Γράφει η Σοφία Παπικινού/ Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Msc
Το Πάσχα έφτασε και η ανάγκη για σωστή διατροφή, πιο επιτακτική από ποτέ. Το διατροφικό παράδοξο της περιόδου, είναι πως μετά από μια περίοδο μακράς (40 ημερών) ή μικρότερης (εβδομάδας) νηστείας, οι περισσότεροι πέφτουν μανιωδώς στην υπερκατανάλωση ζωικού λίπους, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να περνάει μεγάλο σοκ. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε, ώστε να μην υποβάλλουμε το σώμα μας σε μια τόσο επιβαρυντική διαδικασία;
Τι κερδίζω απ’ τη νηστεία
Μόνο καλά πράγματα, καθώς αποτελεί μια καλή ευκαιρία “φυσικής” αποτοξίνωσης από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Με την προϋπόθεση, λοιπόν, πως η νηστεία δεν περιλαμβάνει τηγανητά τρόφιμα, αλλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, λαδερά και θαλασσινά σε σωστές ποσότητες, τα οφέλη είναι:
– Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ
– Μείωση της αρτηριακής πίεσης
-Μείωση σωματικού λίπους
Οκ με τη νηστεία, τι γίνεται όμως το Μ. Σάββατο, μετά την Ανάσταση;
Παραδοσιακά, οι περισσότεροι ανυπομονούν να καθίσουν στο τραπέζι και να φάνε κρέας, τυρί και όσα στερήθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Όμως, εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς (1) είναι βράδυ και (2) η αποχή από το ζωικό λίπος ήταν μεγάλη, άρα ο οργανισμός κινδυνεύει από μεγάλο σοκ.
Συμβουλή Νο1
Καταναλώστε μια σούπα, πχ παραδοσιακή μαγειρίτσα, στο μέγεθος μια κούπας και συνοδεύστε με μια γενναία ποσότητα πράσινης σαλάτας. Όσοι έχουν πεπτικά προβλήματα ή αυξημένη χοληστερόλη ή ουρικό οξύ, αντί για μαγειρίτσα, ας καταναλώσουν ένα βαθύ πιάτο κοτόσουπα αυγολέμονο, ώστε να προσαρμοστεί πιο ομαλά το σώμα στο ζωικό λίπος και να μην αυξηθούν απότομα τα επίπεδα ουρικού οξέως και χοληστερόλης.
Συμβουλή Νο2
Μην καταναλώσετε το βράδυ της Ανάστασης πασχαλινά αυγά, αλλά… τσουγκρίσετε και κρατήστε τα για πρωινό την Κυριακή του Πάσχα.
Τι να φάω την Κυριακή του Πάσχα
Καλό θα ήταν να μην παραλείψουμε το πρωινό, ώστε να μην καταναλώσουμε αργότερα μεγάλες ποσότητες φαγητού στο μεσημεριανό τραπέζι. Ένα πασχαλινό αυγό από την προηγούμενη μέρα ή ένα γιαούρτι 2% με ένα φρούτο, είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Στο γεύμα, προτείνω πάντα να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα. Γι’ αυτό ζητάμε πιάτο και το γεμίζουμε με σωστές ποσότητες και σωστή κατανομή με τις προσφερόμενες λιχουδιές.
Φροντίζουμε να βάλουμε μια μεγάλη μερίδα λαχανικών, που θα καλύψει σχεδόν το μισό πιάτο, προσθέτουμε μια παλάμη- έως το μέσο των δακτύλων- πρωτεΐνη (αρνί ή κατσίκι, αφαιρώντας την πέτσα και το ορατό λίπος) και τέλος, μια χούφτα ρύζι ή πατάτες φούρνου.
Για βραδυνό, ας επιλέξουμε κάτι ελαφρύ, όπως γιαούρτι με δημητριακά και φρούτο ή χορτόσουπα ή σαλάτα με λίγο άπαχο τυρί και μια φέτα ψωμί ολικής.
Μην ξεχνάτε!
-Τα νεαρά ζώα πχ κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος, αλλά και τα εντόσθια, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, απ’ τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέως, που προκαλεί “ουρική αρθρίτιδα” και είναι πλούσιες σε “κακή χοληστερόλη”
-Η μαγειρίτσα, λόγω των εντόσθιων, μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και ουρικό οξύ.
-Δύο πασχαλινά κουλούρια, μας δίνουν περίπου 230 θερμίδες, με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61mg χοληστερίνη.
-60γρ πασχαλινό τσουρέκι μας δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.
-Η μεγάλη συγκέντρωση λίπους και, κυρίως, κορεσμένου και χοληστερόλης, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής, οπότε χρειάζεται προσοχή σε όσους έχουν σχετικά προβλήματα.
Γι’ αυτό μην ξεχνάτε πως οι φυτικές ίνες απ’ τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο δείπνο του Μ. Σαββάτου όσο και στο πασχαλινό τραπέζι, παίζουν καθοριστικό ρόλο, αφού θα προστατεύουν απ’ την είσοδο όλης της ποσότητας χοληστερόλης και ζωικού λίπους, μέσω της πέψης.
Καλό Πάσχα σε όλους…