10.9 C
Corfu
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιατρική περίθαλψη: δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας; Δείτε όλες τις καλύψεις

Η Μαρία Σεβαστάκη μας εξηγεί τι σημαίνει ιατρική περίθαλψη και τι μας καλύπτει το δημόσιο αλλά και το ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Τι είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Ιατρικές επισκέψεις/ πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις που διεξάγονται εκτός νοσηλείας άρα μπορούν να γίνουν σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα (εκτός περιβάλλον νοσοκομείου δηλαδή)

Τι είναι η δευτεροβάθμια περίθαλψη;

Θεραπείες και ιατρικές πράξεις  (νοσηλείες και χειρουργεία) εντός νοσοκομείου είτε με διανυκτέρευση ειτε χωρίς διανυκτέρευση (μιας μέρας νοσηλεία -one day clinic/ μιας μέρας χειρουργείο -one day surgery)

Τι είναι η τριτοβάθμια περίθαλψη;

Θεραπείες σε κέντρο αποκατάστασης και φροντίδα / νοσηλεία κατ’οίκον

Τι μου καλύπτει το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΟΠΥΥ);

 • Νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία 100%.
 • Νοσηλείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία έως 15 -20% ανάλογα με το περιστατικό (αν είναι απλό ή βαρύ περιστατικό ή μία σοβαρή ασθένεια) και σύμφωνα με ειδικούς πίνακες. Το ίδιο ισχύει και για τις νοσηλείες στο εξωτερικό κατόπιν έγκρισης.
 • Φάρμακα που συνταγογραφούνται.
 • Ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε δημόσιες δομές υγείας.
 • Υγειονομική μεταφορά (ΕΚΑΒ).

Τι μου καλύπτει το ιδιωτικό σύστημα υγείας (ιδιωτική ασφάλιση);

 • Αν νοσηλευτώ ή χειρουργηθώ σε δημόσιο νοσοκομείο εισπράττω ημερήσιο επίδομα (έως 500€/ημέρα) και αν νοσηλευτώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο μου καλύπτει όλα τα έξοδα.
 • Καλύπτει τη συμμετοχή μου στα συνταγογραφημένα φάρμακα.
 • Εξασφαλίζει την υγειονομική μεταφορά με ιδιωτικά μέσα παγκόσμια-όπου κι αν βρίσκομαι μεταφερομαι εκεί που θα χρειαστεί και με όποιο μέσο χρειαστεί (πολύ σημαντική παροχή ειδικά αν είμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές μακριά δηλαδή από δομές υγείας/ μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα).
ΠΡΟΣΟΧΗ: καλύπτεται η αερομεταφορά και με αεροπλάνο γιατί τα ελικόπτερα δεν πετάνε μετά τη δύση

 • Καλύπτει εντελώς δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε ιδιωτικές δομές σε όλη την Ελλάδα και διατηρεί όλο τον ιατρικό φάκελο διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή ηλεκτρονικά.
 • Παρέχει 24ωρη τηλεφωνική επικοινωνία με γιατρό
 • Φροντίζει τα ανήλικα τέκνα και τη μετακίνηση/διαμονή συγγενούς στο εξωτερικό λόγω νοσηλείας.
 • Παρέχει δωρεάν δεύτερη γνώμη από εξειδικευμένους γιατρούς του εξωτερικού για σοβαρές ασθένειες.
 • Με την ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας σήμερα υπάρχουν θεραπείες που αντιμετωπίζονται λόγω κόστους μηχανημάτων μόνο σε ιδιωτικά νοσοκομεία οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής αν δεν έχει ιδιωτικό συμβόλαιο τα κόστη θα είναι πολύ υψηλά για να τα καλύψει μόνος του.
 • Παρέχει εμπειρογνώμονα σύμβουλο να με καθοδηγεί σε όλα τα στάδια και να είναι δίπλα μου τη δύσκολη στιγμή.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αποκτήσω την ιδιωτική ασφάλιση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αποζημιωθώ από το συμβόλαιο υγείας μου;

 • Ενώ στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν πρόσβαση όλοι, στο ιδιωτικό σύστημα υγείας δεν ισχύει το ίδιο.
 • Για να ασφαλιστεί κάποιος ιδιωτικά πρέπει να είναι καταρχήν υγιής ενώ αν προϋπάρχει κάποια πάθηση, αυτή αξιολογείται από το ιατρικό τμήμα και μπορεί ή να εξαιρεθεί τελείως ή να καλυφθεί μετά από κάποιο διάστημα. Άρα σημαντικό είναι να κάνει κάποιος την αίτηση του έγκαιρα (ιδανικά προτού νοσήσει)
 • Εφόσον συμπληρωθεί σωστά το Ιατρικό ερωτηματολόγιο στην αίτηση ασφάλισης σύμφωνα με τις εγγραφές του ΑΜΚΑ και αυτή αξιολογηθεί από την εταιρεία τότε το συμβόλαιο θα περιγράψει σαφώς τους όρους κάλυψης, άρα η μόνη προϋπόθεση για να αποζημιωθώ είναι να συμπληρώσω εξαρχής σωστά και με ειλικρίνεια το ιατρικό ιστορικό πάντα με καθοδήγηση από τον σύμβουλό μου

Τι ισχύει με την ομαδική ασφάλιση που μου παρέχει ο εργοδότης μου;

 • Στην ομαδική ασφάλιση υγείας μπορώ να ασφαλιστώ ακόμα και αν έχω προϋπάρχουσες ασθένειες (που δεν θα μου κάλυπτε ένα ατομικό συμβόλαιο υγείας)
 • Ωστόσο το ομαδικό συμβόλαιο υγείας μου καλύπτει μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό εξόδων νοσηλείας (συνήθως μικρές νοσηλείες) κι αν χρειαστώ παραπάνω χρήματα θα πρέπει να τα έχω εξασφαλίσει με ένα χωριστό δικό μου συμβόλαιο το οποίο όπως είπαμε το κατοχυρώνω εγκαίρως (πριν νοσήσω σοβαρά), άρα είναι σημαντικό και πολύ ωφέλιμο να διατηρώ παράλληλα με το ομαδικό και ένα ατομικό συμβόλαιο ώστε και να πληρώνω πολύ λιγότερα χρήματα γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο (το ομαδικό μου καλύπτει τα μικρά έξοδα και το ατομικό συμβόλαιο μου καλύπτει τα μεγάλα) αλλά και αν διακοπεί το ομαδικό να μην ανησυχώ για τη συνέχιση της κάλυψής μου με το ατομικό συμβόλαιο.

Ποια είναι τα κόστη ενός ιδιωτικού συμβολαίου υγείας;

 • Το συμβόλαιο υγείας έχει επίπεδα- δηλαδή μπορεί να είναι βασικό- μεσαίο ή πλήρες -οπότε αντίστοιχα διαμορφώνονται και οι καλύψεις και τα ασφάλιστρα.
 • Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία δηλαδή τα παιδιά έως 15 ετών ασφαλίζονται με 20 ευρώ το μήνα ενώ οι ενήλικες ανάλογα με την ηλικία διαμορφώνεται και το ασφάλιστρο (είναι και διαφορετικό το ρίσκο/πιθανότητες που αναλαμβάνει η ασφαλιστική όσο μεγαλώνουμε) για παράδειγμα, για 30 ετών το ασφάλιστρο μπορεί να είναι 30 ευρώ και πάνω το μήνα, για 50 ετών μπορεί να είναι 50-60 ευρώ το μήνα και ούτω καθεξής.
 • Κάτι σημαντικό επίσης είναι και η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων δηλαδή η αύξηση που έχουμε κάθε χρόνο λόγω και ηλικιακής αύξησης αλλά  και λόγω πληθωριστικής αύξησης (αν αυξάνονται οι τιμές στα νοσοκομεία η ασφαλιστική για να μπορέσει να πληρώσει αυτές τις αυξημένες τιμές για λογαριασμό του πελάτη της όπως έχει δεσμευτεί άλλωστε στο συμβόλαιο θα πρέπει να αυξήσει και αυτη αντίστοιχα τα ασφάλιστρα).

Επειδή όπως είπε και ο Mahatma Gandhi “Ο πραγματικός πλούτος δεν είναι ο χρυσός και το ασήμι αλλά η υγεία” και η τύχη μπορεί να μην μας ευνοεί πάντα σε αυτό ας εμπιστευτούμε την ιδιωτική ασφάλιση που μπορεί να μας το εγγυηθεί πάντα με τη σωστή καθοδήγηση ενός αξιόπιστου συμβούλου!

Πληροφορίες:

Σεβαστάκη Μαρία Diamond Ασφαλιστικός Σύμβουλος Interamerican

Certified Life Advisor &Financial Planner, LLB, Bsc, MBA

Τ. 6983908550 / www.maria-sevastaki.com  / info@maria-sevastaki.com

Social media & youtube reference @SevastakiInsurance

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ