10.9 C
Corfu
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κέρκυρα της Ευτυχίας Βογιατζόγλου και του Σπύρου Ατσοπάρδη

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους, μέσα από 10 Q&A.

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: Η Ευτυχία Βογιατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Είναι παντρεμένη με τον, επίσης μουσικό, Σπύρο Ατσοπάρδη και είναι περήφανοι γονείς 3 υπέροχων παιδιών. Είναι καθηγήτρια μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας, από το 1993, όπου διδάσκει Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική, Χορωδία και θεωρητικά Ευρωπαϊκής μουσικής. Είναι πτυχιούχος και διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής. Πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στη μουσική και στην παιδαγωγική του σχολείου, Υποκριτικής, Φωνητικής-Ορθοφωνίας και musical theatre. Έχει υπάρξει μαέστρος της χορωδίας Άνω Κορακιάνας και μέλος της Δημοτικής Χορωδίας Κερκύρας, της Βυζαντινής Χορωδίας της Μητροπόλεως Κέρκυρας από την ίδρυσή της. Έχει διδάξει στο Ωδείον Κερκύρας, στο Ωδείο Μητροπόλεως Κερκύρας και στο Σύγχρονο Ωδείο Ηγουμενίτσας. Έχει συγγράψει 3 βιβλία («Ελληνική παραδοσιακή μουσική – Θεωρία και πράξη», για το Μουσικό Σχολείο, «Ιστορία Βυζαντινής Μουσικής», και «Περί Τυπικού») Το 2014, με το σύζυγό της Σπύρο Ατσοπάρδη, ίδρυσαν τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο METRON.

Ο Σπύρος  Ατσοπάρδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είναι παντρεμένος με την, επίσης μουσικό Ευτυχία Βογιατζόγλου. Από το 1990 είναι Καθηγητής μουσικής στο 6ο Γυμνάσιο Κερκύρας. Είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης μπάντας, Φούγκας, Τρομπέτας, Βυζαντινής μουσικής καθώς και Διπλωματούχος Σύνθεσης. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στη μουσική και την παιδαγωγική του σχολείου, Υποκριτικής, Φωνητικής-Ορθοφωνίας και musical theatre. Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων, της Φ.Ε. Κερκύρας και της Φ.Ε Καποδίστριας, καθώς και ιδρυτικό μέλος. Έχει διατελέσει Αρχιμουσικός στη Φ.Ε. Καποδίστριας και στις Φιλαρμονικές Αγίου Ματθαίου, Αυλιωτών και Κοντοκαλίου. Έχει διδάξει στο Ωδείον Κερκύρας & Ιόνιο Ωδείο. Έχει κάνει εκατοντάδες ενορχηστρώσεις κυρίως για μπάντα, θέατρο αλλά και διάφορα σύνολα κι έχει συνθέσει περίπου 40 έργα (για διάφορα μουσικά σύνολα) Το 2014, με τη σύζυγό του Ευτυχία Βογιατζόγλου, ίδρυσαν τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο METRON.

Καλλιτεχνικός Σύλλογος “METRON”

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος “METRON”είναι δημιουργία των εκπαιδευτικών μουσικής, Σπύρου Ατσοπάρδη κι Ευτυχίας Βογιατζόγλου. Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάπτυξη, διατήρηση και προώθηση κάθε μορφής τέχνης, με προτεραιότητα το μουσικό θέατρο (Musical).

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος “METRON” έχει παρουσιάσει:

*2015: «Μια βολά κι έναν καιρό…..και τσου παιδιώνες σας», σε Κέρκυρα και Αθήνα

*2016: «Έρχεσαι μαζί μου;»

*2017: “Mamma mia”

*2018: “Grease”

*2018: Rendez vous a Mon Repos” (Σε Κέρκυρα και Burg Waldeck της Γερμανίας)

*2018: «Μια βολά κι έναν καιρό…..και τσου παιδιώνες σας» (Στο Μόναχο της Γερμανίας)

* 2019: «Ραντεβού στα κρουφά» (Στο Μόναχο της Γερμανίας)

*2019: “We will rock you”

*2022: “Mamma mia & 2 : Το ημερολόγιο”

*2022: «Τώρα μιλάω» Ένα δρώμενο κατά της βίας των γυναικών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Επίσης έχουν παρουσιαστεί Flash mob σε Κέρκυρα, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Κολωνία, Βόννη, Βερολίνο, Καστελάουν, Κόμπλεντζ, Μπουργκ Βάλντεκ (της Γερμανίας), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) και Λουξεμβούργο.

Έχουν γίνει 2 ηχογραφήσεις στο στούντιο Genima του Μονάχου.

Τέλος συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Corfu Beer, στο Frequenz festival στο Burg Waldeck της Γερμανίας (2018 & 2019) στο 7 Τεχνών Τόπος σε συνεργασία με τους Mind the Band, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΚΕ και σε εορταστικό πρόγραμμα του Start Media.

To 2022 συνεργάστηκε με τη διεθνούς φήμης κλασική πιανίστα και τραγουδίστρια Βίκη Γιαννούλα και πραγματοποίησαν σεμινάριο τραγουδιού καθώς και συναυλία στην οποία μέλη του συλλόγου τραγούδησαν με την καλλιτέχνιδα.

Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια μουσικής, musical, χορού, υποκριτικής, κινησιολογίας κι έχει προγραμματίσει μια σειρά νέων σεμιναρίων.

Τέλος συνεργάζεται με τους φορείς, Wilde rose και ΒDP της Γερμανίας και τον Γερμανό σκηνοθέτη και συγγραφέα, Hotte Schneider, σε μια σειρά θεατρικών συνεργασιών με ομάδα της Γερμανίας, ενώ οι Σπύρος Ατσοπάρδης κι Ευτυχία Βογιατζόγλου είναι μέλη της οργανωτικής και καλλιτεχνικής επιτροπής κι εκπαιδευτές σε μουσική, τραγούδι και θέατρο.

Σε όλες τις παραγωγές η σκηνοθεσία, ενορχήστρωση, διασκευές σεναρίων, αποδόσεις τραγουδιών στα Ελληνικά και όλη η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι των Σπύρου Ατσοπάρδη κι Ευτυχίας Βογιατζόγλου.

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Ευτυχία: Την ιδιότυπη ρυμοτομία και αρχιτεκτονική της Πόλης, επηρεασμένη από τους Ενετούς. Την Κερκυραϊκή διάλεκτο, ένα αποτέλεσμα επιμειξίας των βενετικών ιταλικών και των ντόπιων ελληνικών. Και, βέβαια, την ιδιαίτερη αγάπη που έχουμε στον Άγιο μας. 

Σπύρος: Τη φυσική ομορφιά που έχει όλες οι αποχρώσεις του πράσινου, ειδικά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, που υπάρχουν όλα τα χρώματα του ουρανίου τόξου. Την Παλιά Πόλη και ιδιαίτερα τα φρούρια μας τα οποία είναι κόσμημα. Την καλώς εννοούμενη τρέλα που όλοι λίγο-πολύ κουβαλάμε.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Ευτυχία: Ο ήχος των φιλαρμονικών. Οι καμπάνες στην Παλιά Πόλη τα Κυριακάτικα πρωινά.  Τα κύματα που “σκάνε” με δύναμη, στην παραλιακή της Γαρίτσας, τις βροχερές χειμωνιάτικες μέρες.

Σπύρος: Φυσικά ο ήχος των φιλαρμονικών μας που είναι μοναδικός σε όλο τον κόσμο. Η καμπάνα του Αγίου, που πραγματικά ακούγεται παντού. Και η τραγουδιστή μας ομιλία που παρόλο που δεν το καταλαβαίνουμε είναι χαρακτηριστική, ευχάριστη και το βλέπεις στα χαμογελαστά πρόσωπα των μη Κερκυραίων, όταν μας χαζεύουν ακούγοντάς μας.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Ευτυχία: Ο Αντόνιο Βιβάλντι με τις καινοτόμες “παιχνιδιάρικες” και διαχυτικές μελωδίες του σε συνδυασμό με την τρέλα και τη ζωντάνια της μουσικής των σύγχρονων Locomondo. Φανταστείτε το αποτέλεσμα…

Σπύρος: Ο Τζοακίνο Ροσσίνι. Είναι τόσο χαρούμενος. Τα περισσότερα κομμάτια του έχουν μια δόση τρέλας η οποία νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στην Κέρκυρα. Από σύγχρονους θεωρώ πως οι Queen θα μπορούσαν να γράψουν μία ροκ «ραψωδία» που να περιλαμβάνει την ομορφιά της Κέρκυρας.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Ευτυχία: Ο Ρομπέρτο Μπενίνι, ένας καλλιτέχνης “πολυεργαλείο”…η χαρά της ζωής προσωποποιημένη, όπως είναι και η Κέρκυρα μας!!! Σε κάνει να γελάς, να κλαις, να χορεύεις και να τραγουδάς.

Σπύρος: Συμφωνώ απολύτως με την Ευτυχία. Ο Ρομπέρτο Μπενίνι. Μπορεί να περιγράψει όλα τα συναισθήματα αγάπης, χαράς, λύπης, αναπολήσης μέσα από τις ταινίες του.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Ευτυχία: Η βουρλισιά, η οποία είναι έμφυτη σε κάθε Κερκυραίο. Η τραγουδιστή ομιλία. Η ολονύκτια παραμονή στο Λιστόν τη Μ. Παρασκευή, περιμένοντας την πρωινή λιτανεία – Επιτάφιο τ’ Αγιού.

Σπύρος: Και πάλι θα συμφωνήσω απολύτως. Η τρέλα, γενικά στη ζωή μας, το ότι δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς μουσικό και φυσικά τα έθιμά μας. Νομίζω όλα αυτά είναι ο Κερκυραίος. Παλαιότερα ξεκίνησαν οι «ταμένοι» το έθιμο να σηκώνονται πρωί πρωί την Κυριακή του Πάσχα για να δούνε τις Αναστάσεις. Έθιμο που ακολουθήσαμε εμείς και μάλιστα κάποιοι ξεκινάμε από Μ. Παρασκευή κάνοντας ολονυχτία για να δούμε το Μ. Σάββατο τον Άγιο. Βλέπω με μεγάλη χαρά πως η επόμενη γενιά το συνεχίζει…για κάτι τέτοια μας λένε βουρλισμένους.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Ευτυχία: Στην ατελείωτη παραλία του Άη-Γιώργη στη Νότια Κέρκυρα, βρίσκεις πολλά σημεία που μπορείς να απομονωθείς ακούγοντας μόνο τον ήχο των κυμάτων και τις σκέψεις σου.

Σπύρος: Νομίζω στο Παλαιό Φρούριο το οποίο είναι τόσο υπέροχο, τόσο τεράστιο με μία θέα μοναδική από κάθε σημείο. Και μέσα στο κέντρο της Πόλης, όμως, πολύ εύκολα μπορείς να απομονωθείς.  Σίγουρα όλοι μας έχουμε κάνει μία βόλτα μόνοι με τις σκέψεις μας κάποια στιγμή στη ζωή μας.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Ευτυχία: Μια αρχόντισσα του 18ου αιώνα.

Σπύρος: Η Ρένα Βλαχοπούλου. Νομίζω πως ήταν αυθεντική Κερκυραία. Το έδειχνε τόσο έντονα στις ταινίες της βάζοντας πάντα τα δικά της στοιχεία. Εξάλλου είναι γνωστή σαν τρελο–Κερκυραία. Δεν είναι τυχαίο!!!

8. Η καλύτερη θέα;

Ευτυχία: Η πανοραμική θέα της Πόλης, αλλά και της απέναντι ηπειρωτικής ακτής στην κορυφή του Παλαιού Φρουρίου, στο Σταυρό.

Σπύρος: Σίγουρα πάνω από το Παλαιό Φρούριο που βλέπεις όλη αυτή τη ζωγραφιά. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ ο περίπατος μέσα στα καντούνια του Καμπιέλου που ναι μεν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θέα όπως συνήθως την εννοούμε, αλλά νομίζω πως η ομορφιά είναι απίστευτη.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Ευτυχία: Τα μπαράκια στην Πόλη της Κέρκυρας, όπως το Bristol, Dell’ Acque και Boite, που γεμίζουν ζωή από τους νεαρούς (και όχι μόνο) και τα κατακλύζουν τα γιορτινά βράδια των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Τα καφέ στο Λιστόν για χαλαρή κουβέντα με φίλους. Η ταβέρνα “Μουράγια” με εξαιρετικό φαγητό και απίστευτη θέα.

Σπύρος: Εννοείται όλα τα καφέ και τα μπαράκια στο Λιστόν που νομίζω είναι ένας από τους ωραιότερους πεζόδρομους στον κόσμο. Όμως έχω ιδιαίτερη αγάπη σε ένα μικρό καφέ το “Ζαμανφού” όπως επίσης και στην κρεπερί “Καμπιέλο” κοντά στο Πηγάδι της Κρεμαστής.

10. Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Ευτυχία: Σίγουρα στην Αθήνα. Τόπος που γεννήθηκα και ταξιδεύω πολύ συχνά, λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Είναι η πόλη με τα χίλια πρόσωπα… Άγρια αλλά και ήρεμη (αν ξέρεις που πρέπει να πας), επικίνδυνη αλλά και ρομαντική. Μπορείς να ακούσεις ότι μουσική θέλεις και να δεις ότι παράσταση σε ευχαριστεί!!!

Σπύρος: Νομίζω πουθενά αλλού. Πάρα πολύ δύσκολα θα έφευγα από την Κέρκυρα. Εξάλλου ήταν επιλογή μου στα 20 κάτι μου να επιλέξω την Κέρκυρα και όχι την Αθήνα ή κάποια άλλη πόλη.

Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ