο Δρα Πληροφορικής, Εκπαιδευτικό κι Έφορο Βιβλιοθήκης της Αναγνωστικής Εταιρίας Δημήτρη Θεοτόκη, εγγονό του ηρωικού μεράρχου τη Μικρασιατικής Εκστρατείας Δημητρίου-Θεμιστοκλή Θεοτόκη (1874-1923), ο οποίος ήταν νεότερος αδελφός του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.

Ο Δημήτρης Θεοτόκης, προστατεύει με ευλάβεια το πολύτιμο οικογενειακό αρχείο που παρέλαβε από τον αείμνηστο πατέρα του Μάρκο-Ερρίκο Θεοτόκη και, συνεχίζοντας την προγονική παρακαταθήκη, το διαθέτει με τη δέουσα υπευθυνότητα. Τον ευχαριστούμε. 

Παράλληλα, στην Έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια από τις συλλογές τις Αναγνωστικής Εταιρίας: τη βιβλιοθήκη της, το Διοικητικό Αρχείο της, καθώς και το Αρχείο Ειρήνης Δενδρινού.

Έτσι, μέσω της εν λόγω Έκθεσης, επανασυνδέονται -προσωρινά- τεκμήρια που αφορούν τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη και το περιβάλλον του, με σκοπό να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους…

Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2023 και θα είναι επισκέψιμη Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-14.00.

Συντελεστές της έκθεσης:

Επιστημονική Επιτροπή: Γιάννης Πιέρης, Σπύρος Ζηνιάτης, Κώστας Λιντοβόης, Δημήτρης Θεοτόκης, Κώστας Καρδάμης, Δημήτρης Ζυμάρης

Γενική Επιμέλεια:

Δημήτρης Ζυμάρης

Μεταγραφή ελληνικών / ιταλικών χειρογράφων:

Δημήτριος- Χρυσοβαλάντης Μουζακίτης

Μετάφραση γαλλικών κειμένων:

Λεωνίδας Κόλλας

Μετάφραση γερμανικών κειμένων:

Μάγια Χαραλαμποπούλου – Τάνια Κόντη

Συντήρηση χαρτώου υλικού:

Αννέτα Παπαβλασσοπούλου

Γραμματειακή–αρχειονομική υποστήριξη:

Ιωάννα Τσουκαλά, Σοφία Φεγγούλη, Τάνια Κόντη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ