Οδεύοντας προς την κορύφωση της εορτής του Παντοκράτορα, μια ματιά στο σπάνιο σώσμα του ναού του στο Καμπιέλο.
Γράφει ο Ηλίας Αλεξόπουλος
ΣΤΟ ΜΕΣΟΚΑΡΔΙ της παλαιάς πόλης, στους Ταξιάρχες, στο Καμπιέλο, απ’ τις πρώτες συνοικίες του ξωπολίου που κατοικήθηκε, στέκει μια παλιά (16ου αι.), επτανησιακή ρυθμού, εκκλησιά: ο ναός του Παντοκράτορα (Μεταμόρφωσης Σωτήρος). Δίπλα ακριβώς στο πάλαι ποτέ (14ος αι.) πρωτοπαπαδικό καθεδρικό, του Ταξιάρχη Μιχαήλ.
ΜΕΣΑ, το τέμπλο, διακοσμήθηκε πρώιμα απ’ τον βυζαντινό χρωστήρα του Εμμ. Τζάννε (εξαίρετο δείγμα, η παράσταση του Παντοκράτορα). Και μετά, απ’ τον βυζαντινο-αναγεννησιακό του Γεώργιου Χρυσολωρά – μαζί με τη βόρεια και μεσημβρινή πλευρά. Τα Πάθη, η Δευτέρα Παρουσία, άγιοι κι ερημίτες…
ΕΞΩ, είναι απλός. Με κυκλικό παράθυρο και δύο «ημισέλινα», για να φωτίζουν το γυναικωνίτη. Στάσου, όμως. Και σήκωσε το μάτι σου ψηλά. Στην κορυφή της στέγης, στο αέτωμα. Τον είδες; Είναι, ο περίφημος «άγγελος του Παντοκράτορα». Απ’ τα πιο υπέροχα στοιχεία εξωτερικού διακόσμου, των εκκλησιών της πόλης – ο μοναδικός (άγγελος) σ’ ορθόδοξο ναό. Μαρμάρινος. Ολόγλυφος. Με «μπόι» 1,25 μ.



ΟΙ ΠΗΓΕΣ δε διαφωνούν: έργο του 18ου αι. Του Ιταλού γλύπτη, Torrettο. Ο «il Torretto». Κατά κόσμον, Giuseppe Bernardi (1694 – 1773), εγγονός του φημισμένου γλύπτη Giuseppe Torretto ή Τοrreti (1661-1743, από εκεί το… παρατσούκλι του νεώτερου), φημισμένος και δαύτος γλύπτης της Βενετίας και πρώτος δάσκαλος, πλην άλλων, του περίφημου νεοκλασικιστή, Antonio Canova.
ΚΑΤΑ την Α. Καρύδη, ο άγγελος του Torretto δεν ήταν πάντα τοποθετημένος στο άκρο του ναού του Παντοκρατόρα. Πρώτα, «ανήκε» στο ναό του Ταξιάρχη Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αλλά στον Β’ Παγκόσμιο, ισοπεδώθηκε. Και ο άγγελος, που σώθηκε, «μετακόμισε», ως δάνειο, στη διπλανή εκκλησιά του Παντοκράτορα – που, στο μεταξύ, ανακατασκευάστηκε.
ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τ’ ο,τιδήποτε μοναδικό: έχει πάντα το μικρό του μυστικό…
ΠΗΓΕΣ
• Αλεξάνδρα Καρύδη, «Η σύγχρονη Κέρκυρα απέναντι στην ιστορία, Σχέδια και Έργα 1995-‘99», σε library.tee.gr.
• Σπυρίδων Παπαγεωργίου, «Ιστορία της Εκκλησίας της Κέρκυρας, από της συστάσεως αυτήν μέχρι του νυν», Κέρκυρα, 1920.
• «Οι Ναοί στην πόλη της Κέρκυρας», Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας (kerkyra.gr, via corfuhistory.eu).
© Photo Credits (βασική φωτό): projectcorfu.gr