19.9 C
Corfu
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Η Κέρκυρα της Σπυριδούλας Κόκκαλη

Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A.

Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη

WHO IS WHO: Η Σπυριδούλα Κόκκαλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975, όμως μεγάλωσε στην Πόλη της Κέρκυρας. Ο πατέρας της ήταν ο φωτογράφος Μιχάλης Κόκκαλης. Έχει 2 παιδιά. Η κόρη της είναι θεολόγος-κοινωνιολόγος και καθηγήτρια Αγγλικών και ο γιος της αρχαιολόγος. Επίσης είναι γιαγιά 2 πανέμορφων αγοριών.

Σπούδασε την Αγγλική γλώσσα στο «Hammersmith & West London College» στο Λονδίνο. Το 1998 μετακομίζει στην Αχαράβη, στη Βόρεια Κέρκυρα όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ανοίγοντας το δικό της Κέντρο Ξένων Γλωσσών που διατηρεί μέχρι και σήμερα. 

Έχει δημιουργήσει 2 εκπαιδευτικά πανελλαδικά projects τα οποία έχουν αποσπάσει βραβεία. 

Το πρώτο ονομάζεται «Healthy Little Eaters» (www.healthylittleeaters.gr) κι έχει ως κεντρικό άξονα την καλλιέργεια της φυσιολατρικής νοημοσύνης των παιδιών μέσα από την ξένη γλώσσα και τις βιωματικές δράσεις. Απέσπασε το 2021 ασημένιο βραβείο από το φορέα ELT EXCELLENCE AWARDS στην κατηγορία «Κοινότητα και Συνεργασία» και το 2023 απέσπασε χρυσό βραβείο από τον ίδιο φορέα στην κατηγορία «Διδάσκοντας για την αφύπνιση των μαθητών για κοινωνικά θέματα». Έχει παρουσιάσει το «Healthy Little Eaters» σε διεθνή ξενόγλωσσα συνέδρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κέρκυρα και στο Παρίσι.

Το 2ο εκπαιδευτικό Project ονομάζεται «Young Critical Thinkers», και πραγματεύεται την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων ανθρώπων μέσα από την ξένη γλώσσα και χρησιμοποιώντας όλες τις ικανότητες του 21ου αιώνα. Απέσπασε ασημένιο βραβείο το 2022 από το φορέα ELT EXCELLENCE AWARDS στην κατηγορία «Διδάσκοντας για την αφύπνιση των μαθητών για κοινωνικά θέματα». 

Από το 2020 έως και σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας

1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…

Η δική μου έμπνευση προέρχεται από τη φύση που περιβάλλει την Κέρκυρα η οποία είναι μοναδική και απίστευτα πλούσια. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζα θα ήταν:

– Tα γραφικά χωριά της, που συνθέτουν ένα πίνακα ζωγραφικής.

– Τη γεύση της μοναδικής τσιτσιμπύρας και του γλυκού κουμ κουάτ που λιώνει στο στόμα.

– Τη θάλασσά της, που την χαϊδεύει από άκρη σε άκρη.

2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο νησί;

Ο αγαπημένος μου ήχος στο νησί είναι ο παφλασμός των κυμάτων, τις καλοκαιρινές νύχτες που είναι σαν νανουρητό…

3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;

Ο συνθέτης που θεωρώ είναι ο πιο κατάλληλος για να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Η δυναμική του θα ταίριαζε με την έντονη “προσωπικότητα” του νησιού μας. 

4. Ποιος θα ήθελες να γυρίσει ταινία για την / στην Κέρκυρα;

Ο Ντίνος Δημόπουλος θα ήταν ίσως ο καταλληλότερος σκηνοθέτης. Με την ταινία του “Η αρχόντισσα και ο Αλήτης” μας δίνει μια πολύ αθώα αλλά και γλυκιά γεύση της εποχής που χαρακτηρίζει το νησί μας. 

5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;

Το τραγούδι, η μουσική, ο χορός, η ντοπιολαλιά, η τέχνη της μαγειρικής είναι χαρακτηριστικά όλων των Κερκυραίων που έχουν γαλουχηθεί σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. 

6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;

Πάντα επιλέγω την παραλία κοντά στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, κάτω από έναστρο ουρανό. Είναι το μέρος που μου δίνει εσωτερική γαλήνη και πνευματική διαύγεια.

7. Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Αν η Κέρκυρα ήταν πρόσωπο θα ήταν μια καλλονή ντυμένη με την παραδοσιακή Κερκυραϊκή φορεσιά κι ένα πλατύ χαμόγελο που θα μάγευε τους πάντες. 

8. Η καλύτερη θέα;

Η καλύτερη θέα είναι από τον Αφιώνα στο σημείο Λουλούδι. Πραγματικά σου κόβει την ανάσα καθώς με δέος κανείς, απολαμβάνει την ομορφιά της απεραντοσύνης της θάλασσάς μας.

9. Το αγαπημένο σου εστιατόριο / bar / cafe;

Τον καφέ μου τον απολαμβάνω οπουδήποτε κοντά στην θάλασσα. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να ζήσω λεπτό μακριά της.

10. Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;

Ίσως να μπορούσα να ζήσω στα Χανιά που είναι και η καταγωγή μου. Ένας πανέμορφος τόπος με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την Κέρκυρα και υπέροχους ανθρώπους. 

Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ