Γράφει η Τζέμα Δεσύλλα
Παρά τη ζοφερή πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της πανδημίας, πολλά νέα και υπέροχα βιβλία ήρθαν για να ομορφύνουν τις ημέρες των εορτών. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι σημαντικές κυκλοφορίες και οι καλαίσθητες εκδόσεις στο χώρο του βιβλίου. Σημαντικά δοκίμια και μελέτες, κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία, ποιητικές συλλογές αλλά και πανέμορφα παιδικά βιβλία φτάνουν στα βιβλιοπωλεία και μας γεμίζουν με χαρά και ελπίδα.
Πιο συγκεκριμένα, αίσθηση έχει προκαλέσει το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά «Ένα σκοτεινό δωμάτιο» (εκδόσεις Μεταίχμιο) στο οποίο αναφέρεται εκτενώς στα χρόνια της Χούντας στην Ελλάδα αλλά και στην τραγωδία της Κύπρου, μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα.
/s3.gy.digital%2Fmetaixmio%2Fuploads%2Fasset%2Fdata%2F20321%2F978-618-03-2742-7_4.jpg?resize=296%2C428&ssl=1)
/s3.gy.digital%2Fmetaixmio%2Fuploads%2Fasset%2Fdata%2F20321%2F978-618-03-2742-7_4.jpg?resize=296%2C428&ssl=1)
/s3.gy.digital%2Fmetaixmio%2Fuploads%2Fasset%2Fdata%2F20321%2F978-618-03-2742-7_4.jpg?resize=296%2C428&ssl=1)
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το βιβλίο των Klaus Schwab και Thierry Malleret «Η μεγάλη επανεκκίνηση» (εκδόσεις Λιβάνη) για τις συνέπειες της Covid-19 και το μέλλον της ανθρωπότητας μετά από αυτή.



Εξαιρετικά δημοφιλή εξακολουθούν να είναι τα βιβλία του Tim Marshall (όλα από εκδόσεις Διόπτρα), με το νέο του βιβλίο «Η δύναμη της γεωγραφίας» να είναι ανάμεσα στις προτιμήσεις των αναγνωστών για τις γιορτές.



Ακόμα, το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου «Στο κόκκινο σακίδιο» (εκδόσεις Πόλις) είναι ένα ευρύ ανάγνωσμα όχι μόνο για την οικονομία, όσο και για την ισότητα των φύλων, την κοινωνία και το περιβάλλον.



Στο κομμάτι της λογοτεχνίας, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με τη σημαντικότατη επανέκδοση του αριστουργήματος του Heinrich Boll «Απόψεις ενός κλόουν» (εκδόσεις Πόλις), ένα βιβλίο για τη μεταπολεμική Γερμανία και τις πληγές του ναζισμού.



Στη συνέχεια, έχουμε στα χέρια μας το πρώτο βιβλίο του Don DeLillo «Americana» (εκδόσεις Gutenberg), ένα έργο για την αποδόμηση του αμερικανικού ονείρου με οδηγό μια κάμερα ενώ από τις ίδιες εκδόσεις ξεχώρισα το «Νυχτερινό πλοίο για Ταγγέρη» του Kevin Berry.






Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει τα βιβλία που σχετίζονται με βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία αλλά και… γάτες. Μιλάμε φυσικά για τα δημοφιλέστατα «Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη» του Matt Haig (εκδόσεις Ψυχογιός), το «Βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» της Monica Gutierrez (εκδόσεις Μεταίχμιο), τον «Γάτο που έσωζε βιβλία» του Sosuke Natsukawa (εκδόσεις Ψυχογιός).









Μια αισιόδοξη και γλυκιά γεύση μας αφήνει το βιβλίο του Niall Williams «Αυτό είναι ευτυχία» από εκδόσεις Δώμα, με υπέροχα μηνύματα για τη ζωή ενώ ξεχώρισα και το βιβλίο της Elisabeth Strout «Όλα γίνονται» (εκδόσεις Άγρα), μια ιστορία για μυστικά και αποκαλύψεις που έρχονται στην επιφάνεια.






Για τους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος το νέο βιβλίο του πάντα αγαπημένου Πέτρου Μάρκαρη «Το κίνημα της αυτοκτονίας» (εκδόσεις Κείμενα) είναι γεγονός, ενώ ιδανική για δώρο είναι και η χριστουγεννιάτικη συλλογή διηγημάτων της Agatha Christie «Εγκλήματα στην καρδιά του χειμώνα» από εκδόσεις Ψυχογιός. Ακόμα, το βιβλίο του Πάνου Αμυρά «Το φιλί του Δεκέμβρη» (εκδόσεις Διόπτρα) μας μεταφέρει στη δύσκολη περίοδο των Δεκεμβριανών στην Αθήνα.









Τέλος, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο νέο βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη «Ορατή σαν αόρατη» (εκδόσεις Καστανιώτη) με την ονειρική γραφή της, στον «Τζίμη στην Κυψέλη» του Χρήστου Χωμενίδη (εκδόσεις Πατάκη) αλλά και στη γνωστή και αγαπημένη «Νίκη» του, η οποία βραβεύτηκε με βραβείο Ευρωπαικού μυθιστορήματος. Το νέο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού «Περί της εαυτού ψυχής» (εκδόσεις Πατάκη) μας ταξιδεύει στο Βυζάντιο της εποχής των Κομνηνών.












Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος, με πολλά-πολλά βιβλία!
Για περισσότερες προτάσεις βιβλίων πατήστε ΕΔΩ