19.9 C
Corfu
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η (και) κερκυραϊκή παραδοσιακή φορεσιά, έγινε animation!

Το καταπληκτικό project της Βάνας Μάντου, του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «ΗΓΕΧΟΡΟΣ».

ΑΦΟΥ τις είδαμε σε τύπο Playmobil, ήρθε η στιγμή να πρωταγωνιστήσουν και σε Anime… Την υλοποίηση μιας εξαιρετικής, όσο και πρωτότυπης ιδέας παρουσίασε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Διάσωσης και Διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» (Πειραιάς, Καλλιθέα, Αιγάλεω): απεικόνιση των παραδοσιακών φορεσιών των Επτανήσων, σε μορφή digital art (ψηφιακή τέχνη).

ΤΟ PROJECT πιστώνεται στη νεαρή, Βαρβάρα (Βάνα) Μάντου. Μέλος του Συλλόγου την τελευταία τριετία. Με… κινητήριο καύσιμο την πρόκληση να συνδυάσει δυο μεγάλες της αγάπες: παραδοσιακούς χορούς (ασχολείται απ’ την ηλικία των 4) και animation / digital art.

Η ΜΕΓΑΛΗ καραντίνα, της άνοιξης, δεδομένης και της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας του Συλλόγου, της διέθεσε άπλετο χρόνο. Και η πρώτη «πράξη» (αφού είχε προηγηθεί μια πρώτη, δοκιμαστική απόπειρα με τις φορεσιές, ανδρική – γυναικεία, του Πόντου), υλοποιήθηκε (Απρίλιος), με τις φορεσιές της Κεφαλονιάς (ζευγάρι) / σύμφωνα με την ίδια, η… προτεραιότητα σχετίζεται με το γεγονός ότι «ένα μέρος της καταγωγής μου είναι από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, λόγω του προπάππου μου, Λουκέρη Ιωάννη».

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (πρώτα «χτίστηκε» ως σκίτσο και κατόπιν «μετασχηματίστηκε» σε digital μορφή), δόθηκε απ’ τη Βάνα ως δώρο στον χοροδιδάσκαλο και πρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Τουλάτο. Που, δεδομένης της εξαιρετικής ποιοτικής στάθμης του έργου, «με παρότρυνε να συνεχίσω και με τις υπόλοιπες φορεσιές των Επτανήσων».

ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ˙ Challenge accepted. Λευκάδα, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κύθηρα – και, φυσικά, Παξοί και Κέρκυρα. «Κι έτσι, ολοκληρώθηκε η πρώτη συλλογή με Παραδοσιακές Φορεσιές της Ελλάδας και έπεται συνέχεια…»

«ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ εξαιρετικά υπερήφανοι που ο Σύλλογός μας έχει μέλη του τόσο αξιόλογα και δημιουργικά παιδιά, τα οποία ασχολούνται παράλληλα με τις σπουδές τους αλλά και με τα καλλιτεχνικά, σε όλες τους τις μορφές», σημειώνεται στο σχετικό μήνυμα του «ΗΓΕΧΟΡΟΣ». Παρέα με… την είδηση: ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, η θέσπιση, ως βραχυπρόθεσμου στόχου, της διοργάνωσης ανοικτής εκδήλωσης, στην οποία θα παρουσιαστούν -κι επίσημα- οι δημιουργίες της Μάντου. Με το καλό…

H Bάνα Μάντου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ