10.9 C
Corfu
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Η Κέρκυρα του Δημήτρη Μπιάγκη

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν την ματιά τους για τον τόπο τους, μέσα από 10 Q&A.

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHOS IS WHO: Ο Δημήτρης Μπιάγκης γεννήθηκε στο χωριό Κυπριανάδες της Βόρειας Κέρκυρας όπου πέρασε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται με την πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια, στη νεολαία ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ κι έχει υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β βαθμού. Ζει κι εργάζεται ως δικηγόρος στην Κέρκυρα και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του νησιού μας. Βασικό κίνητρο για να ασχοληθεί με την πολιτική ήταν ο γιος του ο Σπύρος, όπως ο ίδιος  αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook:

«Λέγεται πως οι άνθρωποι εκκινούν από ιδιοτελή κίνητρα για να ασχοληθούν με την πολιτική. Δεν σας κρύβω, ότι έχω κι εγώ τα δικά μου: Να δω το γιο μου, το Σπύρο, να μεγαλώνει και να δημιουργεί σε ένα τόπο που θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους του, θα υπάρχει ουσιαστικό αίσθημα ασφάλειας, με επαρκείς υπηρεσίες υγείας αλλά και η δυνατότητα να μπορούν να καλλιεργήσουν τα παιδιά μας όποια δεξιότητα επιθυμούν (μουσική, αθλητισμό κ.λπ.)».

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 εξελέγη Βουλευτής Κερκύρας με το Κίνημα Αλλαγής. Στις παρούσες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 είναι υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Η φυσική ομορφιά του Kερκυραϊκού ελαιώνα, η μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα πολιτιστικά μνημεία, η τοπική κουλτούρα, καθώς και τα ήθη και τα έθιμά της που διατηρούνται αναλλοίωτα ως σήμερα, είναι όλα αυτά που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Οι μάρτσιες της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου από τις φιλαρμονικές μας, τα παραδοσιακά τραγούδια των χωριών μας είτε από τους απλούς ανθρώπους της Κερκυραϊκής υπαίθρου, είτε από τις εξαίσιες χορωδίες μας, αλλά και η μοναδική Κερκυραϊκή ψαλτική που διατηρείται ακόμα και στις μέρες μας σε πολλές εκκλησιές του τόπου μας.

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Μόνο ένας Κερκυραίος μουσικός, γαλουχημένος με τη μοναδικότητα που προσφέρει  η Κέρκυρα μέσα από τα ήθη και τα έθιμα της, ικανός να παντρέψει μουσικά την Επτανησιακή κουλτούρα με το ηχόχρωμα των φιλαρμονικών μας, θα μπορούσε να μετουσιώσει σε ήχους και μελωδίες όλα αυτά που εκφράζει πλουσιοπάροχα ο τόπος μας, με σεβασμό στο παρελθόν και την ιστορία του.

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με το μοναδικό του κινηματογραφικό τρόπο, που κατάφερνε μέσα από τα αργά πλάνα του να σε παρασύρει σ’ έναν ιδιαίτερο κόσμο, όπου το τοπίο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο πέρα και πάνω από τους διαλόγους και την ίδια την ιστορία, θα μπορούσε να αναδείξει τις ομορφιές του τόπου μας.

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Παρότι η μορφή του Κερκυραίου έχει συνδυαστεί με την τρέλα και την ανεμελιά στις μέρες μας, θεωρώ πως απαιτείται να ανατρέξουμε στις μορφές των Κερκυραίων του παρελθόντος για να απαντήσουμε ουσιαστικά στο ερώτημά σας.  Αυτό που τις κατέστησε σημαντικές τις μορφές της Κέρκυρας που μεγαλούργησαν, ήταν και είναι η πρωτοπορία, η δημιουργία, η χάραξη νέων δρόμων πέρα και πάνω από τα στερεότυπα, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο, στην ιστορία μας, στο περιβάλλον, στα ήθη και στα έθιμά μας. Ας βάλουμε στην άκρη κάθε μειωτικό και απαξιωτικό χαρακτηριστικό που μας προσάπτουν και ας καλλιεργήσουμε όλα αυτά που αποδεικνύουν περίτρανα πόσο μοναδικοί είμαστε.

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Το πατρικό μου σπίτι στο γραφικό χωριό των Κυπριανάδων της Βόρειας Κέρκυρας, όπου στην αυλή του κάτω από τη σκιά της περγουλιάς απολαμβάνω την ηρεμία, μπορώ να συγκεντρωθώ, να ταξιδέψω στις σελίδες ενός βιβλίου ή να ανατρέξω σε όμορφες αναμνήσεις.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Η Κέρκυρα είναι ένα κολάζ προσώπων, που αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετική πίστη, που όμως έχουν κοινά χαρακτηριστικά την ευγένεια, τη φιλοξενία και την εξωστρέφεια. Αυτά συνθέτουν την ιδιαιτερότητά της την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να διατηρήσουμε. Αν λοιπόν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, αυτό θα μπορούσε να συνοψιστεί στα χαρακτηριστικά της εμβληματικής μορφής του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, του Ιωάννη Καποδίστρια. Σ’ αυτόν, όλα τα χαρακτηριστικά του απλού Κερκυραίου αναδεικνύονται χαρισματικά και δημιουργούν ένα πρόσωπο που με τις πρωτοβουλίες, τη δράση και την οξυδέρκειά του έγραψε ιστορία, όχι μόνο για τον τόπο του, αλλά για το έθνος μας και για την ίδια την Ευρώπη. 

8. Η καλύτερη θέα;

Από το ψηλότερο σημείο του νησιού, τον Παντοκράτορα. Η θέα από εκεί σου δίνει την αίσθηση, πως η Κέρκυρα αποτελεί ένα γεωγραφικό και στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης που αποτέλεσε για αιώνες και δικαίως, μήλον της έριδος διαφόρων κατακτητών. Η περηφάνεια που νιώθεις από εκεί, ατενίζοντας από τη μια, τα Διαπόντια νησιά μας και από την άλλη τους Παξούς, είναι  ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Οπουδήποτε θα μπορέσω να απολαύσω ένα καλομαγειρεμένο και αυθεντικό Κερκυραϊκό φαγητό που θα ξυπνάει τις παιδικές μου μνήμες και θα φέρνει στο νου μου πρόσωπα που μου λείπουν, συνδυάζοντας την Κερκυραϊκή γαστρονομία με το ειδυλλιακό περιβάλλον.

10. Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι, ότι πολλές ευκαιρίες μου δόθηκαν να ζήσω σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όμως όλοι οι δρόμοι κάθε φορά με οδηγούσαν στο νησί που γεννήθηκα, που μεγάλωσα, εκεί που βίωσα τις πρώτες χαρές αλλά και απογοητεύσεις, εκεί που ζουν οι άνθρωποι που με αγαπούν και με νοιάζονται και διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις.

Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ