33.9 C
Corfu
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Η Κέρκυρα του Γεράσιμου Τσαγκαράκη

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q & A!

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: Ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης ξεκίνησε τις σπουδές του στα κρουστά στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) κι έλαβε το δίπλωμά του με διακρίσεις από το Ωδείο Athenaeum της Αθήνας με καθηγητή το Δημήτρη Δεσύλλα. Είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος μετάφρασης από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει συμπράξει με διάφορους φορείς [Qatar Philharmonic Orchestra, Macao Symphony Orchestra, Ε.Ρ.Τ.,  Κ. Ο. Α.,  Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα, το συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass, την Ορχήστρα του Novosibirsk της Ρωσίας, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών,  το σύνολο χάλκινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ΜΕΤΑΛΛΟΝ, τα σύνολα κρουστών Σείστρον (Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006) και ΤΥΠΑΝΑ (ως μέλος του οποίου εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 και συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με  τα Μπαλέτα της Όπερας της Ζυρίχης και την Ορχήστρα Δωματίου της Αρμενίας) και την Εθνική Λυρική Σκηνή], ενώ το 2008 αποτέλεσε μέλος της Ελληνο -Τουρκικής Ορχήστρας Νέων υπό τον Vladimir Ashkenazy.

Έχει αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις (1ο Βραβείο – Snare Drum Advanced Category/ International Percussion Competition and Festival 2015, 3ο Βραβείο – Snare Drum Advanced Category στο PAS Italy International Competition 2014, Πρώτο Βραβείο στους Πανελλήνιους Μουσικούς Μαθητικούς Αγώνες 2001, αναπληρωματικό μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε  2005, 2006 και 2008 και της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων 2011), έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κρουστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ως υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης πραγματοποίησε σπουδές βελτίωσης τεχνικής και ερμηνείας  στην Ακαδημία Franz Lizst της Βαϊμάρης  στη Γερμανία με τον Markus Leoson και εξειδίκευσης στο ορχηστρικό ρεπερτόριο με τον Edoardo Albino Giachino στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia και την Associazione Culturale Archangelo Corelli στη Ρώμη της Ιταλίας. Έχει εκπονήσει το σύγγραμμα “Λεξικό Κρουστών Οργάνων – Εκτελεστικές Τεχνικές/Μπακέτες/Κατηγορίες Οργάνων/Εφέ “ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ορφέως του μουσικού οίκου Μάριος Νικολαϊδης. Από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2017 διετέλεσε συγκορυφαίος κρουστός της Guiyang Symphony Orchestra στην επαρχία Guizhou της Κίνας και από το Σεπτέμβριο του 2017 αποτελεί μέλος της Suzhou Symphony Orchestra της επαρχίας Jiangsu κοντά στη Shanghai.

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Τη φυσική της ομορφιά και τη γαστρονομία της, τη μουσική – καλλιτεχνική της παράδοση, την ντοπιολαλιά και το ταμπεραμέντο των κατοίκων της.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Ο ήχος από τις πένθιμες μάρτσιες των φιλαρμονικών τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο και τα επιβλητικά “αλάρμα” τ’ Αγιού.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Ιδανικά  θα ήθελα να το κάνει ο Ennio Morricone αλλά, μιας και δε βρίσκεται πια στη ζωή, θα έλεγα τον Hans Zimmer.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Ο ταλαντούχος Κερκυραίος Ιάκωβος Παναγόπουλος σε συνεργασία με τον ηθοποιό και χορογράφο Πέτρο Γάλλια που έχει αστείρευτη αγάπη για το νησί μας.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Η μουσικότητα της ομιλίας του σε συνδυασμό με τη ρυθμικότητα των κινήσεών του, το δέσιμό του με τα έθιμα και ιδιαίτερα με τον Άγιο Σπυρίδωνα, η νοσταλγία για τον τόπο του όπου και αν βρίσκεται, η αλεγκρία και η “βουρλισιά” του.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Α) Οι κολυμβητικές εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Κέρκυρας (ΝΑ.Ο.Κ.) αργά το απόγευμα. Η αίσθηση του να κολυμπάς σε μια τέτοια ενεργειακή τοποθεσία, κάτω από τα τείχη κι έχοντας απέναντί σου το Παλαιό Φρούριο και το ναό του Αγίου Γεωργίου είναι ευεργετική για μένα και με βοηθά να αποφορτιστώ ενώ παράλληλα γυμνάζομαι.

Β) Αργά το βράδυ στα καντούνια της “οβριακής”  όπου μεγάλωσα, ένα μέρος  που με συνδέει με την παιδική μου ηλικία, τον παππού και τη γιαγιά μου και μου επιτρέπει να στοχαστώ καλύτερα.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Η Κέρκυρα για μένα είναι ένα μωσαϊκό προσώπων κατά τον ίδιο τρόπο που αποτελεί ένα μωσαϊκό ανθρώπων με διαφορετικά (π.χ. Καθολική, Ορθόδοξη ή Ιουδαϊκή πίστη) και ταυτόχρονα όμοια χαρακτηριστικά (εξωστρέφεια, φιλοξενία, ευγένεια) τα οποία συνθέτουν τη μοναδικότητά της. Η Κέρκυρα έχει το πρόσωπο των γονιών μου, του παππού και των γιαγιάδων μου και όλων όσων αγαπώ και την κάνουν ξεχωριστή. Η Κέρκυρα δε θα μπορούσε να έχει ένα και μόνο πρόσωπο, μιας και στην πεμπτουσία της είναι ένας αρμονικός συνδυασμός.

8. Η καλύτερη θέα;

Η θέα από την ταράτσα του ξενοδοχείου Cavalieri στην Παλιά Πόλη που σου δίνει την εντύπωση ότι είσαι κι ο ίδιος μέρος μιας τρισδιάστατης carte postale.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Καφές στο Chin Chin στην Ανουντσιάτα, παραδοσιακοί κερκυραϊκοί μεζέδες στις Ταβέρνες “Μπάρμπας” στην Πόρτα Ρεμούνδα και “Χρυσή” / Νίνος στην Πιάτσα και για gourmet – γεύσεις στο REX και στο Βενετσιάνικο Πηγάδι.

10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Γενικά είμαι άνθρωπος των αστικών κέντρων, χαρακτηριστικό που ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια  διαμονής μου στην Κίνα (η πόλη Suzhou της επαρχίας Jiangsu όπου κατοικώ έχει πληθυσμό γύρω στα 12 εκατομμύρια!), οπότε θεωρώ πως, λόγω κι επαγγέλματος, η Αθήνα θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ