19.9 C
Corfu
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Η Κέρκυρα του Ιάκωβου Παναγόπουλου

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q & A!

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: Ο Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης κι ερευνητής του πρακτικού κινηματογράφου. Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο εστιάζουν στην έρευνα πάνω στη σκηνοθεσία, παραγωγή, διεύθυνση φωτογραφίας και στη συγγραφή σεναρίων.

Μετά από πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος απέκτησε το μεταπτυχιακό του πάνω στη Διεύθυνση Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire με τίτλο: «Reshaping Contemporary Greek Cinema Through a Re-evaluation of the Historical and Political Perspective of Theo Angelopoulos’s Work».

Είναι ενεργός ερευνητής, με πολλά διεθνή δημοσιεύματα. Είναι επίσημος ερευνητής στο StoryLab International Film Development Research Network κι επιστημονικός συνεργάτης στο InArts (interactive research lab). Είναι ερευνητής στο Εργαστήρι Συγκρουσιακής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κι ερευνητής στο Εργαστήριο μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Από το 2018 ο Ιάκωβος διδάσκει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ως ακαδημαϊκός υπότροφος τα μαθήματα: Στοιχεία Σκηνοθεσίας-Υποκριτικής, Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικού Έργου, Τεχνικές Βιντεοσκόπησης. Επίσης, ο Ιάκωβος ολοκληρώνει την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η έρευνά του αφορά τη διεπιστημονική προσέγγιση της ετεροτοπίας με συνδυασμό μεθοδολογιών από την πλευρά του κινηματογράφου και των πολιτικών επιστημών.

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Δεν θα άλλαζα με τίποτα:

  • Την είσοδο στο λιμάνι όταν έρχεσαι με το πλοίο. Είναι σαν να σε αγκαλιάζει όλο το νησί και να σε καλωσορίζει.
  • Τα μωβ φανάρια στη Λιστόν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
  • Το άρωμα του φθινοπώρου όταν περπατάς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τον Οκτώβριο.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Το Adagio τη Μεγάλη Παρασκευή από την Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας. Όσες φορές και να το ακούσω κάθε φορά με αγγίζει όλο και παραπάνω.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Νομίζω κανείς δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την ποιητική ομορφιά και τη λυρικότητα αυτού του νησιού από την Ελένη Καραΐνδρου.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο προσωπικό μου όνειρο. Έχω κάνει ήδη μια ταινία στο νησί αλλά το να κάνω μια ταινία για την Κέρκυρα είναι κάτι που το ονειρεύομαι από την αρχή του καλλιτεχνικού μου ταξιδιού.  

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Νομίζω μια βαθιά αγάπη για τον τόπο του. Όντας γέννημα θρέμμα Κερκυραίος νομίζω είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασίσεις να μείνεις οπουδήποτε αλλού. Το νησί βρίσκει πάντα τον τρόπο να σε τραβάει πίσω κοντά του.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Το να χαθείς περπατώντας στα μονοπάτια του Μον Ρεπό, πηγαίνοντας προς το Καρδάκι.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Μια αρχοντική όμορφη και σοφή ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία θα είχε να μοιραστεί πολλές ιστορίες μαζί σου από το παρελθόν, προσφέροντάς σου πάντα ένα ζεστό ποτήρι καφέ.

8. Η καλύτερη θέα;

Η καλύτερη θέα για εμένα είναι όταν ανοίγω τα παράθυρα του σπιτιού μου το πρωί στους Αγίους Δέκα, από όπου και κατάγομαι. Την πρώτη μέρα που ξύπνησα στο σπίτι όταν αποφάσισα να γυρίσω από Αγγλία και να στήσω την καριέρα μου και τη ζωή μου εδώ ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να έχω πάρει καλύτερη απόφαση.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Το αγαπημένο εστιατόριο είναι το τσιπουράδικο «Εκτός Σχεδίου και Ότι Προκύψει» πίσω από τα παλιά δικαστήρια. Νομίζω έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις εκεί από τα εφηβικά μου χρόνια, τις φοιτητικές μου σπουδές και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου ζωής.

10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι για έναν Κερκυραίο είναι δύσκολο να ζήσει οπουδήποτε αλλού. Σίγουρα θα προτιμούσα να είμαι σε κάποιο νησί της Ελλάδας αλλά φυσικά τίποτα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί στην καρδιά μου με την Βασίλισσα του Ιονίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ