12.9 C
Corfu
Σάββατο, 2 Μαΐου, 2026

Στην… Πλατυτέρα η πρώτη σκηνή του «Καποδίστρια», το περιστατικό του 1792

Όσα αποκάλυψε ο Γιάννης Σμαραγδής σε πρόσφατη συνέντευξή του και… η ευχή Harvard / M.I.T.

«ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ. Κέρκυρα. Κάμερα, πάμε! Ο 16χρονος Ιωάννης Καποδίστριας χάνει την ισορροπία του πάνω στο άλογό του, που αφηνιάζει και τον σέρνει, ημιθανή ως τη Μονή Πλατυτέρας…»

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η εναρκτήρια σκηνή της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, «Καποδίστριας» (με γυρίσματα και στην Κέρκυρα). Την αποκάλυψη την έκανε ο ίδιος ο σκηνοθέτης στον Παύλο Αγιαννίδη (youfly.gr), εξηγώντας πως τη θεωρεί μια απ’ τις, πιθανόν, πιο κομβικές της διαδρομής. «Ο Καποδίστριας», σημειώνει, «όταν επανήλθε στην ζωή, θεώρησε πως ήταν θαύμα. Και αποφάσισε, εκείνη τη στιγμή, να προσδιορίσει, στο χώρο που του δόθηκε πως θα κάνει αυτή την ευλογία κατάθεση για τους άλλους. Αυτό το φλας μπακ διασχίζει την ταινία…».

ΑΠ’ ΤΑ υπόλοιπα της συνέντευξης, κρατάμε ως new info’s…

• Τη διευκρίνιση πως η ταινία δεν εντάσσεται στον οργανισμό «Ελλάδα ‘21», «αλλά θα είναι η τελεία μετά τις εκδηλώσεις, στο τέλος του επετειακού έτους… Όπως ο Καποδίστριας είναι η τελεία στην Επανάσταση». Όταν η ταινία ολοκληρώσει τον κύκλο της στις κινηματογραφικές αίθουσες, θα παραχωρηθεί αφιλοκερδώς στο Υπουργείο Εξωτερικών για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας.

• Μεταξύ των, πλην Ελλάδος, γνωστών χωρών όπου θα λάβουν χώρα τα γυρίσματα (Ρωσία, Ελβετία), εντάσσεται και η Αυστρία, ενώ κάποια, λίγα, θα πραγματοποιηθούν και στη Γαλλία.  

• Σφίγγα ο Σμαραγδής για τον / τους ηθοποιό / -ούς που θα υποδυθεί  / -ούν τον Καποδίστρια (σε νεαρή και ώριμη ηλικία), αν και, όπως είπε, «τον έχω στο κεφάλι μου εδώ και χρόνια». Προανήγγειλε… αποκάλυψη, μόλις «κλειδώσουν» οι συμπαραγωγές (+ από επίσημους κρατικούς φορείς στις περιπτώσεις Ελβετίας και Ρωσίας) και «συνυπολογιστούν όλες οι ιδέες».

ΑΠ’ ΤΑ δυνατά «κομμάτια» του θέματος, η παράθεση αποκλειστικών σκίτσων / storyboards απ’ τις πρώτες εικόνες της ταινίες. Δείτε τα, όπως και όλη τη συνέντευξη, ΕΔΩ.  

Το επεισόδιο της Πλατυτέρας

Πηγή φωτογραφίας: kapodistrias.digitalarchive.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ με την προφορική παράδοση, το 1792 (2/5), ένας μοναχός, ενώ προσεύχονταν, είδε σε όραμα ένα αφηνιασμένο άλογο να έχει ρίξει τον αναβάτη του και να τον σέρνει. Διέκοψε την προσευχή, βγήκε έξω από τη Μονή και βρέθηκε πράγματι, μπροστά στη σκηνή που είχε οραματισθεί. Έτρεξε και τον έσωσε. Ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.

ΕΙΚΟΝΑ με το εν λόγω περιστατικό (43,5 x 36 εκ.) φυλάσσεται σήμερα στη Μονή – δεν αποκλείεται να την φιλοτέχνησε άτομο σχετιζόμενο με την Ι.Μ. Πλατυτέρας.

ΚΑΤΑ την περιγραφή του Π. Βοκοτόπουλου, «ένας καλόγερος κρατεί το άλογο μπροστά στο μοναστήριον της Πλατυτέρας. Το πόδι του πεσμένου Καποδίστρια είναι μπλεγμένο στο καπίστρι. Επάνω, δύο ιταλίζοντες άγγελοι κρατούν ταινία πάνω από τη Θεοτόκο που επιφαίνεται σε σύννεφο, με τα χέρια υψωμένα και τον Χριστό μπροστά στο στήθος. Την πλαισιώνουν ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος πτερωτός, ντυμένος προβιά και ιμάτιο, και ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, που κρατεί ασπίδα και κλάδο φοίνικα. Ο Πρόδρομος εικονίζεται ως επώνυμος άγιος του διασωθέντος, ο άγιος Θεόδωρος πιθανότατα επειδή εορτάζει στις 2 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα συνέβη το ατύχημα. Κάτω η επιγραφή “ΔΕΗCΗC ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΒΟΥΔΙCΤΡΙΑ” (“Καβουδίστρας” = λαϊκότερη μορφή του “Καποδίστριας”)…»

Δι’ ευχών… Harvard

EN TΩ ΜΕΤΑΞΥ, τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη έκανε προ ημερών το τμήμα Κλασικών Σπουδών του Harvard University, σε συνεργασία με Έλληνες διδάσκοντες του Μ.Ι.Τ. Αφορμή, οι τρεις προηγούμενες, προσωπο-αφιερωματικές ταινίες του («Καβάφης», «El Greco», «Καζαντζάκης»), οι οποίες προβλήθηκαν και συζητήθηκαν. Μετ’ επαίνων και… ευχών, ενόψει του νέου «καποδιστριακού» του εγχειρήματος. «Ανυπομονούμε να τη δούμε», το σχόλιο του συντονιστή της εκδήλωσης, Αριστείδη Καραλή (Research Scientist in nanophotonics / MIT).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ