Επισκεφτείτε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης τον Ιούλιο για το Έκθεμα του μήνα, την Ιαπωνική Συλλογή “Βyobu Πτυσσόμενα Παραβάν”
Με τον όρο Byobu περιγράφονται τα παραδοσιακά ιαπωνικά παραβάν (αλεξήνεμα), τα οποία χρησίμευαν ως διαχωριστικά στο χώρο και ταυτόχρονα ως έργα τέχνης. Byobu σημαίνει τείχος στον άνεμο.
Στον διακριτικά απομονωμένο χώρο που ορίζουν τα παραβάν διαδραματίζονταν ποικίλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως η μοναχική συγγραφή και ανάγνωση, οι ιδιωτικές συναντήσεις και οικιακές ασχολίες, ο ύπνος, η τελετή του τσαγιού, αλλά και διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις.
Αρχικά χρησιμοποιούνταν στις επίσημες τελετές της αυτοκρατορικής αυλής του Κιότο, διακοσμούσαν τις επαύλεις των στρατηγών (daimyō), τα βουδιστικά ιερά και αργότερα τα κάστρα των Σαμουράι. Τα παραβάν που συνήθως είναι ζεύγη φέρουν παραστάσεις από έπη, τοπία, ζώα, φυτά, τις 4 εποχές και συνθέσεις από τη ζωή στην πόλη.

Άλογα σε βοσκή, Ζεύγος εξάπτυχων παραβάν, μελάνι και λεπτομέρειες από χρυσό σε χαρτί τέλη 16ου -αρχές 17ου αιώνα, Kanō Sanrakku (1559–1635), Συλλογή Ν. Χατζηβασιλείου, [ΑΕ 10342,ΑΕ 10343]. Στο ζεύγος των παραβάν απεικονίζονται άγρια άλογα σε βοσκή, να παίζουν και να ξεκουράζονται. Τα άλογα βρίσκονται στο φυσικό τους τοπίο, που είναι διάσπαρτο με λόφους και λιβάδια με δέντρα πεύκης, αποπνέοντας ενέργεια και ζωντάνια. Στις άκρες των 2 παραβάν υπάρχουν οι σφραγίδες του Sanraku. Ο γνωστός καλλιτέχνης Kanō Sanraku (1559–1635) μαθήτευσε δίπλα στο σημαντικότερο καλλιτέχνη της φημισμένης σχολής ζωγραφικής Kanō, τον Kanō Eitoku (1543-1590).

Σκηνή από τη ζωή του Κινέζου αυτοκράτορα, εξάπτυχο παραβάν, χρώμα και φύλλο χρυσού σε χαρτί, 1600-1620, σχολή Kanō, Συλλογή Ν. Χατζηβασιλείου, [ΑΕ 10341]. [Dijian Tushuo (Τeikan zusetsu)], ζωγραφισμένο με την τεχνοτροπία του Mitsonubu, καλλιτέχνη της σχολής Kanō.