16.9 C
Corfu
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βook / 5+1 ΑΓΑΠΗσιάρικες βιβλιοπροτάσεις

… ή ΒΙΒΛΙΑ για τον ΕΡΩΤΑ, για μικρά και μεγάλα παιδιά, ερωτοχτυπημένα ή όχι.

Γράφει η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη / Μεταφράστρια

  1. Ο ερωτευμένος. Σε κείμενο και εικονογράφηση της Γαλλίδας Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ και μετάφραση της Κλαιρ Νεβέ, από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Βιβλίο-αριστούργημα. Κάθε σελίδα είναι ένας άρτιος πίνακας ζωγραφικής που δένει αρμονικά με το κείμενο και προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνει, τελικά, «ερωτευμένος».
  2. Ιστορίες από τον Σαίξπηρ – Η τρέλα της αγάπης, από τις εκδόσεις «Πατάκη», με εικονογράφηση της Ανδρομάχης Γιαννοπούλου. Η ηθοποιός, συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη διασκευάζει αριστοτεχνικά τρεις ιστορίες για τη δύναμη της αγάπης για μια πρώτη επαφή με τον πλούτο του σαιξπηρικού έργου. Και επισημαίνει: «Μπορεί να άλλαξε ο τρόπος που μιλάμε, που εκφραζόμαστε, αλλά δεν άλλαξε ο τρόπος που ζούμε κι ερωτευόμαστε. Και ο Σαίξπηρ αγαπούσε. Εκείνος, όμως, έγραφε ποιήματα και γράμματα και δεν έστελνε μηνύματα σε κινητά και μέιλ, όπως εμείς».
  3. Απέναντι, του Θοδωρή Παπαϊωάννου, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, από τις εκδόσεις «Ίκαρος». Ο δεύτερος τίτλος της σειράς με πρωταγωνιστές τα σκαθάρια Μέλιο και Μελανή, αφηγείται μια γλυκιά ιστορία για έναν έρωτα που νικά όλα τα εμπόδια. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με τραγούδια γραμμένα ειδικά γι’ αυτήν την έκδοση από τον γιο του συγγραφέα, τον συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου.
  4. Ο Κάδμος, η σκυλίτσα του και το φεγγάρι, του Χρήστου Μπουλώτη, με ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» είναι μια αληθινή ιστορία, όπως δηλώνει ο συγγραφέας της. Μας ταξιδεύει στον κόσμο του Κάδμου, του τετράποδου φύλακα του Μουσείου της Θήβας και στη σχέση του με έναν αρχαιολόγο, το φεγγάρι, αλλά και μια σκυλίτσα. Η τρυφερή αυτή ιστορία θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.
  5. Η Αγγελίνα, της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Σουηδού εικονογράφου Daniel Egnéus είναι μία από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδόσεων «Μάρτης». Σε μεγάλο σχήμα, με εικόνες που ταξιδεύουν, η μοναδική Ξένια Καλογεροπούλου πλάθει μια ιστορία που θυμίζει παραδοσιακό παραμύθι και μας παρασύρει στη συναρπαστική ιστορία αγάπης της Αγγελίνας.
  6. Κλείνουμε με μια διαφορετική πρόταση. Το βιβλίο Παιδικοί έρωτες του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη από τη σειρά «Σχολή ανήσυχων γονέων» των εκδόσεων «Ίκαρος». Το βιβλίο απευθύνεται εξίσου σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε αναγνώστες που δεν έχουν παιδιά και προέκυψε από μαγνητοφωνημένες βραδινές συζητήσεις του συγγραφέα με ομάδα γονέων. Ο συγγραφέας, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής, με απλά λόγια και μέσα από ζωντανούς διαλόγους συζητά με γονείς λιγότερο ή περισσότερο «δύσκολα» θέματα που τους απασχολούν, από τον αυνανισμό στην παιδική ηλικία και το «οιδιπόδειο», μέχρι τις ερωτήσεις των παιδιών για το σεξ και το γυμνό στην οικογένεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ