10.9 C
Corfu
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Μαίας: “Επενδύστε στις μαίες”

Σήμερα, 5 Μαΐου 2022, η Ένωση Ανεξάρτητων Μαιών Μαιευτών Ελλάδος και οι φίλες και φίλοι τους θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας/τή, αλλά και τα 100 χρόνια δημιουργίας Παγκόσμιας Οργάνωσης Μαιών/τών.

Γράφει η Γιάννα Σαρακηνού/ Μαία

Απο το 1991, η 5η Μάϊου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Μέρα της Μαίας. Η μαία είναι ο επαγγελματίας υγείας που φροντίζει και παρακολουθεί την έγκυο γυναίκα καθ´όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, είναι μαζί της στον τοκετό, την καθοδηγεί στα πρώτα βήματα του μητρικού θηλασμού, και πάρα πολλά ακόμα, τα οποία θα αναφερθούν στη συνέχεια. Δυστυχώς όμως, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, εάν σταματήσετε έναν περαστικό στο δρόμο και τον ρωτήσετε τι ακριβώς σημαίνει το να είναι κάποια μαία, το πιο πιθανό είναι να σας απαντήσει «η μαία είναι η κοπέλα που βοηθάει το γυναικολόγο». Εδώ φτάνουμε στο σημείο οι μαίες να θέλουμε να τραβήξουμε τα μαλλιά μας!

Η μαία (για τους άντρες, μαιευτής) είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Έχει το δικαίωμα να ασκήσει είτε ελεύθερο επάγγελμα, είτε να εργασθεί σε κάποια νοσηλευτική μονάδα όπως νοσοκομείο, κλινική, κ.α. Γενικά, τα καθήκοντά της κατά την εγκυμοσύνη είναι η παρακολούθηση της εγκύου και του εμβρύου, η προετοιμασία της εγκύου για τον τοκετό και το θηλασμό, κατά τον τοκετό η παρακολούθηση της επιτόκου και του εμβρύου, καθώς και η διεκπεραίωση του φυσιολογικού τοκετού, και, στη λοχεία (την περίοδο μετά τον τοκετό που διαρκεί 40 μέρες), η παρακολούθηση της λεχωίδας και του νεογνού, και, η καθοδήγηση της όσον αφορά το μητρικό θηλασμό και τη σωστή φροντίδα του νεογνού.

Free Woman Carrying Baby Stock Photo

Η μαία οφείλει να αναγνωρίζει το οτιδήποτε παθολογικό σε όλες αυτές τις καταστάσεις, είτε στη γυναίκα είτε στο έμβρυο, και στη συνέχεια, στο νεογνό.

Είναι γνωστό, ότι χάρη στις μαίες αυξάνεται το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών και των μη απαραίτητων παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που θα προετοιμαστεί σωστά για τον τοκετό της, θα μπορεί να διαχειριστεί και καλύτερα τους πόνους, κι έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα καισαρικής τομής. Ακόμα και μια γυναίκα που δεν έχει προετοιμαστεί, αν έχει μια μαία δίπλα της σε όλη τη διάρκεια του τοκετού που την καθοδηγεί, θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για τον εαυτό της, και ο τοκετός της θα εξελιχθεί όμορφα και ήρεμα. Ακόμα και στη περίπτωση της καισαρικής όμως, η παρουσία της μαίας είναι πολύ σημαντική, καθώς θα είναι δίπλα στην επίτοκο στη διάρκεια του χειρουργείου, να της εξηγεί και να προσπαθεί να την χαλαρώσει. Στη συνέχεια, αν η γυναίκα έχει προετοιμαστεί για το μητρικό θηλασμό, ή, και, στο μαιευτήριο την καθοδηγούν και την συμβουλεύουν σωστά οι μαίες, θα καταφέρει να θηλάσει το μωρό της και δεν θα χρειαστεί να δώσει ξένο γάλα. Ας μην ξεχνάμε ότι το μητρικό γάλα είναι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει για το νεογέννητο.

Δεν ειναι όλα ρόδινα πάντα, όμως. Οι μαίες πρέπει να αντιμετωπίζουν και δύσκολες συνθήκες, και, πάρα πολύ άγχος, καθώς έχουν να κάνουν με 2 (κάποιες φορές και παραπάνω) ζωές. Σε πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές η Ελλάδα, οι μαίες δεν είναι αρκετές, με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας τους να είναι τεράστιος. Εάν όμως μια μαία αγαπάει αυτό που κάνει, δεν θα τα βάλει κάτω, όσο δύσκολες μπορεί να είναι οι συνθήκες.

Σε μία μαία μπορεί να μην της ταιριάζει το να εργάζεται στην αίθουσα τοκετών, αλλά να της αρέσει να εργάζεται στο τμήμα νεογέννητων. Κάποια άλλη μπορεί να αποφασίσει να αφήσει τη δουλειά της σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα, και να ασκήσει το ελεύθερο επάγγελμα, και να είναι δίπλα στις γυναίκες πριν γεννήσουν και μετά. Άλλες πάλι, επιλέγουν να εργαστούν σε κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, που επίσης έχει τις δυσκολίες του, αλλά είναι τόσο όμορφο να βλέπουν ζευγάρια να αποκτούν αυτό για το οποίο πάλευαν για χρόνια. Η μαία, λοιπόν, είναι η αρχή και το τέλος όλου του ταξιδιού της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της λοχείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ