Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A.
Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη
• WHO IS WHO: Η Έλσα- Μαρία Δολιανίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση “ Διαχείριση και Ανάδειξη Πολιτιστικής Πληροφορίας”. Έχει σπουδάσει Ελληνικό Πολιτισμό, Δημοσιογραφία και Μουσική.
Εργάζεται στην ΕΡΤ Κέρκυρας και είναι Προϊσταμένη του Σταθμού. Είναι Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου “ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” για τη ροταριανή χρονιά 2021-2022. Πιστεύει στην κοινωνική προσφορά και στον εθελοντισμό γιατί θεωρεί ότι βοηθάει στην επίλυση κοινωνικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων και είναι μια συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος ή αμοιβή, αλλά στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.
›1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…
- Τις Λιτανείες και τις εκδηλώσεις του Πάσχα.
- Την Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης αλλά και των παραδοσιακών χωριών της .
- Την Kερκυραϊκή κουζίνα που είναι επηρεασμένη από τις γαστρονομικές συνήθειες των Βενετών και μέχρι σήμερα αυτές οι παραδοσιακές συνταγές διατηρούνται χάρη στις Kερκυραίες νοικοκυρές και αποτελούν μέρος της ιστορικής μας μνήμης.
›2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;
- Οι καμπάνες του Αγίου Σπυρίδωνα.
- Ο ήχος των φιλαρμονικών όταν παιανίζουν στο Λιστόν και στα καντούνια της παλιάς πόλης, αλλά και όταν κάνουν τις πρόβες τους.
›3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;
Ο συνθέτης και Διευθυντής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, Σπύρος Προσωπάρης. Ένας πολυπράγμων αρχιμουσικός και συνθέτης υψηλού κύρους. Έχει γράψει και την μουσική για το “σήμα” της ΕΡΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
›4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο σκηνοθέτης που αναδεικνύει πολιτισμούς.
›5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;
Το κοσμοπολίτικο στοιχείο που κουβαλάν οι Kερκυραίοι.



›6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;
Το ιδανικό Ιδανικό μέρος για να απομονωθώ είναι μια μικρή γωνίτσα στο πίσω μέρος του «Κήπου του Λαού» πάνω από το Φαληράκι.
›7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;
O Ιωάννης Καποδίστριας. Χαρισματικός, εκσυγχρονιστής, ταπεινός, οραματιστής και πρωτοπόρος.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές πόλεις έχουν στηθεί προς τιμήν του αδριάντες και προτομές, ενώ στην Ελβετία θεωρείται εθνικός ήρωας.
›8. Η καλύτερη θέα;
Η Ανατολή από τον κήπο του σπιτιού μου με θέα το Νησάκι Βίδο και το Παλαιό φρούριο.
›9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;
Είναι δύσκολη η επιλογή ανάμεσα σε τόσα café και εστιατόρια που υπάρχουν στο νησί αλλά, η Αίγλη, το Rex και το Ακταίον είναι από τα πλέον αγαπημένα μου στην πόλη.
›10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;
Αν θα έπρεπε να ζήσω οπωσδήποτε σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας νομίζω ότι θα επέλεγα την Αθήνα και μάλιστα το ιστορικό της κέντρο.


