19.9 C
Corfu
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Book Stories: “Ιστορία χωρίς όνομα”

Κάθε βδομάδα, σας προτείνουμε κι ένα βιβλίο… για το Σαββατοκύριακο.

Συγγραφέας: Στέφανος Δάνδολος

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης: 1/11/2017

Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα

Το ξέρω πως είμαι τρελή· μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει… Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη, τον γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. Όμως η επίσκεψή του εκεί τα αλλάζει όλα. Με φόντο τις καταπράσινες ερημιές και τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα της κεντρικής Ευρώπης θα παλέψει για τη λύτρωση της καρδιάς της, ζώντας μαζί του τρεις μέρες που θα τη σημαδέψουν για πάντα. Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιά, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε. Το “Ιστορία χωρίς όνομα” είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας. Βασισμένος στα ημερολόγιά της, ο Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα.

Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, το οποίο μας εξιστορεί τη ζωή της Πηνελόπης Δέλτα και τον παράνομο έρωτα της με τον Ίωνα Δραγούμη. Μέσα από παράλληλες αφηγήσεις ο συγγραφέας μας γυρνάει πότε στο καλοκαιρι του 1908 και στο αποκορύφωμα των εξελίξεων αυτού του παράνομου έρωτα και πότε στο 1941, την εποχή της εισόδου των γερμανών στην Ελλάδα. Μαθαίνουμε μέσα από αυτές τις αφηγήσεις όλα όσα διαδραματίστηκαν ανάμεσα στην Πηνελόπη Δέλτα, στον σύζυγό της, στην οικογένειά της και στον Δραγούμη μετά την αποκάλυψη του έρωτά τους αλλά και για την ζωή της μέχρι πριν γεννηθεί αυτός ο φλογερός έρωτας. Το βιβλίο απέσπασε δύο βραβεία στα Βραβεία Public 2018.

Ελένη Στύλου, Public Κομοτηνής

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στέφανος Δάνδολος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Εικοσιέξι χρόνια αργότερα εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα “Υπνοβάτες του Σεπτέμβρη” (β΄ έκδ., εκδόσεις Πατάκη, 2001). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “Ο περίγελος των αγίων” (1997), “Και φόρεσαν χειροπέδες στα πουλιά” (2000), η συλλογή διηγημάτων “Αγάπη σε δυο σταγόνες όνειρο” (1999), τα μυθιστορήματα “Νάρκισσοι και κανίβαλοι” (2002), “Νέρων” (2004), “Το αγόρι στην αποβάθρα” (2007), “Ο τελευταίος κύκνος” (2009), “Η χορεύτρια του διαβόλου” (2013). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, ενώ το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Young Writers’ World Festival που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του, και το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Μπότση για το σύνολο του πεζογραφικού του έργου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας “Βραδυνή”.

Για περισσότερες προτάσεις βιβλίων, δείτε ΕΔΩ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ