11.9 C
Corfu
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Είναι θέμα φύλου το προσωπικό success story;

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ζητήσαμε τη γνώμη μιας καταξιωμένης επαγγελματία, της Μαρίας Σεβαστάκη.  

Μπορεί, λοιπόν, αυτή τη μέρα να έχουμε την τιμητική μας, αλλά πέρα από τα λουλούδια και τα δώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αγώνες που έχουν κάνει γυναίκες από όλο τον κόσμο για πάνω από έναν αιώνα.

Πέραν αυτών, τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και το 1911 υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Από το 1975, η μέρα της γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Όταν θεσμοθετήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λοιπόν, γιορτάζει την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική επιτυχία των γυναικών.

Οι γυναίκες ως δραστήρια, δυναμικά και μοναδικά πλάσματα που είναι, έχουν πολλαπλούς ρόλους! Το πρόγραμμά τους συνήθως περιλαμβάνει σπουδές, εργασία, γυμναστήριο, φροντίδα της οικογένειας και ποικίλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της καλής υγείας. Όμως όπως μας αναφέρει η Μαρία ΣεβαστάκηDiamond Ασφαλιστική Σύμβουλος στην Interamerican, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη και η σωστή ασφαλιστική κάλυψη, προκειμένου να μην βρεθούμε… προ απρόπτου!

Λόγω και της ημέρας, της κάναμε κάποιες ερωτήσεις, σε σχέση και με το προσωπικό της success story, ως μία από τους κορυφαίους ασφαλιστικούς συμβούλους στην Ελλάδα.

  • Μπορεί κατά τη γνώμη σου το φύλο, στη σημερινή Ελλάδα, να γίνει εμπόδιο στην καριέρα κάποιου;

Κατά την γνώμη μου, το φύλο στη σημερινή Ελλάδα ακόμα επηρεάζει καριέρες, όχι φυσικά στον βαθμό που συνέβαινε αυτό παλαιότερα, ωστόσο ακόμα λειτουργούν καταλυτικά και οι προκαταλήψεις και οι δυνάμεις εξουσίας σε σχέση π.χ. με τις ίσες δυνατότητες ή ευκαιρίες μίας γυναίκας να εξελιχτεί, κυρίως όταν μιλάμε για υπαλληλική σχέση. Στο ελεύθερο επάγγελμα, λίγο πολύ, ο καθένας αυτοκαθορίζεται και μετράει τις δυνάμεις του διαφορετικά χωρίς να σημαίνει αυτό ότι για μία γυναίκα είναι πάντα το ίδιο εύκολο (σε χρόνο και προσπάθεια) να αποδείξει την αξία της σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

  • Είναι το φύλο ή ο χαρακτήρας αυτό που μετράει περισσότερο;

Αναμφισβήτητα αυτό που μετράει περισσότερο στη ζωή είναι ο χαρακτήρας και όχι το φύλο. Άλλωστε για μένα δεν υφίσταται η έννοια «αδύναμο» ή δυνατό Φύλο παρά μόνο αδύναμος ή δυνατός Άνθρωπος. Αδύναμος είναι αυτός που όταν πέφτει φοβάται να σηκωθεί. Δυνατός είναι αυτός που, όσες φορές πέφτει, άλλες τόσες θα σηκωθεί, ακόμα κι αν φοβάται. Επίσης δυνατός είναι αυτός που παλεύει με τις δικές του δυνάμεις και αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Συνεπώς το πρόσχημα «δεν τα κατάφερε γιατί είναι το αδύναμο φύλο (γυναίκα)» πιστεύω ανήκει σε μία εποχή που έχει πια παρέλθει.

  • Ποιος τρόπος σκέψης και οργάνωσης οδηγεί στην επιτυχία;

Είναι σαφές ότι η επιτυχία χρειάζεται πολλή δουλειά και αφοσίωση. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια και αντοχές και μετά από κάποιο σημείο, κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει μόνος. Έτσι κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο δημιουργικής χρονιάς αποφάσισα να επενδύσω και στην ομάδα. Ξεκίνησα με μία βοήθεια στο γραφείο και σιγά σιγά άρχισα να μοιράζομαι αρμοδιότητες και με εξωτερικούς συνεργάτες π.χ. για τη δράση/ προβολή στα κοινωνικά δίκτυα καθώς και την εν γένει υποστήριξή μου σε επαγγελματικό επίπεδο μέσω του coaching (εκτός πλαισίου γραφείου). Επίσης συνέχισα να καταγράφω καθημερινά σε ένα συγκεντρωτικό αρχείο όλες τις επαφές και τις ενέργειες ώστε να μπορώ να τις παρακολουθώ ανά πάσα στιγμή.

Μικρά προσωπικά μυστικά επιτυχίας της κ. Μαρίας Σεβαστάκη, που προφανώς λειτουργούν ανεξάρτητα από το φύλο. Την ευχαριστούμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ