10.9 C
Corfu
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Διαθέσιμες παρουσιάσεις και ομιλίες του 4ου GeNeDis (by BIHELab, I.Π.)

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες του (διαδικτυακού) φετινού Παγκοσμίου Συνεδρίου.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ στο κοινό είναι εκτενές υλικό απ’ τις εργασίες του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου GeNeDis. Ειδικότερα, μέσω της ιστοσελίδας του (www.genedis.eu), διατίθενται 37 βίντεο – παρουσιάσεις και πέντε πόστερ – παρουσιάσεις, καθώς και μέρος των 118 άρθρων, που θα δημοσιευτούν στα επίσημα πρακτικά του Συνεδρίου.

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ βασίστηκαν στις πρακτικές υγείας, στην ποιότητα ζωής των ασθενών, σε ποικίλες ασθένειες και στον νευροεκφυλισμό. Βάση δόθηκε στους βιοδείκτες και τις νέες αναδυόμενες τεχνικές μηχανικής μάθησης, με σκοπό την μοντελοποίηση και διάγνωση του Πάρκινσον, της άνοιας, αλλά και, πιο στοχευμένα, του Αλτσχάιμερ (οι παρουσιάσεις των πόστερ εστίασαν στον τομέα της γενετικής).

ΜΕΤΑ από τέσσερις ημέρες διαδικτυακών εργασιών, το Συνέδριο (διοργάνωση, θυμίζουμε, του BIHELab / Τμ. Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνέργεια με το Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας, το RCCBm και τo Εργαστήριο CARGO του Πανεπιστημίου Wilfried Laurier και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας), ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή (11/10). Με διάχυτη την ικανοποίηση, από οργανωτικής πλευράς, για την έκβασή του.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ενδιαφέρον παρουσίασε το τελευταίο διήμερο, κατά το οποίο 13+11 ομιλητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους σχετικά με διάφορους τομείς, όπως η βιοπληροφορική και οι τεχνικές απεικόνισης, η νευρο-βιολογία και η νευροεξέλιξη, η νευρολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά και η ανθρώπινη γνωστική επιστήμη, η επιστήμη υγείας, η γενετική και η ψυχική υγεία – π.χ. εξετάστηκε πώς η άσκηση, το άγχος και το στρες επηρεάζουν τους πάσχοντες, αλλά και το κόστος που σχετίζεται με τις καθημερινές ανάγκες τους. Ειδικότερα και μεταξύ άλλων…

►Το Σάββατο (10/10)

• Το ενδιαφέρον κέντρισαν οι ομιλίες γύρω από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και άλλων βιοϊατρικών πληροφοριακών μεθόδων στην πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων.

• Παρουσιάσεις κεντρικών ομιλητών από κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης και του Καναδά, στάθηκαν αφορμή να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τομέα της βιο-απεικόνισης και των μαθηματικών μοντέλων που συνδέονται με κλινικές εφαρμογές.

• Σπουδαίοι ερευνητές από όλο τον κόσμο μίλησαν για μοριακές λειτουργίες, πειραματικά μοντέλα και νέες προηγμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάϊμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

• Ο βραβευμένος με το «γερμανικό Νομπέλ» (LeibnizPrize), καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος και διευθυντής έδρας Βιολογικής Απεικόνισης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου – Διευθυντής Ινστιτούτου ΙΒΜΙ Κέντρου «Χέλμχολτς», που ασχολείται με την ανάπτυξη νέων, ελάχιστα επεμβατικών και πολύ αποτελεσματικών μεθόδων για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η αρτηριοσκλήρωση, μίλησε για τις φυσιολογικές και μοριακές διεργασίες στους ιστούς και για τις εξελίξεις στη βιο-απεικόνιση.

• Η Δρ. Kyung – MinNoh από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Χαϊδελβέργης, που ερευνά νευροπάθειες από την γενετική και επιγενετική τους πλευρά, μίλησε για την «Μοριακή λειτουργία ρυθμιστών χρωματίνης και την σύνδεση τους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές».

• O Δρ. Ιωάννης Ταρνανάς, Έλληνας ερευνητής που καινοτομεί στην πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ  ανέλυσε την εφαρμογή που έχει αναπτύξει, η οποία εντοπίζει κατά πόσο ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει Αλτσχάιμερ. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Διαμήκη δεδομένα ψηφιακών βιοδεικτών από κλινικές δοκιμές του Αλτσχαιμερ – NeuroMotorIndex».

►Την Κυριακή (11/10)

• Ο Δρ. Γιάννης Σωτηρόπουλος από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής και Υγείας, του Πανεπιστημίου Minho, που μελετά τον ρόλο του στρες στην εγκεφαλική λειτουργία υπό φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, παρουσίασε, μέσα από την ομιλία του, το θέμα «Στρες και παθολογία του εγκεφάλου: διερεύνηση της σχέσης μεταξύ κατάθλιψης και της νόσου Αλτσχάιμερ», τη σύνδεση μεταξύ στρες και Αλτσχάιμερ.

• Το ερευνητικό πρόγραμμα του Καθηγητή παιδιατρικής, ενδοκρινολογίας και νευροβιολογίας και Πρόεδρο του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιου Χρούσου, που παρουσίασε μέσα από την ομιλία του με τίτλο «Σηματοδότηση υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών. Κλινικές επιπτώσεις», επικεντρώθηκε στο στρες και τη φυσιολογία των γλυκοκορτικοειδών. 

• Η ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή στο Εργαστήριο Γενετικής στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριου Βλαχάκη, είχε τίτλο «Σηματοδότηση υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών. Γενετικοί και δομικοί παράγοντες». 

• Ο καθηγητής Δρ. Χρήστος Ζουμπούλης, Διευθυντής των Τμημάτων Δερματολογίας, Αφροδισιολογίας, Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Dessau, ανέλυσε καινοτόμες ιδέες για την έρευνα στο Αλτσχάιμερ («Το δέρμα αντανακλά τον εγκέφαλο: μια ευκαιρία για την έρευνα σχετικά με το Αλτσχάιμερ»).

WORKSHOP «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

ΕΞΑΛΛΟΥ, μεταξύ των συνοδευτικών δράσεων του Συνεδρίου, επιτυχώς πραγματοποιήθηκε και το εκπαιδευτικό εργαστήριο, με τίτλο «Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία».

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ξεκίνησε με μια εισαγωγή στη λιποσωμική τεχνολογία, ως ένα αναδυόμενο πεδίο για την ανάπτυξη καινοτόμων νέων φαρμάκων που μπορούν να εφαρμοστούν στις νευροπάθειες. Ενώ οι ομιλητές, καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Δεμέτζος του Τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δρ. Νίκος Ναζίρης, του ίδιου τμήματος, ανέλυσαν μια νέα, πιλοτικής κλίμακας, μέθοδο παραγωγής για την ανάπτυξη λιποσωμικών φαρμάκων που συμπεριλαμβάνουν φάρμακα ή βιομόρια.

Η ΟΜΙΛΙΑ του καθηγητή Δεμέτζο είχε τίτλο «Προηγμένες Νανοπλατφόρμες για διανομή φαρμάκων», ενώ ο Δρ. Ναζίρης, στην συνέχεια του workshop, μίλησε για «Μια νέα μέθοδο παραγωγής λιποσωμάτων».

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΝΤΕΣ εκπαιδεύτηκαν στο χαρακτηρισμό ενός μοντέλου λιποσωμικού προϊόντος με την αξιολόγηση δεδομένων που λαμβάνονται από προηγμένες τεχνικές (DLS, ELS, DSC) και τις διάφορες εφαρμογές της λιποσωμικής τεχνολογίας. Ενώ το εργαστήριο έκλεισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της «Siemens Health care», Sourabh Pagaria.

Ο κ. PAGARIA μίλησε για την «Κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) σε αυτόν τον τομέα, που περιλαμβάνουν, μείωση σφαλμάτων, αυτοματοποίηση, εξατομίκευση και εκτεταμένη  πρόσβαση.

OI ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ της ΤΝ που θα μπορούσαν, όπως εξηγήθηκε, να αλλάξουν ουσιαστικά τον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβάνουν την υποβοηθούμενη από ρομπότ χειρουργική επέμβαση, εικονικούς βοηθούς Νοσηλευτικής και πολλά άλλα. «Ο βασικός στόχος είναι ο συνδυασμός του ιατρικού δυναμικού με ΤΝ τεχνολογίες με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα φροντίδας που λαμβάνουν οι ασθενείς αλλά και να μειωθεί το κόστος» τόνισε ο κ. Pagaria χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ