11.9 C
Corfu
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κέρκυρα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A!

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι εργάζεται στην ίδια πόλη ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα γράφει λογοτεχνία για μεγάλους και παιδιά. Βιβλία της ήταν υποψήφια για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω, όπως και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία (“Το Αστερόσπιτο” 2009, “Με λένε Νιλουφέρ” 2012, “Το Υπόσχομαι” 2014, “Η Κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο” 2014). Το 2015 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού μυθιστορήματος για το μυθιστόρημά της “Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει” και το 2017 με το βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ και με το Κρατικό Βραβείο εφηβικού-νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου για το μυθιστόρημά της “Ξυπόλυτοι Ήρωες”.

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Δε θα άλλαζα τίποτα σε όλους τους τόπους της παιδικής και της εφηβικής μου ηλικίας. Εκεί που περπατούσα, που κολυμπούσα, που έπαιζα όταν ήμουνα παιδί… στον Ανεμόμυλο, στο Γιαλό, στην Εβραϊκή, στο Μον Ρεπό, στην Ανάληψη, στους Αγίους Θεοδώρους.  

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Τα χελιδόνια που γουργουρίζουν παντού την άνοιξη και το καλοκαίρι.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Ο Luis Bakalov του Il Postino ή η Ελένη Καραΐνδρου του Μελισσοκόμου.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Οι αδελφοί Νταντέν της Ροζέτας. Το μυστήριο και η αγωνία τους, η κάμερά τους που τρέχει ακολουθώντας στη φυγή τους πρωταγωνιστές και οι τρεμάμενες εικόνες της στα καντούνια και τις σκαλινάδες.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Ένας βαθύς δεσμός με τον τόπο, που πιο πολύ τον νιώθεις παρά μπορείς να τον εκφράσεις με λόγια. Η αίσθηση ότι μόλις πατάς το πόδι σου στη γη του ανασαίνεις αλλιώτικα, η ψυχή σου μπαίνει στη θέση της και φανερά ή όχι χαμογελάς.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Κατακαλόκαιρο, ο κήπος μας δίπλα στο πηγάδι και τις λεμονιές και τους χειμώνες με ψιλόβροχο, στο δάσος του Μον Ρεπό το Ηραίο.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Μια γυναικεία φιγούρα στα λευκά που, περπατώντας βιαστικά,  ξεγλιστράει ανάμεσα στα πεύκα, τις δάφνες και τα κυπαρίσσια.

8. Η καλύτερη θέα;

Το ξημέρωμα από την Ανάληψη στον ορίζοντα των γαλαζοπράσινων νερών μέχρι το Παλιό Φρούριο και τον Αύγουστο από το Ακταίον, μόλις αρχίζει να σουρουπώνει, με την πορτοκαλί πανσέληνο να ξεμυτίζει απ’ τα ηπειρώτικα βουνά.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Το Μικρό Καφέ για την τοποθεσία και τους ανθρώπους του και το Puppet για τη μουσική και την ατμόσφαιρά του.

10. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Στη Θεσσαλονίκη όπου ζω, στα Χανιά, στο Πήλιο, σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας και ίσως σε μέρη που δεν έχω γνωρίσει ακόμα.

******

Για να δείτε και τις υπόλοιπες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ