14.9 C
Corfu
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Κέρκυρα του Π.Ε. Δημητριάδη

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q & A!

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: Ο Π.Ε. Δημητριάδης είναι τραγουδοποιός και περφόρμερ. Το 1993 ίδρυσε το συγκρότημα Κόρε. Ύδρο. και το 2013 Τα Παιδιά της Παλαιότητας. Έχει εκδώσει 7 (τουλάχιστον) δίσκους και μία συγκεντρωτική συλλογή νεανικών ποιημάτων του.

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Η Κέρκυρα δεν αλλάζει συνολικά, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι. Προσωπικά, αν μπορούσα να επαναφέρω τους φοίνικες και τις λεμονιές που καταστράφηκαν, θα ήμουν ευχαριστημένος.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Η καμπάνα της Πλατυτέρας και ένα πένθιμο εμβατήριο που παιζόταν στις λιτανείες στο Μαντούκι και με είχε στοιχειώσει όταν ήμουνα παιδί. Έχω να το ακούσω από τη δεκαετία του 90, και έκτοτε δεν έχω καταφέρει να βρω ίχνη του πουθενά. Είχα ρωτήσει κάποτε το Διονύση τον Αρβανιτάκη, καλή του ώρα, που ειδικευόταν σε τέτοιου είδους γνώσεις, και μου είχε πει ότι ο τίτλος του εμβατηρίου είναι «Άγιος Νικόλαος». Σήμερα, του διαδικτύου συνεπικουρούντος, διασταυρώνω τον «Άγιο Νικόλαο» ως το γνωστό θριαμβευτικό εμβατήριο, που επίσης σημάδεψε τα νιάτα μας. Αν μας ακούει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει, παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Νομίζω ότι τα παραπάνω απαντούν εν μέρει στην ερώτηση. Το soundtrack έχει γραφτεί και είναι έργο συλλογικό, ώστε να κρατήσει ο καθένας ό,τι τον αντιπροσωπεύει περισσότερο.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Ο David Lynch.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Θα έλεγα η έφεση στο μελόδραμα στην πραγματική ζωή. Πρόσφατα, όμως, ο φίλος μου ο Τάσος ο Μπότης έψαχνε στο Μαρόκο να φάει σκορπιό μπουρδέτο, δηλώνοντας ικανοποιημένος και με το συνονόματο έντομο, αν δεν έβρισκε το ψάρι. Αυτός είναι ένας πραγματικός Κερκυραίος!

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Στην καραντίνα περνούσα ωραία σε νεκροταφεία (κατά προτίμηση του Ποταμού ή στον Άη Γιαννόπουλο), αν μπορείς να το πεις αυτό απομόνωση, ή στο λόφο του Αβράμη (γνωστό και ως «βουνό»), όπου και μεγάλωσα. Έχω κι άλλα μέρη, πιο προσωπικά, τα οποία για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτω. Και όχι, δεν εννοώ το Καρδάκι, το οποίο, ως τόπο αυτοσυγκέντρωσης, το έχουμε χάσει εδώ και χρόνια.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Δυστυχώς, μάλλον ο Καρνάβαλος…

8. Η καλύτερη θέα;

Από το μπαλκόνι του πατρικού μου, στην ανηφόρα απέναντι από την Πλατυτέρα.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Στα πρώτα χρόνια των επισήμως δισκογραφούντων Κόρε. Ύδρο. τα αγαπημένα μας «στέκια» ήταν το Art Café, ο Ζήσιμος και φυσικά η Αλέκα. Στην πορεία προστέθηκε το Άλσος στη Γαρίτσα, λόγω και της ποικιλίας, ενώ ετοίμαζε την αντεπίθεσή του το Κανόνι, που το προτιμώ σήμερα. Επίσης, εσχάτως φχαριστιέμαι πολύ τα θαλασσινά στη δημοτική πλαζ των Αλυκών (κάποια παρατράγουδα του παρελθόντος, περασμένα ξεχασμένα). Ως Παιδιά της Παλαιότητας, το όνομά μας συνδέθηκε μοιραία με το Πολύτεχνο και το Νίκο Μασσαρά, με τον οποίο προσωπικά ανέπτυξα μια ιδιαίτερα τρυφερή σχέση. Γενικά, από μικρός ήμουν λάτρης της παλαιότητας, της «γεροντίλας», της παρακμής.

10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Οπουδήποτε δεν καλούμαι να λογοδοτήσω για την κομφορμιστική και τρυφηλή μου φύση.

Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ