11.9 C
Corfu
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

“Ένωση για το Νεανικό Διαβήτη – Γλυκιά Κέρκυρα”: 14 Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί για τα άτομα με διαβήτη όσο και για όλη τους την οικογένεια μία συνεχή κατά κύριο λόγο ψυχολογική επιβάρυνση.

Τι είναι ο νεανικός διαβήτης;

Ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης ή τύπου 1 παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Πρόκειται για τον σπανιότερο από τους 2 τύπους (περίπου 10% των διαβητικών) και συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει όμως ότι παρουσιάζει σημαντική αύξηση της συχνότητάς του στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα.

Συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1

Αυτά είναι η αυξημένη όρεξη (πολυφαγία), η αυξημένη δίψα (πολυδιψία), η συχνή και μεγάλη σε ποσότητα ούρηση (πολυουρία), η απώλεια βάρους και μερικές φορές διαταραχή της όρασης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις χωρίς κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Άλλες συνέπειες του αυξημένου ζαχάρου στο αίμα είναι η διαταραχή της ανάπτυξης στα παιδιά και η ευαισθησία στις λοιμώξεις.

Η ημέρα για τον διαβήτη αποτελεί παγκόσμια, μετά την ημέρα για το AIDS, τη δεύτερη ημέρα η οποία έχει ορισθεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία έχει αφιερωθεί σε μία σοβαρή ανωμαλία του Μεταβολισμού.

Έτσι λοιπόν ορίσθηκε ότι η 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο η οποία είχε προσδιορισθεί από τη Διεθνή Συνομοσπονδία για το Διαβήτη να είναι διεθνώς η επίσημη ημέρα που αφιερώνεται σε αυτόν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (WDD) είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Διαβήτη και η επίσημη ημέρα ευαισθητοποίησης των Ηνωμένων Εθνών (UN).

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως απάντηση στην εντεινόμενη απειλή για την υγεία που αποτελεί ο Διαβήτης.

Χιλιάδες τοπικού χαρακτήρα εκστρατείες, δραστηριότητες, προσυμπτωματικοί έλεγχοι, συναντήσεις και εκδηλώσεις, λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη φιλοδοξεί να:

  • αποτελέσει την κορυφαία πλατφόρμα προαγωγής των ενεργειών συνηγορίας υπέρ των ασθενών με Διαβήτη.
  • προαγάγει τη σημασία της ανάληψης συντονισμένων και ομαδικών δράσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση του Διαβήτη ως σοβαρής παγκόσμιας απειλής για την υγεία.
  • συγκεντρώσει την προσοχή στα κύρια ζητήματα και να διατηρήσει τον Διαβήτη σταθερά στο προσκήνιο της προσοχής του κοινού και των πολιτικών ηγεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

102 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης

Το 1921, στο Τορόντο του Καναδά, οι Ιατροί Frederick Banting και Charles Best, μετά από ατελείωτα ξενύχτια και πολλή αγάπη για τον άνθρωπο και την επιστήμη, ανακαλύπτουν την ινσουλίνη.

Dr. Charles Best – Dr. Frederick Banting

Παρασκευάζουν εκχύλισμα ινσουλίνης και το χορηγούν σε ετοιμοθάνατο σκυλάκι, την Μάρτζορι.

Πρώτη εφαρμογή ινσουλίνης και σωτηρία του σκυλιού Μάρτζορι

Στις 11 Ιανουαρίου 1922 χορηγείται για πρώτη φορά ινσουλίνη σε άνθρωπο. Ο διαβητικός τύπου ένα Leonard Thompson, 14 ετών, βάρους μόλις 29 κιλών, έβλεπε το τέλος να πλησιάζει. Το σάκχαρο αίματος από το 520mg/dl έπεσε για πρώτη φορά στο 120mg/dl και το παιδί σώθηκε.

Έζησε 13 χρόνια με την ινσουλίνη και πέθανε σε ηλικία 27 ετών από πνευμονία.

Ο διαβητικός τύπου ένα Leonard Thompson υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε ινσουλίνη και σώθηκε.

Ο Ιατρός Fr. Banting τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1923.

Η ημέρα γέννησής του (14 Νοεμβρίου 1891) ορίστηκε ως ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Διαβήτη.

Πριν από το 1921, ήταν απίθανο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να ζήσουν περισσότερο από ένα ή δύο χρόνια. Μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές ανακαλύψεις του εικοστού αιώνα, παραμένει η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για άτομα με διαβήτη τύπου 1 σήμερα.

1921 – Πρώτο εκχύλισμα ινσουλίνης

“Σαν σήμερα γεννήθηκε ο άνθρωπος, χάρις στον οποίο μπορώ να υπάρχω, να τρώω όση τούρτα θέλω και να γλυκαίνω τη ζωή σας”.

Τα άτομα που ζουν με το Διαβήτη χρειάζονται συνεχιζόμενη εκπαίδευση για να διαχειριστούν την πάθησή τους. Πολλά από αυτά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση για το Διαβήτη. ΕΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Δηλώστε συμμετοχή στην εκστρατεία μας στη διεύθυνση:www.worlddiabetesday.org#IfNotNowWhen

Τα άτομα που ζουν με το Διαβήτη ή διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης χρειάζονται την πρόσβαση σε υγιεινές τροφές και κατάλληλα μέρη για άσκηση. Και τα δυο αποτελούν ουσιώδη στοιχεία της φροντίδας για τον Διαβήτη και της πρόληψης της νόσου. ΕΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Δηλώστε συμμετοχή στην εκστρατεία μας στη διεύθυνση:www.worlddiabetesday.org#IfNotNowWhen


Η παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι βασικό στοιχείο της φροντίδας για το Διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από Διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση στον αναγκαίο εξοπλισμό και στις απαραίτητες προμήθειες. ΕΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Δηλώστε συμμετοχή στην εκστρατεία μας στη διεύθυνση:www.worlddiabetesday.org#IfNotNowWhen

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ