15.9 C
Corfu
Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2026

Επίσημο: Παράταση έως 14/12 στο lockdown, εξαίρεση τα καταστήματα xmas ειδών

Μόνο τα εποχικά καταστήματα ανοίγουν ρολά απ’ τη Δευτέρα, άλλη μία εβδομάδα «τράβηγμα» στην… κλεισούρα (και βλέπουμε).

ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην παράταση… Ως το πρωί (06.00) της 14ης Δεκεμβρίου «τεντώνεται» κι επίσημα η ισχύς του τρέχοντος lockdown.

ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ έκανε πριν από λίγη ώρα (3/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεν μία σταθεροποίηση «ή και μείωση» των ημερήσιων κρουσμάτων, η «διαδρομή», ωστόσο, εξελίσσεται σε πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν. Κι ως εκ τούτου, δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και πολλά νοσοκομεία, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα (παρά, είπε, τα περισσότερα εξιτήρια που καταγράφονται) συνεχίζουν να δέχονται «σοβαρή πίεση», το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας «απομακρύνεται χρονικά».

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ, μία και μοναδική: τα καταστήματα λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών. Καθώς από την προσεχή Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία τους (διευκρινίστηκε ότι η πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών θα επιτρέπεται και απ’ τα super markets). Λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας του, θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή  (4/12), απ’ τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ, τέλος στο περιβόητο θέμα του εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας τόνισε πως μια σειρά εμβολίων αναμένεται στην Ελλάδα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου. Την ίδια, είπε, στιγμή που θα παραληφθούν και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Επιτροπή».

ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ πως θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες στην Ελλάδα, σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, με αυτονόητη προτεραιότητα τους υγειονομικούς, κατόπιν τις ευπαθείς ομάδες 65+ ετών και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα τέλος τον γενικό πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό, είτε με SMS, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου.

• Με πληροφορίες από lifo.gr.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ