H παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Στ. Σαββανή, «Ένα αρχείο διηγείται – Ματιές στην Κορακιάνα των αρχών του 20ού αι.»
ΗΤΑΝ μια όμορφη βραδιά. Γεμάτη ιστορία, μνήμες, μουσική και ίχνη συγκίνησης για τ’ αποκαλυπτήρια άγνωστων πτυχών ενός τόπου, του τόπου τους, που κρύβει (κι αυτός) μπόλικα, ακόμη, μικρομυστικά…
ΑΝΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑ, απόγευμα Παρασκευής, στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, η προγραμματισμένη παρουσίαση του κόπου του καταξιωμένου χειρούργου – ερευνητή, Γιώργου Στ. Σαββανή: «Ένα αρχείο διηγείται…» (εκδ. Image / Ελβ. Μεταλληνού). Η ανακάλυψη, διάσωση απ’ την αιώνια λήθη, συστηματοποίηση, αξιοποίηση και, εν τέλει, πολυαναμενόμενη αποκάλυψη των χειρόγραφων σημειώσεων του ιερέως και δασκάλου, παπα-Γιάννη Σαββανή (1870-1948).
ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ εξήντα επτά σελίδες, γεμάτες απ’ την Κορακιάνα –και την Κέρκυρα κατ’ επέκταση- των αρχών του 20ού αι., με μελετημένες εμβόλιμες αναφορές σε νωρίτερες ιστορικές περιόδους (Ενετοκρατία, Άγγλοι, Γάλλοι, Επτάνησος Πολιτεία…) προς καλύτερη κατανόηση του όλου πλαισίου.
ΔΟΜΙΚΑ, η έκδοση χωρίζεται σε δύο κυρίως μέρη. Στο πρώτο (σελ. 29-198) παρουσιάζεται το σωζόμενο αρχαίο και τα πολυποίκιλα στοιχεία αναφοράς του (για την εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και καθημερινή ζωή του χωριού και όχι μόνο). Στο β’ αναδεικνύεται στη ζωή, το έργο και την προσφορά του παπά Γιάννη Σαββανή.
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, επ’ αυτού, απόσπασμα μαρτυρίας (Κ. Ν. Θύμη): «Τέτοιοι παπάδες σπανίζουν σήμερα… Ήταν φιλάνθρωπος και αξιαγάπητος. Τον μισθό του δασκάλου τον έδινε στην παπαδιά για να ζει η πολύτεκνη οικογένειά του. Τον μισθό του παπά τον έδινε σε φιλανθρωπίες. Πήγαινε ο ίδιος σε οικογένειες που είχαν ανάγκη και χωρίς να τον αντιληφθούν, μυστικά, άφηνε μία σακούλα με τρόφιμα στην πόρτα…»
ΕΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, τα παραρτήματα (με πρωτότυπα έγγραφα, στοιχεία για τη διοικητική δομή της Κέρκυρας μετά την ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό, εκκλησιαστικό χρονολόγιο, πίνακες, γλωσσάρι κ.λπ.) συμβάλουν αποτελεσματικά στην ιστορική τεκμηρίωση.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ (κι όσα ακόμη), μαζί με τον συναισθηματικό που (λογικά και πολύτιμα) αναδεικνύεται μέσα απ’ τις αράδες, αναδείχτηκαν επαρκώς στην εκδήλωση της Παρασκευής. Κατ’ αρχήν, απ’ τους εκλεκτούς (συντοπίτες) ομιλητές: τον Ιστορικό – Θεολόγο, Κωνσταντίνο Θύμη και τον εκπαιδευτικό, Κώστα Απέργη. Το δικό τους στίγμα πρόσθεσαν στον χαιρετισμό – μηνύματά τους και οι Στέλιος Φ. Γραμμένος (συγγραφέας ), Όλγα Σαββανή (πρόεδρος Συλλόγου Κορακιανιτών Αθήνας) , Αλέκος Αυλωνίτης (Βουλευτής ), Γιάννης Κούρκουλος (Πρ. Δήμαρχος Κερκυραίων, Σταύρος Σαββανής (Πρόεδρος Τ.Σ Α.Κορακιάνας) και Σπύρος Κένταρχος.
ΕΝΩ η ατμόσφαιρα της (τότε) εποχής, αναδύθηκε επαρκώς απ’ τη ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου, απ’ την ηθοποιό, Μαριέττα Σαββανή. Πριν, στο τέλος, πάρει το λόγο η μουσική. Μ’ όμορφο πρόγραμμα, σε επιμέλεια του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Άνω Κορακιάνας, Κώστα Ζερβόπουλο. Το «πρέπει» κάθε, κατ’ ουσίαν, εορτής…
• Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η Ενορία Άνω Κορακιάνας, ενώ το συντονισμό της, η γραφίστρια – εκδότρια, Ελβίρα Μεταλληνού.
© Photo Credits: Tasos Anaytis (f/b).