15.9 C
Corfu
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Pharmado.gr / To πρώτο online φαρμακείο της Κέρκυρας δεν ανήκει στο μέλλον, αλλά στο υπέροχο παρόν

Ο Διονύσης Σκιαδόπουλος, τραβάει την κουρτίνα του online brand, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε και το οποίο υπόσχεται να κερδίσει τις καρδιές των Κερκυραίων.

Γράφει ο Ηλίας Αλεξόπουλος

Η ακαταμάχητα πολυδιάστατη γοητεία του «άσου». Της μονάδας… Ένα (#1). Δηλωτικό αρχής. Άλλοτε, μοναδικότητας. Κι άλλοτε, πρωτιάς. Πρωτοπορίας σ’ επίπεδο ιδέας – εγχειρήματος ή κορυφής σ’ επίπεδο ποιοτικών χαρακτηριστικών (υπηρεσιών / προϊόντος). H συνηθέστερη συνθήκη της αγοράς θέλει την, κατά περίπτωση, ισχύ κάποιας, μόνο, εκ των διαστάσεων αυτών. Όλων, ταυτόχρονα, το βρίσκεις σπάνια. Ιδανικά˙ κι αν το βρεις, δεν προσπερνάς. Τ’ αντίθετο. Κυκλώνεις με κόκκινο μολύβι στην ατζέντα ενδιαφέροντος. Όπως ‘δώ: Pharmado.gr, μας λέει το καλαίσθητο λογότυπο. Το πρώτο και μοναδικό, ως αυθύπαρκτο project, ηλεκτρονικό φαρμακείο του νησιού, τραβά ήδη το δρόμο του. Υποσχόμενα. Φιλόδοξα. Εντυπωσιακά. Και με… παράδοση αυθημερόν. Μια, μονάχα, μέρα – πώς αλλιώς; #1, το είπαμε. Παντού…

Pharmado.gr

Γεωργίου Θεοτόκη 56, Κέρκυρα, 49100

Τηλ.: 26610 48085 (Δευτέρα – Παρασκευή, 09.00 – 18.00)

F/b: Pharmado • Ιnstagram: Pharmado.gr

ΜΕΣΗΜΕΡΑΚΙ Δεκεμβρίου, ραντεβού στις επιβλητικές εγκαταστάσεις της Γεωργίου Θεοτόκη, στο Σαρόκο. Όροφος. Και κάτω, ισόγειο, το άλλοτε φαρμακείο «της Καρμέλας» – περασμένο, την τελευταία διετία, στη νέα του εποχή: φαρμακείο Διονύση Σκιαδόπουλου. «Μόνο που, επιστρέφοντας στην Κέρκυρα και παίρνοντας την απόφαση ν’ ανοίξω το δικό μου φαρμακείο», λέει στο CorfuStories.com ο… Mr. Pharmado, «ένιωθα ότι έχουμε μείνει πίσω ως εποχή. Τι εννοώ; Το ηλεκτρονικό φαρμακείο δεν αποτελεί το μέλλον, όπως ακούω συχνά. Αλλά το παρόν! Εδώ και χρόνια». Και κάπου εκεί, αρχίσαν’ όλα…

Χρηστική πληροφορία Νο1: τι ακριβώς μπορεί να βρει κανείς στο «Pharmado»;

«Όλα τα προϊόντα, που υπάρχουν σε ένα φαρμακείο, εκτός απ’ τα φάρμακα ή εκτελέσεις συνταγών και ο,τιδήποτε έχει καφέ κουπόνι (π.χ. Depon, Panadol) – γι’ αυτά, βάσει νομοθεσίας, η ηλεκτρονική πώληση απαγορεύεται αυστηρά και καλώς απαγορεύεται. Από εκεί και πέρα, αυτή τη στιγμή, το Pharmado διαθέτει μια μεγάλη εταιρική ποικιλία σε δερμοκαλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς – μακιγιάζ, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής (συμπεριλαμβανομένων προϊόντων γυμναστηρίου), διαγνωστικές συσκευές (π.χ. ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, μετρητές), είδη δεσμικού υλικού, ορθοπεδικά, ομοιοπαθητικά, βρεφικά κι ένα επαρκέστατο απόθεμα παραφαρμακευτικών προϊόντων (για κρυολόγημα, ισοτονικά, για τη μύτη, αμπούλες κ.λπ.). Ακόμη και πακέτα για δώρα υπάρχουν, όπως και στο φυσικό το φαρμακείο μας. Για όλη την οικογένεια: τον πατέρα, τη μητέρα, το παιδί, τον παππού, τη γιαγιά, το βρέφος, το νήπιο, την έγκυο, τον αθλητή. Νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή να γίνει πια συνείδηση πως το σύγχρονο φαρμακείο δεν είναι απλά ένας χώρος που αφορά μόνο ασθενείς. Αλλά μια επιχείρηση, όπως οι άλλες, ικανή να καλύψει ανάγκες κάθε καθημερινού ανθρώπου…»

Info: Με τη γλώσσα των αριθμών, όλα αυτά μεταφράζονται κι έτσι: αν και… δραματικά νωρίς (το Pharmado υπάρχει / λειτουργεί εδώ κι ελάχιστες εβδομάδες), ένα σύνολο 4.500 – 5.000 κωδικών. Με άμεσο στόχο την εκτίναξη στους 20.000.

Χρηστική πληροφορία Νο2: ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του «Pharmado» σε σχέση με το παραδοσιακό, φυσικό φαρμακείο;

«Ένα πρώτο, βασικό, θα το περιέκλεια στη φράση “άμεση παροχή πληροφορίας κι εύρος γνώσης”. Tι εννοώ… Μέσα απ’ την επίσημη ιστοσελίδα μας (pharmado.gr) μπορεί κάποιος, με ένα “κλικ”, απ’ τον καναπέ ή το γραφείο του, να ενημερωθεί για όλα: τη διαθεσιμότητα ενός προϊόντος, τα χαρακτηριστικά του, τις εναλλακτικές (π.χ. ένα συγγενές προϊόν) συν, βεβαίως, την τιμή του. Και, κατ’ επέκταση, να κάνει τις συγκρίσεις με τ’ άλλα φαρμακεία – στο φυσικό είναι τουλάχιστον δύσκολο (πρέπει να ρωτάει… πόρτα, πόρτα). Έτσι, γρήγορα και εύκολα εξασφαλίζει στον εαυτό του την καλύτερη value for money συνθήκη – την οποία θεωρώ ότι το Pharmado, με τον προσφερόμενο συνδυασμό ποιότητας – τιμής, ήδη παρέχει».

ΚΑΙ ΑΠΟ εκεί και πέρα, σημειώστε…

Εφικτή έρευνα αγοράς + παραγγελίες 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα.

Με εύκολο τρόπο: «Είτε μέσω της ιστοσελίδας μας, η οποία συνεχώς ανανεώνεται και βελτιώνεται (σε λειτουργικότητα, πληρότητα, όγκο πληροφορίας, παροχές), είτε τηλεφωνικά (26610 48085)».

Παράδοση – παραλαβή της παραγγελίας εντός 24 ωρών για όλες τις περιοχές εντός των ορίων του μητροπολιτικού Δήμου. «Είτε μέσω courier, στο σπίτι, είτε απ’ τις εγκαταστάσεις μας, σ’ ένα ιδιαιτέρως προνομιακό κι ευπρόσιτο σημείο, στην “καρδιά” της πόλης. Με στόχο αυτό το “εντός 24 ωρών”, παγιώνοντας έναν συγκεκριμένο όγκο παραγγελιών και δημιουργώντας δικό μας δίκτυο διανομής, να καταστεί εφικτό για όλη την Κέρκυρα. Από… τον Παντοκράτορα, έως τον Κάβο!»

Εγγυημένη εξασφάλιση της μέγιστης ποιότητας του αφικνούμενου προϊόντος, μέσω μιας αυστηρής διαδικασίας αποθήκευσης, συντήρησης, συσκευασίας.

Και bonus, συλλογή πόντων με κάθε αγορά (εξαργύρωση κατά την επιθυμία του πελάτη), αλλά και ειδικές προσφορές αποκλειστικά για τα μέλη του Pharmado.

Info: «Ναι», θα πει κάποιος, «αλλά δε χάνεται η επικοινωνία με τον φαρμακοποιό;» Μη βιάζεστε. Ακριβώς επειδή χειροκροτεί πρώτα ο ίδιος τη σημαντικότητα της ανθρώπινης επαφής και την αφοσίωση στην υγεία –και την αγωνία- του ανθρώπου, θα τον βρείτε πάντα εκεί. Παρόντα. «Πίσω από τον πάγκο». Να εξυπηρετεί, να συμβουλεύει, να λύνει απορίες. Οι πιστοί του φυσικού του φαρμακείου, γνωρίζουν να σας πουν…

ΜΙΚΡΟ come back σε μία ήδη ειπωμένη φράση: «Το ηλεκτρονικό φαρμακείο δεν αποτελεί το μέλλον. Αλλά το παρόν!» Ο Διονύσης το εξειδικεύει με μια ακόμη αναλυτικότερη παράθεση του πανελλήνιου χάρτη. Προς γνώση…

«ΞΕΡΕΙΣ πόσα ηλεκτρονικά φαρμακεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Περίπου 700, ποικίλης εμβέλειας (μικρά, μεσαία, μεγάλα). Κάποια, απασχολώντας στο δίκτυό τους ακόμη και 50 εργαζόμενους. Έχοντας ανοίξει τον κύκλο εργασιών τους, είτε σε όλη την Ελλάδα (και, για ν’ αποκριθεί, π.χ., μια τέτοια επιχείρηση στην Κρήτη, στον όγκο των παραγγελιών, μετέφερε logistics και αποθήκες στην Αθήνα κρατώντας στο Νησί marketing και τηλεφωνικό κέντρο), είτε στο εξωτερικό: Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία… Αυτά, δεν θα συμβούν. Συμβαίνουν ήδη. Μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, δίχως ταβάνι ή σύνορα, που εξελίσσεται κι ανανεώνεται ραγδαία, σε όλα τα επίπεδα: νέα εμπορεύματα, νέες προτιμήσεις, νέες ανάγκες του καταναλωτή. Κι αυτό, ένα πράγμα σημαίνει: αύξηση του ανταγωνισμού – είμαι πολύ υπέρ του ανταγωνισμού, γιατί συνεπάγεται παραγωγή καλύτερου προϊόντος και υπηρεσίας για τον πελάτη. Μπαίνοντας, λοιπόν, σε μια τέτοια πραγματικότητα, δεν μπορείς παρά να λειτουργήσεις με όρους που θ’ ανταποκρίνονται άμεσα σ’ αυτήν. Αλλιώς, θα μείνεις πίσω…».

ΕΙΝΑΙ ο λόγος, για τον οποίο, πέραν των όσων ήδη αναφέρθηκαν ως κεκτημένα ή στόχοι με στάμπα «προσεχώς» (άμεση παράδοση, όγκος προϊόντων, συνεχής βελτίωση διαδικτυακών και λοιπών υπηρεσιών…), άμεσα επιλέχτηκε και κάτι ακόμα: «Το Pharmado  έχει ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα», σημειώνει. «Τα περισσότερα ηλεκτρονικά φαρμακεία στη χώρα, ξεκινούν από μια απλή αποθήκη, στο χώρο του ίδιου του φαρμακείου. Εμείς αποφασίσαμε –με ρίσκο, αν θες- να φτιάξουμε εξ αρχής, σε χρόνο μηδέν, εν μέσω lockdown, μια αυτόνομη εταιρεία – αποθήκη σ’ ένα ξεχωριστό οίκημα (το οποίο ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε ανάλογα). Ικανή να εξυπηρετήσει κάθε επιμέρους λειτουργική ανάγκη. Τόσο τις υπάρχουσες, όσο και τις μακροπρόθεσμες, που υπάρχουν ήδη στη σκαλέτα του όλου business plan…»

Και το οποίο, σε βάθος ενός χρόνου, στοχεύει…

«Να γίνει το Pharmado το επαρκέστερο φαρμακείο στο νησί. Αυτός είναι ο στόχος. Να μας αγκαλιάσει η κερκυραϊκή αγορά, να παγιώσουμε την εμπιστοσύνη ενός πιστού, ικανοποιημένου πελατολογίου, φθάνοντας, εντέλει, σε ένα επίπεδο που το Pharmado θ’ ανταγωνίζεται επάξια –βάσει, πάντα, των δυνατοτήτων του- οποιοδήποτε ηλεκτρονικό, ψηφιακό φαρμακείο. Ταβάνι, ξαναλέω, δεν υπάρχει. Ήδη, για παράδειγμα, έχουμε παραγγελίες κι απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα. Μέχρι κι απ’ το άλλο άκρο, τη Μυτιλήνη˙ να… αγάπησε το Pharmado η Μυτιλήνη, το βλέπω δύσκολο (γελάει). Προφανώς, βρήκε την προσφορά που την ικανοποιούσε κι αυτό, αν μη τι άλλο, δίνει ένα στίγμα όσον αφορά στις δυνατότητες, αν και η εστίαση σε μια υπηρεσία πανελλαδικής εμβέλειας, χρειάζεται μια σαφώς νέα στρατηγική. Επί του παρόντος, οι ενέργειές μας είναι εστιασμένες στο τοπικό κομμάτι: Κέρκυρα (πραγματικά θα ήθελα σε 6 μήνες η μεγάλη πλειοψηφία των παραγγελιών να είναι απ’ το νησί) και μετά Δυτική Ελλάδα, με έμφαση στα Επτάνησα. Βήμα – βήμα, όμως. Με ρεαλισμό και σωστή “μετάφραση” – διαχείριση των πληροφοριών που δίνει το αγοραστικό κοινό. Από εκεί και πέρα, η ίδια η δουλειά θα δείξει το δρόμο…»

Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ του ζητούμενου μετάβασης απ’ την αποκλειστικότητα του φυσικού φαρμακείου στην συνοδοιπορία με το ηλεκτρονικό, υπήρξε για τον εμπνευστή, δημιουργό και ιδιοκτήτη της Pharmado μια διαδικασία που ωρίμασε σταδιακά. Έχοντας ως θεωρητικό υπόβαθρο την προϋπαρξη ενός, ούτως ή άλλως, εν δυνάμει καρποφόρου πεδίου (σ.σ. η μητέρα του, Μαρία Πανάρετου, μια απ’ τις πλέον γνωστές φαρμακοποιούς της πόλης, ο δε πατέρας του, Σπύρος, διαπρεπής ιατρός του τόπου) και λυδία λίθο μια συνεχή ανησυχία κι επεξεργασία δεδομένων απ’ τους φοιτητικούς ήδη καιρούς του (Φαρμακευτική).  

«ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ τη Σχολή», τονίζει, «είχα ήδη “χτίσει” μια πολύ καλή επικοινωνία με διάφορες εταιρείες. Λαμβάνοντας χρήσιμες συμβουλές για το πού ακριβώς πηγαίνει το πράγμα. Πώς “τρέχει” η αγορά, τι ζητάει, ποιες οι προοπτικές. Ως χαρακτήρας, παράλληλα, μ’ άρεσε ανέκαθεν η στρατηγική. Έτσι, μπήκα στη διαδικασία της μετεκπαίδευσης (μεταπτυχιακά): σε marketing – επικοινωνία, με εξειδίκευση στο marketing και μετά, στη διοίκηση επιχειρήσεων. Οπότε, το marketing και το ηλεκτρονικό εμπόριο μπήκαν πραγματικά στη ζωή μου τότε, το 2014, όταν, ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), στα πλαίσια εργασιών, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε –πειραματικά, πάντα- με εταιρείες που σκέπτονταν να κάνουν eshop ή έφτιαχναν applications, εφαρμογές στον “πραγματικό κόσμο” (για bar, parking κ.λπ.)».

Η ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ της ιδέας στο δικό του αντικείμενο, υπήρξε απλά η λογική συνέχεια. Πρώτα φιλολογικά. Σταδιακά, ουσιαστικότερα. Λίγα χρόνια έπειτα, επιστρέφοντας στην Κέρκυρα, ο καρπός, ώριμος πια, έμοιαζε –και ήταν- θέμα χρόνου να πέσει από το δέντρο…

Απορία: δεδομένων όλων αυτών, πώς εξηγείς το γεγονός ότι έπρεπε να έρθει το «Pharmado» για να προσθέσει, ουσιαστικά, την Κέρκυρα στο χάρτη των ηλεκτρονικών φαρμακείων;

«Γιατί είναι μια δύσκολη δουλειά. Που απαιτεί υψηλό ρίσκο, χρειάζεται αρκετά κεφάλαια για επένδυση και, οπωσδήποτε, το know how. Σέβομαι πολύ τους συναδέλφους φαρμακοποιούς, γιατί έχουν σπουδάσει το αντικείμενο – πάνω απ’ όλα, είμαστε επιστήμονες. Όμως εδώ, απαιτούνται πολλά περισσότερα. Μιλάμε για εμπορική διαχείριση, οφείλεις άρα να έχεις και εμπορική γνώση και μάλιστα καλή – εδώ εμένα “κουμπώνει” το μεταπτυχιακό μου. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η κερδοφορία πολύ μικρή, παίζεις με ποσοστά. Η συνεχής εγρήγορση και μελέτη των δεδομένων, απαιτούμενη. Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, οι προχειρότητες και η μη αφοσίωση δε συγχωρούνται. Το “πληρώνεις” πριν καν το πάρεις χαμπάρι.  Είναι λογικό, λοιπόν, κάποιος να μην μπει εύκολα σ’ αυτή τη “φασαρία”…»

Εντάσσεται μήπως σ’ όλο αυτό και η μη επαρκής, ίσως, εξοικείωση του αγοραστικού κοινού με το ηλεκτρονικό εμπόριο;

«Δεν θα συμφωνήσω μ’ αυτό. Ο κόσμος πλέον είναι εκπαιδευμένος στο online εμπόριο. Γιατί, πολύ απλά, διαμορφώθηκαν έτσι οι συνθήκες τα τελευταία, δύσκολα χρόνια, που η καλή τιμή, το value for money, εξελίχθηκαν σε ζητούμενο του οικογενειακού προϋπολογισμού. Θες μια ένδειξη; Οι παραγγελίες που έχουμε εμείς μέχρι στιγμής, στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ηλεκτρονικές. Όχι τηλεφωνικές (εκεί, αντίθετα, που όντως παρατηρείται ακόμη ένα δισταγμός, είναι στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η πλειοψηφία είναι ακόμη “μαγκωμένη” με το “πλαστικό χρήμα”). Θες και μία απόδειξη; Το… νοκ άουτ, που τέθηκαν όλες οι μεταφορικές σ’ αυτό το δεύτερο lockdown, λόγω του όγκου των παραγγελιών! Νταλίκες με εμπόρευμα, καθημερινά. Κάθε είδους. Ο κόσμος είναι ήδη πιο μπροστά από εμάς. Εμείς έχουμε απορία αν ξέρει…»

ΞΕΡΕΙ…  Αναζητεί… Πληκτρολογεί: τρία «double U»… dot… Pharmado.gr. Γιατί το πρώτο ηλεκτρονικό φαρμακείο του νησιού, δεν αποτελεί πλέον το μέλλον. Μα, το υπέροχο παρόν…

BONUS INFO

Ισχύει ήδη, με εξαιρετική ανταπόκριση, στο φυσικό φαρμακείο του Διονύση Σκιαδόπουλου. Άμεσα δε, απ’ τις αρχές του χρόνου, ετοιμάζεται να λάβει ισχύ και στο Pharmado. Ο λόγος για την επιχειρησιακή συμμετοχή σε πρόγραμμα εταιρικής, κοινωνικής ευθύνης. «Ήδη», σημειώνει, «έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το Καταφύγιο Ζώων. Ώστε, με την προσφορά κάποιων προϊόντων, ένα χρηματικό μέρος του αντιτίμου να πηγαίνει για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου». Perfect…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ