11.9 C
Corfu
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κέρκυρα της Αγάθης Κοσκινά

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A.

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

• WHO IS WHO: Η Αγάθη Κοσκινά γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ξεκίνησε τις σπουδές της στο Ωδείο Κέρκυρας λαμβάνοντας τα πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο Πιάνου με Άριστα και το πτυχίο Φυγής με Άριστα Παμψηφεί. Αργότερα, έλαβε το Δίπλωμα πιάνου από το Ηπειρωτικό Ωδείο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, με καθηγήτριά της την κα Άννα Διαμαντοπούλου στο σύγχρονο τραγούδι, με βαθμό πτυχίου Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση με επιτροπή σπουδαίους καλλιτέχνες του χώρου, όπως το μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή, το μαέστρο της ορχήστρας των χρωμάτων Μίλτο Λογιάδη, την καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Έλενα Μουζάλα και άλλους.

Έχει διατελέσει καθηγήτρια πιάνου, στα Μουσικά Σχολεία Κέρκυρας και Πρέβεζας και στο Ωδείο Κέρκυρας.

Υπήρξε μαέστρος στην παιδική και ανδρική χορωδία Σπαρτύλα από το 1995 -2002, είναι ιδρυτικός μαέστρος στη μεικτή χορωδία Καναλίων από το 2011 – 2018 καθώς και στο νεοσύστατο από το 2014 – 2018 παιδικό τμήμα. Επίσης, μαέστρος από το 2002 στη μεικτή χορωδία Αχαράβης, στα προσχολικά, παιδικά και εφηβικά τμήματά της μέχρι σήμερα.

Έχει συμμετάσχει ως μαέστρος σε διάφορα φεστιβάλ κι εκδηλώσεις εντός και εκτός συνόρων, όπως: στο Osterode της Γερμανίας καλεσμένη από την τοπική αυτ/ση για την προβολή της Ελληνικής μουσικής (2019), στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας (2013), στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας μετά από πρόσκληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου (2014), καθώς και στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου ‘Στην υγειά μας ρε παιδιά’, κατόπιν πρόσκλησης από την παραγωγό κ. Λάσκαρη για δυο συνεχόμενα έτη (2014 και 2015).

Έχει αποσπάσει το αργυρό μετάλλιο, με συμμετοχή χορωδίας της υπό την δ/νση της, στο διεθνές φεστιβάλ διαγωνιστικού χαρακτήρα της Interkultur (2016).

Έχει συμμετάσχει στη δισκογραφία “Τα ψηλά βουνά”, στα τραγούδια από το αναγνωστικό του Ζαχαρία Παπαντωνίου αποδίδοντας ως μαέστρος παιδικής χορωδίας τα ιστορικά “Τσιριτρό” του Γ.Λαμπελετ, την “Ξανθούλα”, του Ν.Μάντζαρου καθώς και ένα σύγχρονο τραγούδι “Ο κόκορας”, του Μ. Κουμπιού σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Μακεδόνας, Δώρος Δημοσθένους κ.α.

Από το Μάϊο του 2021 έχει αναλάβει το μουσικό παιδαγωγικό πρόγραμμα του πρώτου Πανελλαδικά “Πρότυπου Μουσικού ΚΔΑΠ Children’s World”, που εδρεύει στην Κέρκυρα. 

Στις επαγγελματικές της συνεργασίες ως μαέστρος συγκαταλέγονται πολλές συναυλίες με γνωστούς ερμηνευτές και καταξιωμένους καλλιτέχνες.  

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Τα χρώματα και την αρχιτεκτονική από τα κτίρια στα Μουράγια και το τελετουργικό σε ό,τι αφορά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Ο ήχος των κυμάτων της θάλασσας.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Νομίζω ότι ο καταλληλότερος θα ήταν ο Γιώργος Χατζηνάσιος! Μοναδικός συνθέτης, άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  «κανταδόρικος» και με εξαιρετικά σάουντρακ στο συνθετικό του έργο.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Η Κέρκυρα έχει ωραία φυσικά σκηνικά για να γυριστούν ταινίες δράσης όπως  το «Mission impossible” με τον Tom Cruise ή κάποια συνέχεια από τις ταινίες «Η αρπαγή του Λιαμ Γουίνσον», δηλαδή υπερπαραγωγές.

Επίσης θεωρώ επιβελημένο να γυριστεί μια ταινία εποχής για τη ζωή του συνθέτη Νικόλαου Μάντζαρου με σκηνοθέτη το Γιάννη Σμαραγδή.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Πέραν της χαρακτηριστικής προφοράς που προδίδει ένα Κερκυραίο, αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο είναι η ίδια η αγάπη του για το νησί.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Η θάλασσα…

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Θα ήθελα να ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.

8. Η καλύτερη θέα;

Για μένα είναι η θέα του Παλαιού και Νέου Φρουρίου με τα κτίρια στα Μουράγια, έτσι όπως αντικρύζεις την Κερκυρα, ερχόμενος με το φεριμπότ.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Ο κήπος του “Καλημέρα” όπου είναι δροσερά και ήσυχα..

10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Στο Καστελλόριζο, στη Χάλκη, στους Φούρνους, αλλά και σε άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου πελάγου μας. Η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα που της δόθηκε η ομορφιά πολύ απλόχερα. Όσο το σκέφτομαι βρίσκω κι άλλα μέρη που θα μπορούσα να ζήσω…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ