16.9 C
Corfu
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

To Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκπρόσωπος των ελληνικών ΑΕΙ στην Πράγα

Στη διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχε...

Εγκαίνια για το νέο βρεφικό σταθμό στα πρώην ΚΑΠΗ

Τα εγκαίνια ενός ακόμα βρεφικού σταθμού στην οδό Ακαδημίας στην Πόλη της Κέρκυρας (πρώην ΚΑΠΗ), πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 13.15...

Δηλώσεις συμμετοχής φορέων για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κ. Κέρκυρας

Από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνεται: Στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, διοργανώνει σειρά δράσεων...

Η Κέρκυρα της Ζωής Δικταίου

Οι... πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους, μέσα από 10 Q&A! Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη WHO IS WHO: "Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης...

Γ. Παναγιωτίδου: Με το ΚΕΘΕΑ οι Κερκυραίοι αποκτούν πλέον πρόσβαση στο πρόβλημα της εξάρτησης

Με αφορμή την 1η Ποδηλατοδρομία του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κέρκυρας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, η υπεύθυνη του Πολυδύναμου στην Κέρκυρα αλλά και υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης στα Γιάννενα Γιώτα Παναγιωτίδου, μίλησε στο CorfuStories.com, για τις νέες δυνατότητες και προοπτικές που παρουσιάζονται στο νησί μας, με την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου στην Κέρκυρα.

Μας ανέλυσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με ποιο τρόπο θα γίνεται η παροχή βοήθειας, ποιες εξαρτήσεις αφορά, στατιστικά στοιχεία και για ποιο λόγο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η 1η Ποδηλατοδρομία.

C.S.: Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κέρκυρας, λοιπόν: Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Κέρκυρα; Ποιες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες;

Γ.Π.: Στις 13 Σεπτέμβρη ξεκίνησε τη λειτουργία του, το Πολυδύναμο Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ στην Κέρκυρα.

Η Μονάδα αυτή αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσίας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κι εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες για το πρόβλημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο/gaming, οι οποίες θα προσφέρονται τοπικά και δωρεάν, προσαρμοζόμενες στις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής.

Η δημιουργία της νέας μονάδας υποστηρίζεται τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Δήμο Κέρκυρας.

C.S.: Οι κάτοικοι της Κέρκυρας αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες για το πρόβλημα της εξάρτησης. Με ποιο τρόπο θα γίνεται η παροχή βοήθειας; Σε ποιες εξαρτήσεις αφορά;

Γ.Π.: Το Πολυδύναμο Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης για την προβληματική χρήση ή την εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο/gaming.

Απευθύνεται τόσο σε όσους αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε μέλη του στενού τους περιβάλλοντος.

Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, με σεβασμό στο απόρρητο, τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές συναντήσεις.

C.S.: Υπάρχουν ήδη κάποια στατιστικά στοιχεία για την περιοχή μας; Τι πιστεύετε είναι σημαντικό κι έχει ανάγκη η Κέρκυρα στην παρούσα φάση;

Γ.Π.: Μιας και μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία της η Μονάδα, δεν έχουμε ικανά στοιχεία ωστόσο η εικόνα και από την προσέγγιση των Κερκυραίων του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στα Ιωάννινα που είναι αυξημένη, το προφίλ των ανθρώπων που ζήτησαν βοήθεια αφορά κυρίως σε:

Άνδρες κατά 83% και γυναίκες 17%, με  μέση ηλικία τα 33 χρόνια. Το 45% έχουν διακόψει την εκπαίδευση με μέση ηλικία διακοπής 15 χρόνια. Σε ότι αφορά την εργασία, το 49% είναι άνεργοι και περιστασιακά εργαζόμενοι, ενώ σταθερή εργασία έχει το 42%. Από τα στοιχεία του Τμήματος Έρευνας κι Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ προκύπτει ότι το 70% κάνει χρήση σε οπιοειδή και 30% κάνναβη. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το 62% έχει κάνει ενέσιμη χρήση με μέση ηλικία ενέσιμης τα 21 χρόνια. Επίσης 25% είχε τουλάχιστον ένα επεισόδιο υπερβολικής δόσης.

C.S.: Στο Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κέρκυρας θα παρέχεται συμβουλευτική μόνο ή και θεραπείες αποκατάστασης; Μιλήστε μας για τη διαδικασία που ακολουθείται.

Γ.Π.: Το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης για την προβληματική χρήση ή την εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο/gaming. Απευθύνεται τόσο σε όσους αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε μέλη του στενού τους περιβάλλοντος.

Αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και χωρίς τη χορήγηση υποκατάστατων το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης, με τη συμμετοχή της οικογένειας και της κοινωνίας.

Στο ΚΕΘΕΑ βλέπουμε την εξάρτηση ως σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων και υποστηρίζουμε κάθε άνθρωπο ολοκληρωμένα. Γι’ αυτό και η θεραπεία  αρχίζει, αλλά δεν τελειώνει με τη διακοπή της χρήσης.

Η θεραπεία δεν είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά μια μακρά διαδικασία βαθιάς προσωπικής αλλαγής, μέσα από την οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει επίγνωση και να τροποποιήσει μοτίβα σκέψης, μορφές συμπεριφοράς  και συναισθηματικές αντιδράσεις που τον οδηγούν στη χρήση ή συνδέονται με αυτήν.

Συγχρόνως, αξιολογούνται τα προβλήματα και οι ανάγκες του σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής του, ώστε να υποστηριχθεί σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, εργασίας, οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, σχέσης με το νόμο κ.ά. Τελικός στόχος είναι το χτίσιμο ενός νέου τρόπου ζωής, μακριά από ουσίες, ώστε να ξαναγίνει ο άνθρωπος λειτουργικός και παραγωγικός στην οικογένεια, τη δουλειά και την κοινωνία.

Η βασική θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζει το ΚΕΘΕΑ είναι η ψυχοκοινωνική προσέγγιση των θεραπευτικών κοινοτήτων, ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα διεθνώς για την επίτευξη της απεξάρτησης και την επανένταξη στην κοινωνία.

Τα μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων δεν είναι «ασθενείς» που υποβάλλονται παθητικά σε θεραπεία υπό την επίβλεψη «ειδικών». Συμμετέχουν εθελούσια σε ένα δομημένο και ασφαλές περιβάλλον αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας που τους προσφέρει συνεχείς ευκαιρίες και στήριξη, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της εξάρτησής τους, να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη για τη ζωή τους και να ανακτήσουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους. Οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ δεν χορηγούν φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Το ΚΕΘΕΑ έχει προσαρμόσει το μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων στις ελληνικές ανάγκες κι έχει δημιουργήσει μακρόχρονα εντατικά θεραπευτικά προγράμματα διαμονής κι εξωτερικής παρακολούθησης, προγράμματα εφήβων καθώς και προγράμματα σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Αξιοποιώντας την αρχή της αυτοβοήθειας και διάφορα θεραπευτικά εργαλεία, το ΚΕΘΕΑ προσφέρει επίσης ευέλικτα προγράμματα εξωτερικής παρακολούθησης για ανθρώπους που χρειάζονται λιγότερο εντατική ή πιο βραχύχρονη υποστήριξη, όπως χρήστες χασίς, περιστασιακούς χρήστες διάφορων ουσιών, χρήστες σε αρχικό στάδιο της εμπλοκής τους με τις ουσίες ή ανθρώπους που διατηρούν τη λειτουργικότητά τους παρά την κατάχρηση κ.ά.

Το Κέντρο λοιπόν στην Κέρκυρα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες:

  • Αξιολόγησης και εκτίμησης αναγκών.
  • Συμβουλευτικής και κινητοποίησης.
  • Βραχείας παρέμβασης-θεραπείας εξωτερικής παρακολούθησης.
  • Συνεργασίες με εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και δομές πρόνοιας.
  • Παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ.

C.S.: Οι Κερκυραίοι θα έχουν την ευκαιρία το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου να ενημερωθούν για το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων. Τι ακριβώς θα συμβεί; Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Γ.Π.: Το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κέρκυρας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων γνωριμίας κι ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην Ποδηλατοδρομία που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:30 με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Λιστόν (Πεντοφάναρο).

Παράλληλα με την Ποδηλατοδρομία, θα υπάρχει στο σημείο εκκίνησης ενημερωτικό περίπτερο με έντυπο υλικό του Κέντρου μας και προσωπικό που θα είναι διαθέσιμο να σας δώσει όλες τις πληροφορίες που θα ζητήσετε, καθώς και Χριστουγεννιάτικες δράσεις με μουσική και χειροτεχνίες για τους μικρούς μας φίλους.

Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Κέρκυρας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, καθώς και η ενημέρωση για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο μας.

Η διαδρομή η οποία θα διαρκέσει 1 ώρα, έχει ως εξής:

Εκκίνηση από την Πλατεία Λιστόν (Πεντοφάναρο) – Παλάτι – Μουράγια – Λιμάνι – Σπύρου Γαρδικιώτη – Ευάγγελου Ναπολέοντος – (στάση) Εθνικής Παλαιοκαστρίτας (ΚΕΘΕΑ Πολυδύναμο Κέντρο) – Πολυχρονίου Κωνσταντά – Πλατεία Σαρόκο – Λεωφόρος Αλεξάνδρας – Κολώνα Ντούγκλα – Λεωφόρος Δημοκρατίας – Τερματισμός Πλατεία Λιστόν (Πεντοφάναρο).

Μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει ποδήλατο, καθώς η διαδρομή είναι εύκολη και συμβολική. Αμέσως μετά την ποδηλατάδα τερματίζουμε Πλατεία Λιστόν  και ακούμε μουσική από τον Star FM…τρώγοντας λουκουμάδες για επιβράβευση…παρέα με τους «3  λαλούν».

ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.……………… ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας  7,Κέρκυρα

Τηλ: 26610 22273

email: polydynamo_kerkyra@kethea-epirou.gr

FB: ΚΕΘΕΑ-Πολυδύναμο Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων, Κέρκυρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

To Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκπρόσωπος των ελληνικών ΑΕΙ στην Πράγα

Στη διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχε...

Εγκαίνια για το νέο βρεφικό σταθμό στα πρώην ΚΑΠΗ

Τα εγκαίνια ενός ακόμα βρεφικού σταθμού στην οδό Ακαδημίας στην Πόλη της Κέρκυρας (πρώην ΚΑΠΗ), πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 13.15...

Δηλώσεις συμμετοχής φορέων για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κ. Κέρκυρας

Από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνεται: Στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, διοργανώνει σειρά δράσεων...

Η Κέρκυρα της Ζωής Δικταίου

Οι... πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους, μέσα από 10 Q&A! Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη WHO IS WHO: "Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης...

“Ο Καραγκιόζης βοηθός του Άη Βασίλη” στον Ορφέα!

Οι γιορτινές μέρες πλησιάζουν, και οι καλικάντζαροι ξεκίνησαν ζαβολιές. Ο Αη Βασίλης μπαίνει σε περιπέτειες και ο Καραγκιόζης γίνεται βοηθός του.Τα Χριστούγεννα  του θεάτρου σκιών κινδυνεύουν,...