Οι… πολίτες Κέρκυρας αποκαλύπτουν τη ματιά τους για τον τόπο τους μέσα από 10 Q&A.
Επιμέλεια: Ζιζή Πατέλη
WHO IS WHO: Ο Απόστολος Λουφόπουλος είναι συνθέτης, μουσικός, sound designer και Καθηγητής Α’ βαθμίδας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας.
Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα τα τελευταία 8 χρόνια, όμως η σχέση του με το Νησί ξεκινάει πολύ παλιά, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο τότε νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έζησε την Κέρκυρα σαν σπίτι του από τότε και πάντα είχε επαφή μαζί της έως ότου επέστρεψε μόνιμα να εγκατασταθεί ως πολίτης και μέλος της κοινωνίας της.
Το 2000 έφυγε για το Λονδίνο, απ’ όπου αποφοίτησε το 2004 από το City University, ολοκληρώνοντας διδακτορικές σπουδές στη μουσική (PhD). Αμέσως μετά (2006) ξεκίνησε ερευνητική συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (μεταδιδακτορική έρευνα) για τα ηχοτοπία της Κέρκυρας, υποστηριζόμενη από το έργο Πυθαγόρας του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς. Κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων του ηχητικού πολιτισμού του Νησιού (ηχογραφήσεις στη λιμνοθάλασσα Αντινιότη), υπήρξε συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας, ενός θεσμού που έχει γίνει γνωστός στο πανελλήνιο γύρω από τη μελέτη του ήχου περιβάλλοντος, της τέχνης, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.α.
Παράλληλα εργάστηκε στο προσωπικό του στούντιο για τη σύνθεση έργων ηλεκτρονικής μουσικής και δίδαξε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων την περίοδο μεταξύ 2006-2013. Το 2014 εκλέχθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως Επίκουρος Καθηγητής και ξεκίνησε το διδακτικό του έργο στο Νησί.
Το καλλιτεχνικό του έργο είναι αναγνωρισμένο διεθνώς και αφορά πολλαπλά ήδη ηχητικής δημιουργίας, όπως μουσική για θέατρο, ντοκυμαντέρ, διαφημιστικά βίντεο, εγκαταστάσεις, αλλά και αμιγώς πειραματική ηχητική τέχνη και ηλεκτροακουστική μουσική. Η “μουσική και η φύση” αποτελούν τους πυλώνες της καλλιτεχνικής κι επιστημονικής του εξερεύνησης, και ο ήχος της φύσης της Κέρκυρας εχει συμβάλει κατά πολύ σε αυτό.

Η μουσική του έχει παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε σημαντικούς χώρους και καλλιτεχνικούς φορείς (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μέγαρο Μουσικής, Ίδρυμα Νιάρχου, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, HELEXPO, Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ΕΡΤ, BBC, Radio-FranF, Brucknerhaus – ARS ELECTRONICA, ZKM κ.α.).
Έχει αποσπάσει 19 διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς σύνθεσης όπως Αrs Electronica (Αυστρία), Bourges , Noroit (Γαλλία), Metamorphoses, Space of Sound (Βέλγιο), Franco Evangelisti (Ιταλία), Musica Nova (Τσεχία) , SCRIME (Γαλλία), I. Xenakis, D. Dragatakis (Ελλάδα) και έχει δισκογραφηθεί σε 15 συλλογές και παρτιτούρες (Zerboni-Milano, Forton Music – London).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα του Ιονίου Πανεπιστημίου που αφορούν την τέχνη, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, τον τουρισμό (HAL, BRENDA, Byzart, Interreg, Erasmus+, EASTN DC, κλπ), πολλά από τα οποία αφορούν τη διασύνδεση του νησιού της Κέρκυρας με φορείς του εξωτερικού. Το συγγραφικό του έργο αριθμεί 45 δημοσιεύσεις (διατριβές, άρθρα) και αντίστοιχες συμμετοχές σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό.
Στα τοπικά καλλιτεχνικά δρώμενα είναι αρκετά ενεργός καθώς έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕΚ για τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων, με το Μουσείο Σολωμού και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (μουσική της έκθεσης Κ. Θεοτόκη), τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για πολλαπλές εκδηλώσεις (εορτασμός Ελλάδα 1821-2021, μουσική χαρτογραφικής προβολής – Παναγία των Ξένων κ.α.), ενώ τα τελευταία 10 χρόνια είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του ετήσιου Φεστιβάλ Οπτικοακουσικών Τεχνων (AVARTS – Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Παράλληλα παίζει ως μουσικός σε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν το ελληνικό τραγούδι, στην Κέρκυρα και αλλού. Γνωρίζει πιάνο, ακουστική κιθάρα, κρουστά και τρίχορδο μπουζούκι.
Χόμπι (αλλά και τρόπο ζωής) αποτελούν η εξερεύνηση της φύσης, η κηπουρική και οι μοτοσυκλέτες!
›1. Τα 3 πράγματα που δεν θα άλλαζες ποτέ στην Κέρκυρα…
Τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της.
›2. Ο αγαπημένος σου ήχος στο Νησί;
Το νερό σε όλες του τις εκφάνσεις: από τον παφλασμό των σκαφών στη μαρίνα και τον ήχο των κυμάτων μιας μυστικής καλοκαιρινής παραλίας (που κυριολεκτικά σου μιλά και πάντα θα βρεθεί να σ’ αγκαλιάσει όσο κόσμο κι αν έχει το Νησί), έως τα ρυάκια του βουνού, τους καταρράκτες των Νυμφών, τις σταλαγματιές των σπηλιών· από τη φθινοπωρινή ψιχάλα στα κεραμίδια έως τη βροχή και την καταιγίδα του χειμώνα.
›3. Ποιος θα ταίριαζε να γράψει το soundtrack της Κέρκυρας;
Ο Ζίμμερ! Καθώς η Κέρκυρα είναι κάτι σαν το Χόλλυγουντ των ελληνικών προορισμών…Όμως κάθε φορά που κι εγώ ο ίδιος δημιουργώ, είτε πρόκειται για αμιγή μουσική, είτε για ηχητικό σχεδιασμό είτε σάουντρακ, πάντα έχει κάτι από την Κέρκυρα κρυμμένο μέσα του.
›4. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν δήμαρχος για μια μέρα;
Θα έβαζα όλους τους Κερκυραίους, φίλους κι εχθρούς, να πιούν μαζί μια τσιτσιμπύρα για να δουν καλύτερα τι πολιτισμό κρατάνε στα χέρια τους.
›5. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Κερκυραίο;
Το ταμπεραμέντο κι αυτή η ωραία ανεξήγητη ‘τρέλα’ που όλοι λένε πως οι Κερκυραίοι κουβαλάνε. Φυσικά μαζί με τη ντοπιολαλιά, το ενθουσιώδες πνεύμα και την ανοιχτή καρδιά. Το να είσαι Κερκυραίος σημαίνει ότι ανήκεις σε μια ανοιχτή, φιλόξενη και πολυπολιτισμική κοινωνία.

›6. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονωθείς;
Η σέλα της μηχανής μου, όταν διασχίζω τους επαρχιακούς δρόμους εξερευνώντας τις απίστευτα όμορφες διαδρομές του Νησιού μέσα στην όμορφη φύση, συχνά ακολουθώντας τον ήλιο, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο αλλά και χειμώνα. Εκεί απομονώνομαι αλλά και συγκεντρώνομαι.
›7. Η καλύτερη θέα στο Νησί;
Το ίδιο το Νησί όπως το αντικρίζει κανείς φτάνοντας με το πλοίο. Αυτή ήταν η θέα που αντίκρισα πρώτη φορά φτάνοντας στο Νησί πριν πολλά χρόνια και, πριν προλάβω να γνωρίσω οτιδήποτε άλλο, αυτή η θέα ήταν που με έκανε εξαρχής να πω μέσα μου ‘εδώ θα μείνω’.
›8. Η πιο τυπική «Κερκυραϊκή» ταινία που έχεις δει;
Εδώ θα το βαρύνουμε λίγο: ‘Η τιμή της Αγάπης’, ταινία βασισμένη στη νουβέλα του Κ. Θεοτόκη μας δίνει στοιχεία για την κοινωνία της Κέρκυρας, σε μια εποχή-μεταίχμιο μεταξύ της παλιάς και της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.
›9. Τι θα πρωτοέδειχνες στην Κέρκυρα σε ένα ξένο καλεσμένο σου;
Το Καρδάκι, αναφέροντας του το μύθο του να πιεις από εκεί νερό. Η συνέχεια θα ήταν δική του επιλογή.
›10. Η αγαπημένη σου Κερκυραϊκή λέξη/φράση!
Μια λέξη: η ‘βουρλισιά’!
Για να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις της στήλης My Land Rules, πατήστε ΕΔΩ