9.9 C
Corfu
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

H Κέρκυρα του Γιώργου Λαδοβρέχη

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A.

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: Ο Γιώργος Λαδοβρέχης γεννήθηκε το 1966 στην Κέρκυρα όπου ζει και εργάζεται. Είναι πρωτοψάλτης-καθηγητής βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής, χοράρχης  της Ι.Μ. Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων και μαέστρος παραδοσιακών χορωδιών. Διατελεί πρόεδρος του συλλόγου «Εστία Πολιτισμού», με πλούσιο πολιτιστικό έργο, ενώ είναι και ραδιοφωνικός παραγωγός των εκπομπών «Βυζαντινές Περιπλανήσεις» και «Ήχος Ελληνικός».

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία «Θεωρία και πράξη της Βυζαντινής Μουσικής», «Μονοπάτια Παράδοσης» ένας ολοκληρωμένος τόμος με παραδοσιακά τραγούδια σε βυζαντινή μουσική σημειογραφία, καθώς και οι ποιητικές συλλογές «Στις Ερημιές των Άστρων» εκδόσεων Ζενίθ και «Ο Μέγας Ασματικός» εκδόσεων image.

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Το ουζάκι και τον καπουτσίνο με την χειροποίητη κρέμα στον παλιό Ζήσιμο και το ψωμάκι με βούτυρο και μέλι στον Αλέξη.

Τη μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας με τις ψαλμωδίες, τα μωβ φανάρια, τους Επιταφίους και τις φιλαρμονικές.

Κάτι ηλιοβασιλέματα στις δυτικές παραλίες του νησιού που ο πύρινος δίσκος του ήλιου σβήνει στα νερά του Ιονίου και ο χρόνος διαστέλλεται.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Από τους πρώτους αγαπημένους ήχους που άκουσα στη ζωή μου είναι ο παφλασμός των κυμάτων στην παραλία του Μπαρμπάτι. Ήχος ψυχοθεραπευτικός!

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Για την Κέρκυρα θα ταίριαζε η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Κάποιος που να είναι μελαγχολικά ρομαντικός, ερωτικός και συνάμα συντηρητικός στη ματιά του.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο…νομίζω είναι η υπερβολική περηφάνια για τον τόπο του που πολλές φορές οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η Κέρκυρα είναι το κέντρο του κόσμου με ότι αυτό συνεπάγεται.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Απομονώνομαι με μια γερή πεζοπορική διαδρομή από το χωριό μου το Σπαρτύλα πάνω προς  τον Ταξιάρχη και από εκεί ως την κορυφή του Παντοκράτορα. Ακούω μόνο τη μιλιά του αγέρα και το τραγούδι των πουλιών. Όποτε είμαι πολύ προσεχτικός ακούω και την ψυχή μου…

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Νομίζω ο Άγιος Σπυρίδων.

8. Η καλύτερη θέα;

Από την κορυφή του Παντοκράτορα. Απλώνεις το χέρι θαρρώντας ότι μπορείς να χαϊδέψεις όλο το νησί. Επίσης από την κορυφή Πέτρα, μια αετοφωλιά νοτιοδυτικά των Μπενιτσών, για όποιον επιθυμεί να διακινδυνέψει μια κάπως επικίνδυνη αναρρίχηση.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Το Mικρό Καφέ για ποτό και καφέ και για φαγητό και τσίπουρο η Ηπειρωτική Λέσχη το χειμώνα. Επίσης το καλοκαίρι που πέρασε έφαγα πολύ καλά στην ταβέρνα Λαόπετρα στις Μπενίτσες.

10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Εκτός από την Κέρκυρα είμαι ερωτευμένος με την Θεσσαλονίκη και με τον Όλυμπο. Θα μπορούσα λοιπόν να ζήσω με χαρά στην συμπρωτεύουσα, πραγματοποιώντας συχνές εξορμήσεις προς την κορυφή της Ελλάδας. Με αυτές τις αγάπες και φυσικά με την ποίηση θα μπορούσα να μείνω μακριά από τον τόπο μου περνώντας το υπόλοιπο της ζωής μου με ευδαιμονία.

Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ