Το έργο «ΒΙΟΜΝΗΜΕΣ» του Ιονίου Πανεπιστημίου, με, πλην άλλων, δενδροχαρτογάφηση και χρονολόγηση επιλεγμένων ελαιοδέντρων στα νησιά της Π.Ι.Ν.
ΚΑΙ Τ’ ΟΝΟΜΑ αυτού, «ΒΙΟΜΝΗΜΕΣ». Με περιγραφή, «Οι Μνημειακοί Ελαιώνες και Eλαιόδενδρα – Καταγραφή, Αποτύπωση, Χρονολόγηση και Ανάδειξή τους ως υψηλής αξίας οικοσυστήματα». Και στόχο την προστασία και ανάδειξη των Μνημειακών Ελαιώνων, ως οικοσυστημάτων υψηλής οικολογικής και πολιτιστικής αξίας, άρρηκτα συνδεμένων με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το έργο που υλοποιεί στη έκταση όλων των νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων (ΕΣΠΑ 2014-2020), προς συμβολή στη διατήρηση και προστασία των Υπεραιωνόβιων Ελαιώνων & Ελαιόδενδρων (Υ.Ε.) και της βιοποικιλότητάς τους, με παράλληλη προώθηση πρακτικών αποδοτικής χρήσης των πόρων και των υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα στις ανθρώπινες κοινωνίες.
ΟΠΩΣ σημειώνεται, οι Υ.Ε. στο Ιόνιο αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία του τόπου, ενώ παράλληλα αποτελούν βασικό κρίκο στη σύνδεση με τον εναλλακτικό τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η διαχρονική αξία τους, η παραγωγικότητά τους, οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν, τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με τις περιοχές που βρίσκονται, θα μελετηθούν στο πλαίσιο του έργου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση σε όλη την περιοχή του Ιονίου και ειδικότερα σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Παξούς και Ζάκυνθος.
Η ΔΕΝΔΡΟΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ επιλεγμένων μνημειακών ελαιοδένδρων με τη μέθοδο του άνθρακα 14 (C14), σε όλα τα νησιά μελέτης, θα δώσει στοιχεία για το διαχρονικό ρόλο της ελιάς και της ελαιοκαλλιέργειας στα Επτάνησα. Η μελέτη των υγειοπροστατευτικών χαρακτηριστικών τους στο ελαιόλαδο, δύναται να αναδείξει την ιδιαίτερη διατροφική αξία του προϊόντος και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδο καθώς και βελτίωση της ανταγωνιστικής του εμπορικής ταυτότητας.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, στο πλαίσιο του έργου θα συνταχθεί εγχειρίδιο με καλές πρακτικές για τη διαχείριση των Υ.Ε., ώστε αυτό να συμβάλλει στην προστασία τους και να εξασφαλίσει το κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση των παραγωγών. Υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης θα δημιουργηθεί και για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, η χάραξη διαδρομής Υ.Ε. στο Ιόνιο και σε κάθε νησί ξεχωριστά, θα συμβάλλει στην εναλλακτική ανάπτυξη και στο βιώσιμο τουρισμό των περιοχών, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες.
Περισσότερες πληροφορίες
- Αριστοτέλης Μαρτίνης, Επίκουρος Καθηγητής
- Τηλ.: 2695021053 & 26950.21067 & 6972406764
- Εμαιλ: ionio.biomnimes@gmail.com
- Στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://biomemories.envi.ionio.gr/