11.9 C
Corfu
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κέρκυρα της Ναταλίας Καποδίστρια

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A.

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: H Ναταλία Καποδίστρια γεννήθηκε στην Αθήνα. Σχολείο, πήγε στη Σχολή Χιλλ και μελέτησε κλασικό και σύγχρονο χορό. Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1986 εργάζεται επαγγελματικά στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Α. Μινωτή, Σ. Ευαγγελάτο, Μ. Λυμπεροπούλου, Γ. Χουβαρδά, Σ. Τσακίρη, Π. Μιχαηλίδη, Κ. Αρβανιτάκη, Δ. Παπαδόπουλο, J. Lassalle, R. Jett κ. α. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους P.A.Meir, Β. Βαφέα, Γ. Κορδέλα, Τ. Μπουλμέτη, Μ. Ηλιού κ.α. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή και είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 2011 εγκαταστάθηκε στον τόπο καταγωγής της, την Κέρκυρα.

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Δεν θα άλλαζα την ποίηση του φωτός της Κέρκυρας ανάμεσα από τα πανύψηλα σώματα των δέντρων του Κερκυραϊκού ελαιώνα σε υπέροχη αρμονία με τα ψηλά κυπαρίσσια και την πόλη με τα μνημεία της.

Τέλος, τις μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ντόπιων, σε κάθε τομέα. Πρωτοβουλίες που επενδύουν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας κι εγγυώνται τη διατήρηση της υλικής και άυλης κληρονομιάς της, προς όφελος της ντόπιας οικονομίας.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

H φωνή του γκιόνη μέσα στις ανοιξιάτικες νυχτιές, παρέα με τα φωτάκια από τις πυγολαμπίδες και τη λαχτάρα για το καλοκαίρι που πλησιάζει.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Οποιοσδήποτε θα εμπνεόταν από μια ρηξικέλευθη διασκευή της παραδοσιακής «Ρούγας».

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Ο Ταρκόφσκι.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Αν και ποτέ, κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλο, θα έλεγα πως λιγότερο ή περισσότερο τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να αφορούν τον Κερκυραίο: η αγάπη για τον τόπο του, η τάση για «κοινωνική κριτική», η δυσκινησία στην όποια βαθιά και ουσιαστική κοινωνική αλλαγή, η διαθεσιμότητα στην ενσωμάτωση καινούργιων ατόμων στο κοινωνικό γίγνεσθαι της καθημερινότητας, η τρέλα και το πείσμα στη θετική και την αρνητική τους χροιά.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Για να απομονωθώ χρειάζομαι να νοιώθω ασφάλεια και οικειότητα. Μοιραία λοιπόν θα επιλέξω το σπίτι μου στα Επισκοπιανά.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Δεν μπορώ να συνδέσω μια γεωγραφική θέση και ολόκληρη την ιστορία ενός τόπου μέσα στους αιώνες, με ένα συγκεκριμένο ανθρώπινο πρόσωπο. Καλύτερα, θα μπορούσα να αναφέρω σαν «Κέρκυρα» μια εικόνα που διατηρώ ζωντανή στη μνήμη μου: απόγευμα, μέσα στο μούχρωμα μιας ανοιξιάτικης μέρας, χωριάτισσα με το ροκέτο της και το κοφίνι στο κεφάλι, ευθυτενής και με ρυθμικό βηματισμό, επιστρέφει από το χωράφι στο σπίτι, κρατώντας από το σχοινί το γάιδαρο φορτωμένο… ενίοτε ο σύζυγος ήταν πάνω στο γάιδαρο! Εντούτοις, καθαρά προσωπικά όταν σκέπτομαι το νησί, μου έρχεται στο νου η νόνα μου, η Βασιλική (Κούλα) Παπαθεοδώρου.

8. Η καλύτερη θέα;

Τ’ αστέρια του ουράνιου θόλου και η θάλασσα μέσ’ από το παράθυρό μου στα Επισκοπιανά, αλλά και η θέα της πόλης έτσι όπως στρίβει το φέρυ και μπαίνει στο λιμάνι… και να είναι Πάσχα και να είναι ολάνθιστες οι κουκουκιές!

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Αν βγω, θα βγω για φαγητό. Μου αρέσει να πηγαίνω στα λεγόμενα «Ψαράκια» του Άνθη στα Μοραΐτικα και στο «Παλιομάγαζο» του Σουέρεφ στη Στρογγυλή.

10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Μεγάλωσα στο Παλιό Φάληρο στην Αθήνα, έτσι έχω ανάγκη να βλέπω θάλασσα και σίγουρα με κουράζει για μεγάλο διάστημα η πολυκοσμία και η ένταση των μεγάλων πόλεων. Παρ’ ολ’ αυτά θα μπορούσα να ζήσω οπουδήποτε χρειαστεί να πάω για κάποιο λόγο που με θα ενδιέφερε ή που θα έπρεπε… προσαρμόζομαι εύκολα.


Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ